Спостереження на виборах: порушення в Чернівецькій області під час дня голосування

Спостереження на виборах: порушення в Чернівецькій області під час дня голосування

28.10.2012, 20:25

Сьогодні, о 14:00 в Українському Народному Домі «Комітет Виборців», «Буковинський центр виборчих технологій», ГО «Захист» та ГМ «Опора» презентували звіт за результатами спостереження офіційних спостерігачів. Варто зазначити, що дільниці відкрилися вчасно. А проголосувало в Чернівецькій області не більше 25% від загальної кількості виборців.

Про порушення під час голосування на виборах народних депутатів в Чернівецькій області говорили сьогодні представники громадських організацій Буковини, що здійснюються спостереження за виборами (Буковинський центр виборчих технологій, Чернівецьке представництво ГМ "ОПОРА", обласний осередок КВУ, ГО "Захист"). Також, як повідомив керівник організації "Буковинський центр виборчих технологій" Ігор Баб"юк, їхніми спостерігачами (а це майже 200 чоловік по всій області) виявлено ряд порушень.

Зокрема, на дві дільниці спостерігачів просто не хотіли допускати. Це до спецдільниці і Сокирянській колонії та до дільниці в селі Перебиківці Хотинського району. Що примітно, в Перебиківцях, спостерігача виводили міліціонер та голова сільської ради. Варто наголосити, що представник правоохоронних органів має право бути присутнім ЛИШЕ за умови порушення виборчого законодавства за проханням голови чи секретаря дільниці, а ніяк не голови сільської ради. Проте після того, як в ситуацію втрутилась ОВК, спостерігачів було допущено.

Також в селі Лунка Герцаївського району, сільський голова замість лікаря видавав список за своїм підписом місцевих мешканці не мають змоги за станом здоров"я голосувати на дільниці і потребують голосування на дому (див світлину). Голова ж комісії на зауваження спостерігачів пояснив, що у фельдшера немає печатки і "з району їм порекомендували" зробити так.

Також було зафіксовано агітацію в місті Герца (там на будівлях висіли прапори партії регіонів та ВО "Батьківщина").

Спостерігачами зафіксовано по 203 округу масове підвезення виборців до дільниць. Цим займаються соціальні працівники. На запитання за чий це кошт, відповісти не змогли. Також в Сокирянах помічено, що соціальні працівники заходять в кабінку для голосування разом з людьми, яких підвезли.

Відомі також факти видання бюлетенів виборців без паспортів. А в Усть-Путилі Путильського району на виборчій дільниці комісія взагалі дозволила голосувати за пред"явлення копії паспорта.

В с. Остриця Герцаївського району спостерігачами Буковинського центру виборчих технологій також помічено факт, коли одна з членів ДВК, яка видає бюлетені, при цьому ще вказує номер політичної партії в списку. Після втручання спостерігачів така діяльність члена комісії була припинена.

А в виборчій дільниці в селі Топорівці члени ДВК вже до обіду почали підписувати незаповнені протоколи. Спостерігачі і представники кандидатів та політичних партій протиправні дії членів ДВК припинили.

Також в селі Рокитне Новоселицького району біля виборчої дільниці було помічено 2 автівки, де "проводилась активна робота з виборцями". Люди з дільниць підходили до машини. Але зафіксувати передачу грошей чи подарунків не вдалось. Тому стверджувати, що там був факт підкупу виборців складно.

Спостерігачі від ГО "Захист" помітили, що на багатьох дільницях більше бюлетенів за мажоритарників, аніж за партії. Так, в одній з дільниць, як повідомляє активіст організації Вадим Міський, зафіксовано на 50 бюлетенів більше за мажоритарників. Що, за словами громадського активіста, може стати можливістю для подальших фальсифікацій.

Також Вадим повідомив, що по 202 та 203 округу зафіксована не знята у відповідності до норм закону передвиборча агітація за різних кандидатів (бігборди ще висять та ін.).

Окрім того існує проблема з тим, що недостатня кількість скриньок на виборчих дільницях - замість чотирьох, до прикладу, є тільки дві.

Зафіксовані також факти відсутності людей у списку.

Джерело: http://www.chas.cv.ua/index.php?newsid=7597

З порушеннями по виборчих округах можна ознайомитися далі.

№201
1) Станом на ранок 28 жовтня більшість вулиць м. Чернівці обклеєні листівками із закликом голосувати за «Володимира Кедя». Листівка виконана із використанням назви та кольорів об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина».
 2) На виборчій дільниці № 730461 (коледж дизайну та економіки, актовий зал вул. Гребінки Євгена, 16, м. Чернівці, 58001) спостерігачами від КВУ та іншими спостерігачами зафіксовано два випадки фотографування виборцями результатів власного голосування. Написано акт про порушення. Після втручання голови ДВК процес фотографування припинився. Як пояснили самі виборці - дві дівчини, вони голосують вперше і фотографували заповнені бюлетні, щоби показати друзям та вдома рідним.

№ 202
1) Як повідомив спостерігач від КВУ, на виборчій дільниці № 730015 (ЗНЗ с.Бережниця) зафіксовано три випадки видачі виборчих бюлетенів для голосування без пред'явлення паспорта громадянина України. Спостерігачі склали акти про порушення, готується скарга в ОВК щодо незаконних дій члена ДВК.
2) На ВД № 730293 (сільський БК с. Підзахаричі) спостерігачем від КВУ було виявлено два випадки видачі виборчих бюлетенів без пред’явлення паспорта громадянина України. Складено акт про порушення виборчого законодавства, готується скарга в ОВК щодо незаконних дій члена ДВК.
3) На ВД №730346 (ЗНЗ с. Красноїльськ) в приміщенні для голосування перебувають два спостерігача від Партії Регіонів (що є порушенням ЗУ «Про вибори»).
4) На ВД №730373 (сільський клуб с. Н.Бросківці, Сторожинецького району) 1 витяг із списків виборців внесено 156 виборців з 1085 (15% від загальної кількості виборців). Причому список від управління соц.захисту був направлений прямо на ВД (що є порушенням ЗУ «Про вибори», такі відомості вносяться за 10 днів до районного відділу ведення реєстру виборців).

№203
1.)Як повідомив спостерігач від КВУ на виборчій дільниці №730485 (приміщення ЗНЗ №31, Садгора) двоє виборців прийшли із запрошеннями, проте не знайшли себе в списку виборців. Голова комісії не дає коментарів.
2.)На ВД №730056 (будинок культури с. Лунка) спостерігач від КВУ повідомив, що до витягу із списку виборців включені 14 виборців без довідки з лікарської установи. Натомість є заява сільського голови, який (всупереч ЗУ «Про вибори народних депутатів») підтверджує їх тимчасову неспроможність пересуватися.
3.)На ВД №730251 (будинок культури с. Магала) в приміщенні для голосування знаходиться 3 великі виборчі скриньки (при необхідних 4). Голова комісії відмовився надати пояснення спостерігачу КВУ.
4.)На ВД №730048 (будинок народної творчості с. Горбово) до витягу із списку виборців було включено 113 чол. при загальній кількості виборців 2435 чол.
5.)В центрі м. Герца на недобудованій будівлі висить прапор Партії Регіонів, а на офісі ВО «Батьківщина» прапор об’єднаної опозиції «Батьківщина»
6.)На ВД №730063 (ЗНЗ с. Хряцка, Герцаївського р-ну) шкільним автобусом підвозять людей похилого віку до виборчої дільниці на голосування
7.)На ВД. №730271 (ЗНЗ, с. Топорівці, Новоселицького району) за інформацією мобільної групи КВУ члени комісії розпочали підписувати протоколи про підрахунок голосів.

Хоча до закінчення виборів залишилося ще кілька годин, на деяких виборчих дільницях Чернівецької області вже почали підписувати протоколи про підрахунок голосів.  Мобільна група обласної організації «Комітету виборців України» виявила такий факт на виборчій дільниці № 730271 у селі Топорівці Новоселицького району (виборчий округ №203). Тут члени виборчої комісії ще до обіду почали підписувати протоколи про підрахунок голосів. На думку координатора моніторингових груп «Комітету виборців» та Буковинського центру виборчих технологій Ігоря Баб’юка, це свідчить про те, що члени виборчих комісій не знають законів про вибори.

№204
1.)На ВД №730337 (Сокирянська виправна колонія управління Державної пенітенціарної служби України у Чернівецькій області (№67)) до спостереження не допущено спостерігача від БЦВТ. Лише після втручання ОВК, спостерігач був допущений до спостереження. 
2.)На спец. ВД №7000001 (приміщення рай лікарні м. Сокиряни) до списку виборців були включені близько 100, які прибули до лікарні в п ягницю 26 жовтня 2012 року (що є порушення ЗУ «Про вибори народних депутатів»).
3.)На виборчій дільниці №730429 (ЗНЗ с. Перебиківці, Хотинського району) приїхав сільський голова спільно з правоохоронцем в присутж ДВК намагався видалити з приміщення для голосування спості Буковинського центру виборчих технологій. Спостерігач вимагає рішення про видалення на руки. Після дзвінка з ОВК ситуація була врегульована.
4.) На ВД. №730310 та №730311 (м. Сокиряни) соціальні працівники масово підвозять людей похилого віку до виборчих дільниць для здійснення голосування на виборчій дільниці та разом такими виборцями до кабінки голосування. Така ж ситуація на ВД. № 730445 (міська гімназія м.Но водністровськ).



Фото та відео Вікторії Яшан
Citizen Journal(c)

Джерело: http://citizenjournal.info/?id=1009

1