Спорудження кращого в Західній Україні кінотеатру коштувало 2,5 мільйони доларів: директор кінопалацу 'Чернівці' спростував міф про єврейський Темпль

Спорудження кращого в Західній Україні кінотеатру коштувало 2,5 мільйони доларів: директор кінопалацу "Чернівці" спростував міф про єврейський Темпль

18.01.2022, 16:49

Директор кінопалацу "Чернівці" Руслан Зварун вважає, що у Чернівців немає підстав передавати приміщення комунального закладу єврейській громаді міста. 

Свій коментар Руслан Зварун оприлюднив у відповідь на зауваження головного рабина Буковини Менахема Менделя Гліцнштейна, який у зірваному вітром дахові колишньої найвеличнішої чернівецької синагоги - Темплю  побачив знак, що це приміщення нарешті варто повернути єврейській громаді

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святиня у руках безбожників: головий рабин Буковини побачив знак у зірваному вітром дахові синагоги

- Будівля, що згоріла, розсипалася майже двадцять років і була повністю зруйнована. Потім наші дідусі та бабусі добре обдумали, все прорахували і за народні гроші наново повністю збудували будівлю кінотеатру, - повідомив у коментарі директор кінопалацу "Чернівці" Руслан Зварун. -  Будівництво найкращого в Західній Україні кінотеатру коштувало бюджету понад два з половиною мільйони доларів. 

- Дах пошкодив вітер через "старість". З 1959 року простояла. Дошки (риштовка) трухляві. Решта візуально в нормі, чекаю на експертизу. Каркас даху комбінований - залізні швелери та міцні балки. Все візуально ціле, міцне. (На фото). Цей кінотеатр пережив СРСР, пережив горбачовську Перебудову та ще прослужить людям не один десяток років. Саме тому так багато охочих (було й буде) прихопити будівлю в центрі міста.

- Другий об'єкт, який дуже сильно хочуть відібрати у мешканців міста – це Центральний Палац Культури (Текстилку). Більше 900 наших з вами дітей хочуть викинути на вулицю, щоб кілька багатих людей змогли отримати будинок у центрі міста. А якщо й не викинуть, обдиратимуть батьків за повною програмою. Опалення ЦПК та зарплати оплачуються із міського бюджету. При переході до приватних рук власник перекладе ціну на людей. 

- Синагогу в Садгорі відбудовували понад десять років. Вони не мають грошей. І навряд чи будуть їх мати. І на капремонт Текстилки, не кажучи вже про будівництво Темпля, грошей не буде взагалі. Жодних математичних розрахунків та господарського підходу. Абсолютне нерозуміння як це утримувати. Розраховано на діаспору.

- І щодо "знаків"... Вітер також пошкодив дах Будинку Офіцерів (великий відірваний фрагмент можна побачити з вулиці) та дах житлового будинку навпроти кінотеатру. Це теж "знак"?..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова єврейської громади Буковини розповів, скільки коштів і часу знадобиться для реставрації Єврейського народного дому і синагоги "Темпль"

Крім народного дому єврейська громада Чернівців готова відновити також "Темпль"

 
Немає опису світлини.
 
На зображенні може бути: у приміщенні
Немає опису світлини.
На зображенні може бути: у приміщенні
1