Запросивши співати за себе Розенбаума і Буйнова Михайлішин порушив закон

Запросивши співати за себе Розенбаума і Буйнова Михайлішин порушив закон

01.10.2012, 20:25

На вхідних дверях мінімум двох дитячих садочків міста Чернівці висять плакати із рекламою концерту російського співака Олександра Буйнова, який відбудеться 2-3 жовтня для освітян міста Чернівці за підтримки кандидата від Партії регіонів у 201 виборчому окрузі Віталія Михайлішина. Закон «Про вибори народних депутатів України» класифікує такі афіші, як агітаційний матеріал, а його розміщення на комунальних установах є порушенням цього закону. Окрім цього, участь в агітаційних заходах громадян іншої країни теж є порушенням закону про вибори.

На вхідних дверях мінімум двох дитячих садочків міста Чернівці (№ 19, м. Чернівці, вул. Руська, 182а; № 6, м. Чернівці, вул. Й. Главки, 8-10) висять плакати із рекламою концерту російського співака Олександра Буйнова, який відбудеться 2-3 жовтня для освітян міста Чернівці за підтримки кандидата від Партії регіонів у 201 виборчому окрузі Віталія Михайлішина. Закон «Про вибори народних депутатів України» класифікує такі афіші, як агітаційний матеріал. Так, ч. 2, ст. 68 говорить, що передвиборна агітація може проводитися у формі «проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку». Таким чином афіша концерту із оприлюдненням інформації про підтримку цього заходу Віталієм Михайлішином, мала б розглядатися саме як агітаційний матеріал цього кандидата. У свою чергу ч. 4 ст. 74 забороняє «розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності».

Нагадаємо, що це не перший випадок, коли агітація Віталія Михайлішина розміщена на комунальних установах. На минулому тижні ОПОРА повідомляла, що агітаційні плакати кандидата від Партії регіонів у 201 виборчому окрузі, секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, висять на вхідних дверях та у вестибулі Обласної комунальної установи «Лікарня швидкої допомоги» (м. Чернівці, вул. Фастівська, 2) - http://oporacv.org/klychko-u-dytsadku-myhajlishyn-na-pryjmalnomu-pokoji/. Станом на вечір 30 вересня агітація зникла з вхідних дверей, але продовжує висіти у вестибулі лікарні.

Окрім того, ч. 1 ст. 74 забороняє «участь у передвиборній агітації іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії – субєкта виборчого процесу чи кандидата у депутати». Тобто, порушенням є і той факт, що участь в даному концерті візьме співак-громадянин іншої країни.

Про те, що даний концерт буде агітаційним, окрім афіш говорить нещодавній досвід проведення схожого концерту за підтримки цього ж кандидата. 25 жовтня за подібною організаційною схемою (захід проводився для окремої категорії «бюджетників» – медиків, а вхід на нього був безкоштовний і за запрошеннями) за підтримки Віталія Михайлішина відбувся концерт іншого російського співака Олександра Розенбаума. Місцева газета «Версії» описала ті події так (http://versii.cv.ua/new/pozavchora-rozenbaum-spivav-u-chernivtsyah-a-v-subotu-bude-u-n-yu-jorku/18841.html): «...Тоді на вході медикам вручали пакетики з найрізноманітнішими подаруночками – кружками, блокнотами, ручками, блокнотиками з магнітиками тощо. І, зрозуміло, що на всьому була символіка Віталія Михайлішина, секретаря міської ради, кандидата у народні депутати по 201 мажоритарному округу».

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

1