Спелеологи Буковини відзначили ювілей відкриття печери 'Попелюшка'

Спелеологи Буковини відзначили ювілей відкриття печери "Попелюшка"

25.03.2017, 13:05

В березні 1977 року у Кривському гіпсовому кар’єрі на південній околиці села Подвірне Новоселицького району чернівецькими спелеологами із спелеоклубу «Троглодит» була відкрита велетенська печера, що названа «Попелюшкою». За 40 років досліджень і боротьби за її збереження від руйнування топографічно відзнята довжина лабіринту досягла 93 км, що вивело її на третє місце у світі за довжиною серед печер у гіпсах. Нині 30% усієї відомої частини єдиного лабіринту знаходиться під територію Молдови, решта 70% і всі подальші перспективи нарощування довжини – під територією України. 30.03.1981 р. українська частина велетенського лабіринту, за поданням спелеологів, була оголошена геологічною пам’яткою природи загальнодержавного значення.

Днями цієї нагоди спелеоклуб провів урочисте засідання, на якому зібрались і ветерани – першовідкривачі, і представники усіх п’яти поколінь, що зросли на цій печері. Як зазначив у основній доповіді спелеолог з 45-річним досвідом Віталій Коржик, печера стала базовою для зростання і формування спелеоклубу «Троглодит». На її фактологічній базі розвинуті провідні наукові напрямки карстознавства, спелеології, спелеомедицини, відпрацьовані новітні методи досліджень та підходи щодо охорони цінних об’єктів підземного простору, внесені зміни у законодавчі документи, розроблена концепція створення міжнародного туристсько-рекреаційно-оздоровчого комплексу «Попелюшка». Саме завдяки наполегливості чернівецького спелеоклубу «Троглодит» - юридично не легалізований на той час громадській організації з сусідньої республіки у 1985 році вдалось врятувати від знищення оснований лабіринт і зробити те, що не змогли зробити на власній території ні Академія наук, ні Держкомітет по охороні природи Молдавії.

«Попелюшка» так чи інакше, прямо чи опосередковано, дала дорогу у велике життя семи докторам та п’ятьом кандидатам наук. Фактично, спелеоклуб «Троглодит» виконував функції неофіційного науково-дослідного інституту на громадських засадах. Нагадаємо, що у 2015 році в Україні побачила світ перша поштова марка, присвячена печерам, і це була «Попелюшка».

Спелеоклуб не забуває своїх героїв. Почесними ювілейними грамотами були нагороджені 9 учасників групи першовідкривачів, а також 25 спелеологів (із 400), які зробили суттєвий внесок у дослідження печери і вивчення її особливостей. Ще 20 активістів нагороджені Подяками.

1