Сокиряни - місто, де  сходить сонце, та в якого є чому повчитись навіть Чернівцям (ФОТО+ВІДЕО)

Сокиряни - місто, де сходить сонце, та в якого є чому повчитись навіть Чернівцям (ФОТО+ВІДЕО)

14.03.2018, 16:31

Сокирянська міська територіальна громада утворена у 2015 році, до її складу увійшли Сокирянська міська рада та Коболчинська сільська рада. Громада нараховує майже 12 тис. мешканців та має один з найкращих серед ОТГ Чернівецької області показник фінансової спроможності.  Як відзначив консультант з бюджетних питань Асоціації міст України (ПУЛЬС) Євген Прокопець, за підсумками 2017 року у Сокирянській ОТГ найнижчий рівень дотаційності, минулого року він склав 5%. Також у цій громаді найнижчий серед ОТГ Чернівецької області рівень видатків на утримання апарату управління – менше 20%. Бюджет громади за три роки зріс з 40 до 65 млн. грн.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сокирянщині планується створити ще одну - четверту територіальну громаду

Серед позитивних новацій в Сокирянах є впровадження роздільного збору сміття. Громада не просто сортує сміття, але й заробляє на ньому. У 2016 році для комунального підприємства було закуплено прес для політиленових пляшок за 65 тис. грн. Минулого року комунальне підприємство заробило на продажу політилену та макулатури більше 30 тис. грн.  

Світлина від BukNews.

Громада також тримає першість у впроваджені міжмуніципального співробітництва. «Минулого року Сокирянська міська та Вашковецька сільська об'єднані територіальні громади уклали перший договір про міжмуніципальне співробітництво у Чернівецькій області.  Умовами договору передбачено делегування виконання окремих завдань у сфері позашкільної освіти. Впродовж 2018-2019 рр. Сокирянська ОТГ здійснюватиме навчання та виховання дітей у позаурочний час та забезпечуватиме умови для творчого розвитку дітей з Вашківецької громади», – зазначає Сокирянський міський голова Василь Равлик. При цьому, зауважує посадовець, районна влада для громади не надає жодного сприяння, а навпаки чинить перешкоди: «До цього часу нам не передали комунальне майно освітніх та медичних закладів».

Світлина від BukNews.

На фото: Сокирянський міський голова Василь Равлик

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

 На фото: Душ_спортзал_школа

Дарія Заришняк, в. о. директора Сокирянської ЗОШ №1 розповідає, що вже відремонтовали спортзал, який до того часу був у жахливому стані, покращилась матеріально-технічна база, а також вже ведуться ремонтні роботи у шкільному туалеті.

Має Сокирянська ОТГ здобутки і в проектній діяльності. Минулого року вона виграла і успішно реалізувала грант від Посольства Канади на створення  екологічно-спортивного громадського простору в місті. За кошти проекту в центрі міста збудовано чудовий інформаційно-спортивний майданчик.

Світлина від BukNews.

В громаді у 2016 році утворено перші органи самоорганізації населення –  квартальні та вуличні комітети, які спільно з міською радою займаються благоустроєм території. Марія Затолочна, голова квартального комітету, була ініціаторкою суботника на міському цвинтарі. 

"Ініціативні комітети розклеїли оголошення по всьому місту і багато місцевих жителів долучилися до такого прибирання. Тепер з гордістю можемо показати плоди своєї роботи".

Виконувач обов’язків старости села Коболчин Віктор Гринюк зауважив: «До об’єднання бюджет села був менше 1 млн.грн. Після об’єднання бюджетні кошти, які витрачаються на наше село, зросли в рази. За ці кошти ми, зокрема, провели капітальний ремонт в садочку. Колеги з тих сіл, які тоді утримались від прийняття рішення про об’єднання, втратили і час і кошти».

Світлина від BukNews.

На фото: Виконувач обов’язків старости села Коболчин Віктор Гринюк

Світлина від BukNews.

 На фото: Дитсадок с. Коболчин.

Прес-тур у Сокирянську ОТГ організовано Чернівецьким РВ Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

Частково використано цитати molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

потрібно людей спитати а не никаитсь по закоулкам. Ми думаєм що сонце слимаків /равликів/вже заходить такого бардак і некомпетентності ще не було але джип за 700000 гриваків під сраку равлика купили по по дорогах у місті можно проїхати або трактором або джипом

avatar

Сокиряни

15 березня 2018 01:28