Сокирянська районна лікарня скаржиться, що їй бракує коштів для лікування хворих Сокирянської та Новодністровської міських  громад

Сокирянська районна лікарня скаржиться, що їй бракує коштів для лікування хворих Сокирянської та Новодністровської міських громад

21.06.2018, 13:49

Днями в Сокирянській центральній районній лікарні відбулося засідання круглого столу з питань подальшого функціонування  закладів охорони здоров’я Сокирянського району та м. Новодністровськ.

 Як зазначила головний лікар ЦРЛ Тетяна Присакар нині склалася досить складна ситуація із фінансуванням лікарні. Для забезпечення функціонування лікарні в повному об’ємі потреба в коштах складає близько 40 млн. гривень. Однак фактично на поточний рік виділено близько 32 млн. грн., що складає приблизно 75 %.

Критичною і надалі залишається ситуація з наданням медичної допомоги жителям м.Новодністровськ. Адже при тому, що  медична субвенція для надання вторинної медичної допомоги перераховується на міську лікарню, через відсутність повного спектру надання медичних послуг новодністровці продовжують лікуватися безкоштовно в Сокирянській ЦРЛ. До того ж на даний час в місті функціонує тільки центр первинної медико-санітарної допомоги, лікарня ж перебуває в стадії ліквідації, проте субвенція розрахована на цілий 2018 рік залишається в міському бюджеті.

Не краща ситуація складається з лікуванням хворих Сокирянської міської об’єднаної територіальної громади. Так, медична субвенція передається міською радою, однак цієї суми не вистачає на лікування жителів громади, які найбільше користуються послугами медичного закладу.

В обговоренні проблемних питань взяли участь голова районної державної адміністрації Петро Бескупський, голова районної ради Василь Козак,  представники та депутати Новодністровської міської ради, представники та депутати Сокирянської міської ради, сільські голови району, депутати обласної та районної рад, представники громадських організацій, лікарі, громадськість.  "Прикро, та посадовці Сокирянської та Новодністровської міських рад замість того, аби вирішувати проблеми надання медичних послуг своїм же мешканцям наполягають на оптимізації закладу. Та, як зазначають фінансисти, скорочення декількох працівників чи ліжкомісць не вирішить проблем подальшого функціонування районної лікарні, а скорочувати відділення це просто злочин перед мешканцями нашого віддаленого району",  - констатували окремі учасники зібрання

Про проблеми первинної ланки охорони здоров’я району говорила головний лікар РЦПМСД Анастасія Заремська. Вона зокрема наголосила, що жителі Сокирянської ОТГ вже вичерпали фінансування на пільгові ліки, а численні звернення до Сокирянської міської ради про додаткове фінансування проігноровані.

Тривале обговорення, запевняють організатори круглого столу з питань подальшого функціонування  закладів охорони здоров’я Сокирянського району та м. Новодністровськ.,  так і не призвело до прийняття конкретних кроків для вирішення проблеми та конструктивного діалогу з представниками Сокирянської та Новодністровської міських рад. Посилаючись на вирішення важливіших проблем для міст, відповідальність за  збереження здоров’я їх мешканців вони знову залишають на районній владі. Та хіба є щось важливіше за здоров’я людей, а тим  паче дітей.

Підводячи підсумки, голова райдержадміністрації Петро Бескупський наголосив, що фінансування закладів охорони здоров‘я відбувається за рахунок коштів медичної субвенції, додаткової дотації на енергоносії і коштів районного бюджету. Він закликав посадовців Новодністровська та Сокирянської міської ради до взаєморозуміння ситуації та спільного вирішення проблемних питань, з тим, аби районна лікарня і надалі мала можливість повноцінно функціонувати, а лікарі  надавати якісні послуги жителя району.

Джерело: sokyriany.bukoda.gov.ua/ 

1