Сьогодні День психічного здоров'я

Сьогодні День психічного здоров'я

10.10.2012, 15:52

Бережемо психічне здоров’я – одну зі складових здоров’я людини в цілому 10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я, відзначення якого було запроваджено з 1992 року за ініціативи Всесвітньої Федерації Психічного Здоров’я. Проблема психічних захворювань відноситься до найбільш поширених причин зниження якості життя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я на планеті живуть понад 500 мільйонів людей, які страждають на психічні захворювання, найпоширенішими з яких є депресивні розлади (45%), алкогольна, наркотична, ігрова та інші залежності (15%), психози (12%). Половина психічних хвороб є причиною інвалідності. Не втішають і прогнози, за даними ВООЗ кількість психічних захворювань буде збільшуватись і до 2020 року їх доля серед усіх захворювань може досягти 50%, - повідомили BukNEWS в прес-службі БДМУ.

В Україні нараховується близько 1 млн. 200 тис. осіб із психічними захворюваннями. Вже котрий рік поспіль захворюваність на психічні розлади залежна від того, як ми з вами ставимося до психічного здоров’я і людей з психічними захворюваннями. Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. За статистикою, на заході України частіше хворіють заробітчани, в центральній частині – ліквідатори аварії на ЧАЕС, на сході – шахтарі. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань. За прогнозами фахівців до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які лідируватимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних з цими захворюваннями”, – розповідає Наталія КАРВАЦЬКА, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С. М. Савенка БДМУ.

За словами фахівця здоров’я населення залежить від рівня благополуччя всього суспільства і від його уваги до цих проблем. Охорона психічного здоров’я – це процес, який починається в кожній окремій родині, продовжується за місцем роботи людей, охоплює все місцеве співтовариство та інфраструктуру системи громадської охорони здоров'я в цілому. Психічне здоров'я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. І повірте, фізичне здоров'я неможливе без психічного здоров'я. Здоров’я, життєвий успіх і, так зване, щастя в значній мірі залежить від набуття життєвої гармонійної цілісності психічного і тілесного компонентів.

До поведінкових факторів, що негативно впливають на психічне здоров'я, відносяться тривалі негативні стресові ситуації, невміння підтримувати адекватні відносини з оточуючими, конфлікти, недостатній відпочинок, малорухомий спосіб життя, зовнішні подразники тощо. У першу чергу, мова йде про високий темп життя, підвищені вимоги до сучасної людини, і, як наслідок, сильний і тривалий стрес. Серед причин депресивних психічних розладів також економічна нестабільність, невпевненість у завтрашньому дні, інформаційні перевантаження через високу інтенсивність праці.

Негативно діють на психіку і активно нав’язані пресою еталони та ідеали західного суспільства, культ успіху, особистого благополуччя. А криза інституту сім’ї та людських зв’язків призводить до самотності, адже людині немає від кого отримати емоційну підтримку та визнання. Збереження психічного здоров’я несумісне з вживанням будь-яких психоактивних речовин. Нікотинова залежність є найбільш розповсюдженим психічним розладом, яка не допомагає позбавитись стресу, а навпаки підвищує його рівень, що сприяє розвитку більш тяжких психічних розладів. У США та Британії медики фіксують майже епідемії депресій, гіперактивності чи аутизму.

Причини прості – відсутність живого спілкування, яке замінюють “життям” у соціальних мережах, надвеликі навантаження в роботі чи навчанні, ненормований робочий графік, що зумовлюють виникнення синдрому “хронічної втоми”. Революційних пігулок чи методів боротьби з такими хворобами медики запропонувати не можуть. Та наполягають – без психічного здоров’я досягнути жодних висот не вдасться.

Кожна людина свідомо чи підсвідомо володіє якимись релаксуючими стратегіями. І дуже добре, щоб якомога раніше кожен із нас зрозумів, що йому приносить полегшення і задоволення. Для цього потрібно вивчати себе, вивчати свої можливості в різних сферах життя і свою поведінку в різних ситуаціях. У збереженні та зміцненні психічного здоров'я важливе значення має дотримання принципів здорового способу життя. Особливе значення має психогігієна – це комплекс заходів з дотриманням культури міжособистісних стосунків, уміння керувати своїми емоціями, чергувати працю і відпочинок, створення сприятливого психологічного клімату у колективі, сім'ї; систематичні заняття фізичною культурою, дотримання раціонального харчування, режиму дня, позитивне мислення, бути оптимістичним, доброзичливим.

Так що вихід один: щоб реалізовувати власний потенціал, легко долати побутові стреси, брати участь в суспільному житті та плідно працювати необхідно змінити ставлення і до дійсності, і до себе.

1


КОМЕНТАРІ (2)

дякую ! дуже корисна стаття виявилась, 

не могли б ви підсказати де б у нас у Чернівціях знайти щось типу центру психологіної реабілітації, або інших спеціалістів які можуть допомогти подолати кризу ?

відповідь можна на мейл

avatar

AndyMcLom

11 жовтня 2012 18:25

avatar

AndyMcLom

11 жовтня 2012 18:26