Сьогодні 150 років від дня народження редактора газети 'Буковина' Осипа Маковея

Сьогодні 150 років від дня народження редактора газети "Буковина" Осипа Маковея

23.08.2017, 12:04
«Буковина» під керівництвом Маковея набула широкого резонансу у слов'янському світі

Сьогодні, 23 серпня 2017 року, минає 150 років від дня народження Осипа Степановича Маковея (1867-1925), українського письменника, критика, історика літератури, перекладача, публіциста.

За фахом учитель. Автор збірки «Поезії», повістей «Залісся», «Ярошенко», гумористичних оповідань і фейлетонів. Крім цього постать Осипа Маковея є цікавою, передусім, у контексті взаємин з Ольгою Кобилянською.

Приїхавши у зденаціоналізовані Чернівці, він редагував газету «Буковина». Саме там зустрів Ольгу Кобилянську. Маковей був одним із перших редакторів і критиків її творів, а також коханням усього її життя.

«У нас споріднені душі. Ми обоє письменники…», - писала Кобилянська Маковею в одному з листів. Деякий час вони навіть жили разом, проте невдовзі їхні шляхи розійшлися (не останню роль тут зіграло зачеплене самолюбство Маковея – як письменник Кобилянська була набагато вищою за нього, і він не міг цього не відчувати).

Маковей виїхав з Чернівців, одружився, але не був щасливим у шлюбі. Письменниця важко пережила розрив цих стосунків. Листи Ольги Кобилянської до Осипа Маковея зберігаються у Львові. Його кореспонденцію до себе вона спалила.

Джерело: https://pogliad.ua/

1