Сміттєве лихо: чому фірма депутата Тихоновича не розраховується із спецкомунтрансом

Сміттєве лихо: чому фірма депутата Тихоновича не розраховується із спецкомунтрансом

23.05.2016, 20:40

Доки частина міста потопає від сміттєвої стихії, вони наповнюють кишені, забувши про реальні обов’язки перед чернівчанами. Минулого тижня місто у буквальному значенні цього слова заполонило невивезеним сміттям.

Сміттєві баки та урни чималої частини Чернівців були переповнені сміттєвими відходами, які ніхто не вивозив на сміттєзвалище, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

«Ви тільки гляньте, центр міста, до нас приїжджають туристи, і що твориться буквально під носом у готелю», – поскаржилась працівниця закладу на вулиці Шептицького.

Красномовні депутати міськради звинуватили в цій проблемі «сміттєву мафію».

«Я ледь стримував людей, щоб вони не принесли усе це сміття під стіни ратуші. Я звернувся до «Укрвторресурсу», і вони власними силами почали вивозити сміття. Керівник спецкомунтрансу розбудував сміттєвий бізнес і працює на сміттєву мафію», – заявивдепутат від фракції «Рідне місто» Володимир БЕШЛЕЙ.

Ініціатива 42 вирішила розібратися, хто ж стоїть за сміттєвим ринком у місті, і скільки грошей бізнесмени заробляють на цьому.

Грошей не вистачає навіть на пальне


Сміттєве лихо: чому фірма депутата Тихоновича не розраховується із спецкомунтрансом



У вересні 2013 році міськрада підписала контракт із «Торговим домом «Укрвторресурс» – підприємством, яке обслуговує територію колишнього ЖРЕПу №12 – частину центру міста, а також мікрорайон Калічанка.

Щоправда, керівництво цієї фірми із самого початку роботи в місті почало демонструвати безвідповідальність. Фірма не розраховувалась із комунальними підприємствами за виконану роботу. Борги «Укрвторресурсу» перед ними зростали з кожним днем, а добиватись їх виплати, скажімо, комунальному спецкомунтрансу, доводилося через тривалі судові процеси.

– Ми ще наприкінці 2013 року надсилали цій фірмі повідомлення: «Шановні, проплатіть заборгованість». На той уже момент він не сплачував п’ять місяців», – розповів керівник спецкомунтрансу Олександр ІВАНЧЕНКО.



Комунальник заявляє – «Торговий дім «Укрвторресурс» та його керівник, депутат міськради від фракції «Рідне місто» Максим Тихонович, уже три роки фактично тероризують місто. За словами Іванченка, саме з вини Тихоновича у місті останнім часом спостерігається сміттєве лихо.

– Наразі сума боргів цієї фірми перед нашим підприємством сягає 1,2 мільйона гривень, – каже Іванченко. – Так, з вересня 2015 року компанія не заплатила нам жодної копійки. Нуль гривень, нуль копійок… Пішов уже десятий місяць, як ми працюємо безкоштовно. І це не дивлячись на те, що люди, які проживають на території, яку обслуговує «Укрвторресурс», вчасно сплачують гроші за послуги. Тобто, ті гроші, а там є окремий пункт «за вивезення сміття», вони крадуть… Чи як це сказати… привласнюють. Називайте це, як хочете, але в спецкомунтранс вони не потрапляють. 

Керівник підприємства каже, що через борги Тихоновича спецкомунтранс наразі отримав шалені збитки, через які не має можливості закупити достатньо пального, щоби вивезти сміття з території, яку обслуговує «Укрвторресурс».

«Тому, ці роботи було тимчасово припинено. Мало того, ми не маємо права цього зробити. Бо безкоштовно це робити – це збитки як для підприємства, так і міського бюджету. Від цього страждають люди», – додав Іванченко.

Встиг «наслідити» і на Закарпатті

На попередній сесії міськради під час розгляду питання щодо сміття, депутати вирішили допитати Олександра Іванченка. Однопартійці Тихоновича традиційно звинувачували комунальника у службовій недбалості і навіть ініціювали питання, яким рекомендували міському голові не продовжувати контракт з Іванченком. Водночас «Рідне місто» звинуватило Олексія Каспрука у співпраці із «сміттєвою мафією». На що мер заперечив:

– Так ви ж самі її привезли в Чернівці… Іванченко ж був призначений керівником цього підприємства у часи керування Михайлішина…

Олександр Іванченко з трибуни в сесійній залі звинуватив Максима Тихоновича у крадіжці грошей чернівчан, які вчасно сплачують за комунальні послуги, але не отримують їх. У цей момент депутат, посміхаючись, з кимось розмовляв по телефону.

Врешті мер повідомив, що він доручив розірвати контракт з «Укрвторресурсом», адже ця компанія не є відповідальною. На пропозицію мера проголосувати за аналогічне протокольне доручення, депутати не відгукнулись. Зі свого місця буквально вистрибнув депутат від «Рідного міста» Василь Продан, намагаючись захистити свого однопартійця. Натомість самі ж депутати ініціювали питання про не продовження контракту з Іванченком, фактично зробивши його винуватцем сміттєвої стихії в місті.

– Уявіть собі: депутат Тихонович на своєму шикарному «Мерседесі» порушує Правила дорожнього руху, – каже «МБ» Олександр Іванченко. – Проїхав на червоне світло. Його зупиняє поліцейський, набігли депутати, написали звернення до начальника поліції: «А давайте ми звільнимо цього поліцейського!». А Тихонович сів і далі поїхав. Це ж аналогічна ситуація!

Пролити світло на діяльність підприємства Тихоновича вирішив на сесії міський голова.

– Ця фірма колись «прославилась» і виконанням ремонту на вулиці Богдана Хмельницького. І я вважаю, що за таке ставлення до роботи вона повинна бути першою у списку недобросовісних підприємств міста, – сказав мер.

Я абсолютно серйозно це кажу – підприємство будь-якого дня може повністю зупинитися. Адже перекрити вже ці суми ми фізично не можемо. Нічим їх перекривати. Нічим! Є вже заборгованість за пальне, за запчастини



Каспрук, за дорученням прокуратури, зачитав інформацію про те, як «Укрвторресурс» завалив реконструкцію пунктів пропуску на кордоні на Закарпатті. 

«За грантовим контрактом «Модернізація та реконструкція пунктів пропуску на словацько-українському кордоні за проектом реконструкції існуючих та будівництво нових об’єктів інфраструктури пунктів пропуску «Ужгород» друга черга пасажирський напрямок за результатами проведеної процедури закупівлю переможець відкритих торгів «Укрвторресурс». Підрядник зобов’язаний був розпочати роботи протягом семи днів з моменту передачі-прийняття будівельного майданчика, закінчити виконання робіт до 20 грудня 2015 року. Для виконання цих робіт, згідно з договором, було переведено державною митною службою попередню оплату у сумі 12 мільйонів 731 тисяча гривень, які, відповідно, треба було освоїти у 2015 році. На сьогодні надано підрядником процентових матеріалів на суму 3 мільйони 600 тисяч, а отже, недоотримано договірних зобов’язань у частині 9 мільйонів 100 тисяч гривень. 

Казначейством заблоковані рахунки митниці. Вище викладене свідчить про нездатність підрядника забезпечити виконання умов договору підряду, також імовірність нецільового використання бюджетних коштів, які були перераховані як попередня оплата», – зачитав міський голова.

Однопартійці Тихоновича агресивно відреагували на цю заяву, всіляко звинувачуючи міського голову. «Нас Закарпаття не цікавить!», «Ви працюєте листоношею, пане мер?», – вигукували «рідномістяни».

«Немає грошей? Позич в однопартійців!»


Керівник спецкомунтрансу заявив, що він готовий звільнитися зі своєї посади, але лише в тому разі, коли фірма депутата поверне всі борги.
Натомість сам Тихонович не погоджується із сумою боргів, які нарахували його підприємству.

Сміттєве лихо: чому фірма депутата Тихоновича не розраховується із спецкомунтрансом

– Спецкомунтранс припинив вивозити, він перекрив на Чорнівку ворота навіть нашій техніці, щоби вона не вивозила, – розповів депутат 12 травня. – Але, слава Богу, зараз це питання ще не вирішене, але вирішується. Підприємство «Чернівціспецкомунтранс» мотивує тим, що «Укрвторресурс» винен кошти. Я мотивую тим, що я з тими рахунками, які він виставляє, не погоджуюся. Усі ЖРЕПи йому в цьому році, за його заявами, винні гроші і ніхто йому не сплачує. Чому саме він не вивозить сміття з території, яку обслуговує «Укрвторресурс», чому саме з Калічанки, – це до нього запитання. Це перекладання з хворої голови на здорову.

Доки депутат сперечається, керівнику спецкомунтрансу не до жартів:

– Я абсолютно серйозно це кажу – підприємство будь-якого дня може повністю зупинитися. Адже перекрити вже ці суми ми фізично не можемо. Нічим їх перекривати. Нічим! Є вже заборгованість за пальне, за запчастини… Вони мені кажуть – йди у інших борги позбирай, – каже О. Іванченко. – А вас що, помилувати? Усі ЖРЕПи міста перед нами мають загальний борг у два мільйони гривень. Із них 60 відсотків – це борг конкретно Тихоновича. І що, я повинен тепер їх подарувати? Чи, як мені кажуть, а знайдіть там компроміс? Як? Скажу їм: заплати половину, а решту я тобі прощаю? Який у цій ситуації може бути компроміс? Тут варіант єдиний – гроші, які він украв, він повинен заплатити! Де взяти гроші? Я не знаю! Позич у своїх однопартійців! Хіба вони бідні люди?

Микола КОБИЛЮК

Джерело: http://42.cv.ua/u_ratushi/9-smittyeve-lykho.html

1