Служба зайнятості роз’яснює: безробітні буковинці можуть брати участь у виборчому процесі

Служба зайнятості роз’яснює: безробітні буковинці можуть брати участь у виборчому процесі

18.03.2019, 14:49

В Україні триває виборчий процес чергових виборів Президента України, який розпочався 31 грудня 2018 року і триватиме до 31 березня 2019 року. Багатьох безробітних громадян, які офіційно перебувають на обліку в службі зайнятості, хвилює питання чи дозволяє їм законодавство працювати під час підготовки і проведення виборів.

Особи, яким надано статус безробітного, можуть залучатися до робіт, пов’язаних з організацією підготовки і проведення виборів Президента України, відповідно до частини шостої статті 40 Закону України «Про вибори Президента України». Робота у складі окружних, дільничних виборчих комісій чи як спеціалістів, експертів та технічних працівників не є підставою для зняття цих осіб з обліку в державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу, або для припинення виплати їм допомоги по безробіттю.

Питання оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України регулюється постановою ЦВК від 08.04.2014 № 226 «Про Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України».  Між членами виборчої комісії та окружною виборчою комісією на період виконання повноважень укладається цивільно-правовий договір. Крім того, зареєстрований безробітний може залучатися до роботи у виборчій комісії в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів. В цьому випадку, цивільно-правовий договір не укладається, а факт залучення особи до виборчого процесу підтверджуються довідкою та табелем робочого часу.

Членам виборчих комісій протягом усього періоду повноважень виборчої комісії на їх вимогу видається довідка про виконання обов’язків члена виборчої комісії з виборів Президента України для подання до органів державної служби зайнятості.

Водночас зазначаємо, що  на офіційних спостерігачів  від кандидата на пост Президента України та від громадської організації, не поширюються дія частини шостої статті 40 Закону. 

1