«Сквер чернівчан усіх часів» з пам’ятником городянам у вигляді кульбаби, - чернівчанка підготувала петицію

«Сквер чернівчан усіх часів» з пам’ятником городянам у вигляді кульбаби, - чернівчанка підготувала петицію

05.08.2019, 10:53

Інга Кейван, кандидат філологічних наук, письменниця, корінна мешканка Чернівців створила петицію про засадження території за будинком 84а, що на проспекті Незалежності деревами, замість незаконно вирубаних 1-2 серпня. Таким чином, на думку авторки петиції, міська влада могла би реабілітуватися в очах мешканців і бути корисною сучасникам та прийдешнім поколінням городян. 

Зараз авторка чекає завершення перевірки своєї пропозиції модераторами сайту Єдиної системи петицій.  "Вчора на сайті Єдиної системи петицій я створила петицію. Зрозуміло, що спочатку вона потрапила на модерацію. Сьогодні, коли я спробувала зайти на сайт, аби перевірити статус петиції, то спочатку виникла помилка, а за наступних спроб просто вказується, що я вводжу неправильні логін чи пароль. За вікном продовжуються "роботи"", - пояснила авторка. 

Ось текст петиції.

СКВЕР ЧЕРНІВЧАН НА ПРОСПЕКТІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Прошу розглянути таку пропозицію. 

У саду, розташованому за будинком 84а, що на проспекті Незалежності, 1-2 серпня проводилися роботи, які офіційно були названі санітарними. У результаті було знищено чимало здорових дерев. Вважаю, що роботи проводилися з порушеннями ч. 1 ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів». 

Знищених дерев уже не повернути. Натомість пропоную міській владі, аби реабілітуватися в очах мешканців і бути корисними сучасникам та прийдешнім поколінням, розпорядитися щодо засадження вказаної територію деревами (у відповідний сезон). Пропоную створити на вказаній території сквер – з акцентом на екологічності і залученням відповідних фахівців. Провести грамотний, професійний зонінґ; прокласти доріжки з максимальним збереженням трав’яного покриву; спланувати, які дерева і кущі тут будуть висаджувати; встановити антивандальні лавиці та сміттєві урни; провести економне, екологічне освітлення.

Крім всього, пропоную надати цьому проекту концептуальності, визначивши його як «Сквер чернівчан усіх часів». Такий сквер буде не просто зоною міського відпочинку, а й сприятиме розвитку культурного дозвілля містян та туризму. Відомо, що історію міста пов’язують здебільшого з історичним середмістям та деякими околицями. І власне, лише вказані частини міста демонструють туристам, у них зосереджене культурне життя. Але ж і новіші міські райони є частиною чернівецької історії, пов’язані з різними цікавими історіями, людьми, долями. Проспект Незалежності – не старий район, але і, звісно, не найновіший, тому він найкраще підходить для концепції єдності різних поколінь, різних історичних епох, різних урбаністичних традицій. Зрештою, такому баченню сприяє і особистість архітектора Михайла Шевченка, який спроектував проспект і водночас був людиною, що реставрувала резиденцію митрополитів після пожежі.

У «Сквері чернівчан усіх часів» можна було б встановити пам’ятник чернівчанам у вигляді кульбаби, про який я писала раніше, і основна концепція якого полягає у тому, що чернівчани у різні часи, як насіння кульбаби, «розліталися» світом (хто ближче, хто далі), але всюди приживалися, проростали, часто досягаючи успіхів у різних сферах науки, культури, громадсько-політичного життя тощо. Зрештою, на основі такого скверу можна продумати систему брендів Чернівців, яка б інтегрувала мешканців міста в історію, культуру, а також стала б ще одним туристичним об’єктом.

Крім того, такий сквер став би ще одним громадським майданчиком, на якому можна було б проводити культурні заходи для дітей та дорослих. І просто він би став місцем комунікації чернівчан. А найголовніше, у такий спосіб можна вшанувати пам’ять чернівчан, які були до нас, залишити чудову пам’ять про себе прийдешнім поколінням і об’єднати сучасників.

Інга Кейван, кандидат філологічних наук, письменниця, корінна мешканка Чернівців

1