Скільки квартир у лідера 'Свободи' і де насправді він живе?

Скільки квартир у лідера "Свободи" і де насправді він живе?

28.09.2013, 00:04

Нардеп-свободівка Фаріон скомпрометувала свого партійного боса: керівник “Свободи” Олег Тягнибок таки живе у віллі за високим муром з покоївками, куховарками та охороною.

Чому брешуть журналісти? - з надривом кричала в ефірі одного провінційного телеканалу народна депутатка партії "Свобода". Екзальтовано так, заклавши ногу на ногу у вузьких штанцях на червоному дивані. Це відео може знайти кожен на ютубі.

Прізвище цієї жінки — Ірина Фаріон. На жаль, це була саме вона. Хоча ще зовсім недавно розсипалася у подяках тим самим журналістам за підтримку її в проекті на захист української мови.

Що ж так обурило депутатку? Янукович? Комуністи? А ось ні – лише ряд журналістських розслідувань — у газеті “Експрес", на телеканалі “1 + 1” і в деяких інших ЗМІ.

Тих розслідувань, які змушують нас усіх скинути рожеві окуляри та правдиво й реалістично подивитись на діяльність партії, що йменує себе високо — націоналістичною.

І ось — депутатка Фаріон у червонім кріслі. Судячи з усього, це крок відчаю високопос­тавлених функціонерів “Свободи ". Вочевидь, і Тягнибок, керівник партії, і колишній кримінальний авторитет Пупс, якого ще поза очі називають "хазяїном партії”, не маючи інших аргументів, не маючи гідності подивитися людям в очі, вирішили сховатися за спи­ною жінки.

Але пані Фаріон, як видається. погано зрозуміла, яке делікатне завдання вона виконує на цім дивані. Бо заглиблення в деталі того, як криміналітет встановлює контроль над “Свобо­дою", — це дуже слизька тема. Тому депутатка обрала цікаву тактику дискусії: вона вирішила пограти з виборцем у цікаву і просту гру — “у дурня”. І зробити дурнем виборців. У два ходи.

Перший хід. Журналісти брешуть. “Брехлива газета”, “брехливий телеканал “1+1”, “брехливі журналісти”. Всі навколо брехливі. Депутатка намагалася загіпнотизувати глядачів силою свого навіяного переконання.

Другий хід — перехід у практичну площину. Ні, ні, пані Фаріон не говорить про гроші партії, про їх кримінальне походження, про вплив на партію Пупса. Вона вирішує обрати, на перший погляд, стопроцентно виграшну тему: житло Тягнибока. Мабуть, усі бачили телевізійний сюжет на телеканалі “1+1” про будівництво у заповідній зоні. Журналіст, спілкуючись із місцевими мешканцями, робітниками, почув, що будівництво веде родина Тягнибока і дав це в ефір.

Розумний політичний діяч, якби це була неправда, розсміявся б. Зібрав би журналістів і поїхав з ними дослідити, що і хто там будує. Але Тягнибок принишк.

Зате з'явилася Фаріон. Вона вирішила: так всипле перцю журналістам, що інші навіть боятимуться думати про те, що можна поцікавитись, де ж живе Тягнибок, лідер опозиційної парії.

І ось пані Фаріон, промовивши чимало зайвих і некультурних слів, завдає вирішального удару: “Олег Тягнибок проживає у Києві, здається, на 13-му поверсі якогось будинку на масиві, з якого до центру потрібно годину чи півтори їхати, і вікна виходять на якесь сміттєзвалище”. Ось, здавалось би, вона — правда. Та ше яка зворушлива: тут і 13-й поверх, і годину їхати з роботи додому, і вікна на якесь сміттєзвалище. Браво, дуже дотепно!

Ми, журналісти “Експресу”, не досліджували умов проживання керівника “Свободи” — на відміну від колег з “ 1+1 ”, нам ця тема видалась менш цікавою у порівнянні з темою, як деградує опозиційна партія під впливом грошей кримінального походження, хто насправді керує цією партією, які справжні біографії її членів. Як рядові члени партії стали заложниками бізнес-інтересів декого в керівництві “Свободи”.

Але телевиступ пані Фаріон спонукав нас дещо відійти від канви нашого розслідування. Не любимо ми, коли хтось пробує когось пошити в дурні. Навіть якщо це робить така жінка, як Ірина Фаріон.

Прийом пані Фаріон ми розкусили відразу — вона вирішила усе спростити. Вона спробувала звести усе до начебто виграшної теми, де дурнем однозначно залишаться люди, що по той бік екрану: бачите, кажуть, що Тягнибок будує віллу, а це — “несусвітня брехня” (за Фаріон), бо насправді лідер “Свободи” живе так бідно і так иекомфоргоно: “у квартирі з вікнами на сміттєзвалище”.

Після подібного так і мучитиме думка: “О, яка самопожертва. Як же він мучиться, цей бідний Тягнибок, нюхаючи сміття кожного дня”.

Ще раз браво, пані Фаріон! Якби це був виступ у цирку, безперечно, ви заслуговували б на бурхливі аплодисменти і сміх. Але сьогодні ви, пані Фаріон, публічна особа — політик українського парламенту, тому зобов'язані говорити своїм виборцям правду. І саме це спонукало нас перевірити: чи говорите ви правду, виступаючи перед людьми у телеефірах? Чи маєте своїх виборців за дурнів?

Отже, квартира Тягнибока

Хочеться тихо, щоб не накликати гніву пані Фаріон, лише запитати: пане Тягнибок, а партія не наказувала вам урешті-решт почати дбати про знедолених, а не лише, як кажуть люди, за свій зад?

Ми не полінувалися поцікавитись глибше, на якому “масиві з вікнами на смітник” знаходиться квартира, де, як запевняла своїх виборців депутатка Фаріон, живе головний “борець з режимом”.

Отже, у своїй декларації, яка є у відкритому доступі, пан Тягнибок зазначає, шо має дві квартири. Одна квартира площею 116 квадратних метрів — у Львові. У цій квартирі живе його дружина з дітьми. Сміттєзвалища поблизу немає, квартира в гарному, затишному, елітному районі.

Друге помешкання пана Тягнибока міститься за адресою: Київ, вулиця Вишняківська, 6-А, кв.№70, площа 96,9 кв.м. Ця адреса зазначена в автобіографії Олега Тягнибока, яка теж є у відкритому доступі на сайті партії. Будинок стоїть біля озера Вирлиця.

Будинок №6-А був зданий в експлуатацію в 1995 році, він має 15 поверхів плюс прибудову з чотирма під’їздами. Три під’їзди обслуговує місцевий жек. Один — це спецпід’їзд, він на спеціальному обслуго ванні. Тут, у першому під’їзні, надали квартири депутатам Верховної Ради.

І ось перше відкриття: виявляється, наш головний “борець з режимом”, “з пільгами та при­вілеями безсоромних депутатів" Олежик Тягнибок... сам дістав квартиру як депутат. Безплатно. Маючи чудові житлові умови, він від ще однієї квартири, купленої парламентом за людські гроші, — не відмовився.

А які у нього чудові сусіди! Нинішній лідер начебто опозиційної політичної сили не по­гребував взяти ордер на квартиру разом з комуністами, соціалістами та регіоналами!

Ось помилуйтеся. Михайло Чечетов, депутат від Партії регіонів, комуністи Віктор Бе­режний та Олександр Голуб — сусіди лідера “Свободи”.

До прикладу, квартира №65 стала надбанням Комуністичної партії робітників і селян (КПРС). У квартирі 71-й жив соціаліст Кияшко, у 74-й — перший секретар політради СПУ Йосип Вінський. Квартири депутатам видавали спершу як службові. А потім депутати пере­оформляли їх — на себе, на родичів, сватів чи кумів.

І Тягнибок — у перших лавах! Найцікавіше не те, що, ще не встигнувши нічого зробити для свого виборця, на ті роки ще зовсім молодий й далекий від великої політики, Тягнибок встиг найперш подбати про себе. Найцікавіше те, що Тягнибок навіть не мав наміру у цій квартирі жити. Квартира площею 96,9 квадратного метра роками стоїть пусткою. Це підтверджують сусіди депутата Тягнибока.

Теперішні мешканці будинку на Вишняківській пам'ятають вічно оббиті дерматином двері “нежилої 70-ї" та запах затхлого приміщення з-за тих дверей. Ремонт у квартирі, де мав би жити бідний лідер “Свободи”, не проводився ще з часів здачі цього будинку. А навіщо? Тягнибок у “такому ’ не живе.

А де ж живе Тягнибок? Ми знайшли відповідь на це запитання. Але для початку хочеться збагнути: чому депутат Фаріон сказала цю неправду своїм виборцям?

Якщо не знала, де справді живе Тягнибок, то чи варто їй було так принижуватись, кажучи неправду?

Якщо знала, але сказала неправду, то з якою метою: відвернути увагу від Тягнибока чи, навпаки, — прикути її до нього?

Адже у ситуації, коли питання “де живе Тягнибок?" обговорює вся країна, було очевидно, що хтось може перевірити слова Фаріон. Ось ми це зробили. І на поверхню випливла ще одна малоприємна для “Свободи" справа — керівники цієї партії мають людей за ніщо, плетуть усілякі дурниці, вірячи, що все можна сховати у формулі “усі брешуть, а ми святі”. Кажуть це людям, які десятиліттями чекають у житлових чергах на свої квадратні метри. Інваліди, сироти, репресовані. А Тягнибок, як видно, плювати хотів на всіх них. Він квартирку взяв і радіє. І бореться з депутатськими пільгами та привілеями.

Як з’ясовується, Тягнибок розкошує не лише на гроші комуністів, з яким ведуть вигідний бізнес члени його партії. (про це газета писала вже нещодавно) Він ще й із задоволенням ко­ристується депутатськими пільгами та привілеями.

А що обіцяв Тягнибок виборцям щодо депутатських пільг зарплат, відпочинку, квартир? Пам'ятаєте?

Може, йому жити ніде? Може, бракує житлової площі на членів сім’ї? Та ні, мас розкішну квартиру – 116 квадратних метрів. То навіщо йому ще одна квартира за гроші платників податків?

Питання залишаємо відкритим. Ми ж повертаємося до головного: якщо Тягнибок не живе у своїй квартирі у Львові, якщо він не живе у квартирі, яку подарували йому платники податків. у Києві, то де він живе?

Відповідаємо. Як встановила одна із наших редакційних слідчих груп, пан Тягнибок живе у столиці в чудовому, мальовничому районі, на так званому Русанівському масиві. В елітному маєтку за високим муром. Усе – під охороною. Обслуговують Тягнибока покоївки і куховарки. І звичайно ж, Тягнибок до цього не має жодного стосунку. Маєток оформлено на члена партії – пана Г. Життєвий шлях і здобутки цього депутата Г., однопартійця Тягнибока. а також походження коштів, за які збудовано респектабельний маєток, де вони обидва живуть, ми ще вивчаємо. Поділимось і подробицями! Обов’язково!

Не сумніваємось, що Тягнибок пояснить усе просто: тут наказала йому жити партія. Так само, як вона наказала йому їздити авто за майже 100 тисяч доларів. Хочеться лише тихо, щоб не накликати гніву пані Фаріон, запитати: пане Тягнибок. а партія не наказувала вам урешті решт згадати, що ви опозиційний політик? А партія не наказала вам нарешті почати дбати про бідних, знедолених, а не лише, як кажуть люди, за свій зад? Хочеться про все це запитати.

Відділ розслідувань газети «Експрес»

P.S. А пані Фаріон ми розуміємо і пробачаємо їй кривду. Вона провела чудове літо і гарно відпочила. Відпочивала на фешенебельній базі, яка належить одному з фігурантів нашого розслідування “Гроші Тягнибока" . Ну і слава Богу, що відпочила. Тільки цікаво, чи заплатила за перебування ? Чи змушена розплачуватись телеефірами на провінційних телеканалах, правлячи за димову завісу для боягузів з рідної партії?

1


КОМЕНТАРІ (4)

avatar

Iruna Shalakovska Shalakovska

27 вересня 2013 18:26

Немає жодного достовірного факта, одні припущення і домисли. Все це спрямоване на дискредитацію найбільш патріотичної партії та її лідера.

avatar

Петя Зауличний

28 вересня 2013 10:56

Почалося...- На носі вибори. При чім тут Тягнибок з квартирам, його сусідство з комуністами й соціалістами? Давайте говорити  посутньо- за відміну депутатських пільг, безплатного надання  депутатам житла в столиці і т. д. І роль у цьому "Сободи", комуністів, соціалістів, регіоналів. Не гріх мати покоївку чи кухарку. Так жила в сорокових роках минулого століття щодруга інтелігентна  сім"я на Західній Україні до возз"єднання. Питання в  іншому - аби такі  можливості мали і народний депутат, і професор від науки, і представник середнього класу, що "вкалує" - на рівних, як було колись, а не за ниниішньої української демократії.

avatar

Ліна

28 вересня 2013 14:02

avatar

Dimchich Mylands

08 січня 2014 13:07