Схоплені миті, що талановито відбиті у фотографіях: виставка Штефана Тота у Чернівцях

Схоплені миті, що талановито відбиті у фотографіях: виставка Штефана Тота у Чернівцях

09.02.2017, 14:24

Середа, 8 лютого подарувала мені, власне, як і всім тим, хто прийшов того дня у Чернівецький художній музей на відкриття персональної виставки відомого фотохудожника — президента Асоціації Єврофотоарт Штефана (Іштвана) Тота з Румунії, багато цікавих і приємних миттєвостей.

Традиційно перед початком знайомства з експозицією відбулось її урочисте відкриття. А вступне слово взяла директор музею Інна Кіцул, відтак до присутніх звернулись також із вітаннями співробітник цього музею Альберт Комарі, Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован, голова обласного Товариства румунської культури імені Міхая Емінеску Василь Бику, журналіст Ілля Зегря та сам Штефан Тот. Фотохудожник зазначив зокрема, що виставка приурочена до його шістдесятип’ятиріччя від дня народження , яке відзначив торік і в експозиції зібрані ретроспективні 55 робіт. Першу з них зробив у 1968 році у Бухаресті, а останні дві минулого року в Будапешті, всього їх має понад 45 тисяч.

За сприяння Альберта Комарі мені вдалося взяти інтерв’ю у фотомайстра. Як з’ясувалось, він етнічний угорець, живе і працює у місті Орадя. Тому ми й спілкувалися з Іштваном угорською мовою.

—  За жанром маю різні фотографії, проте найбільше тяжію до портретних знімків, — зізнався майстер, — у них вдається передати характер, особливості тих людей, яких фіксую на фотокамеру. За натурою я мандрівник, дуже полюбляю поїздки до країн Східної Азії, передусім Китаю, Тібету, Японії, Південної Кореї. Звідки і привожу сотні своїх робіт, котрі кращі з них згодом відбираю і для виставок.

Не знаю чому, але зрідка фотографую членів своєї сім’ї, хоча з дружиною Магдолією вже разом 43 роки, маю 2 синів. І лише нещодавно героєм моєї фотографії став семирічний онук. До слова, цей знімок є тут у чернівецькій експозиції (від себе додам, вельми оригінальна робота). Щодо Чернівців, то дуже полюбляю це місто — вже 15 літ приїжджаю до нього, цього разу із дружиною. Маю на Буковині чимало знайомих та друзів. В одного з них гостюю в селі Остриці, Герцаївського району. Сподіваюсь ще не раз побувати у вашому чудовому краї.

На завершення розмови подякував Іштвану за інтерв’ю і щиро побажав йому нових творчих вдач. І ще: виставка фотомайстра працюватиме у Чернівцях до 28 лютого. А відтак переїде у місто Мукачево на Закарпатті.

Василь ГЕЙНІШ.

Фото Степана Карачка

1