Схід України більше не хотів більшовицької окупації, ніж Захід

Схід України більше не хотів більшовицької окупації, ніж Захід

05.05.2012, 01:50

Це засвідчує і виставка під назвою «Народна війна», яка ілюструє боротьбу українського народу з більшовиками в період від 1917-го до 1932 року. Як інформує кореспондент «Чернівці. Коментарі», сьогодні, 4 травня, її презентував у Чернівцях автор, - директор Київського музею совєтської окупації Роман Круцик. Дослідник вивчав та узагальнював архівні документи цього періоду.

«Якщо в селі надто багато активних повстанців, або ж місцеві мешканці всіляко підтримують повстанський рух, таке село необхідно оточити, жителів розстріляти, а хати - спалити», - це тільки одна з сотень інструкцій, якими керувалися чекісти, придушуючи свідомість українців на Сході.

Роман Круцик демонстрував фотокопії таких документів – на бланках і з гербом російської держави революційного періоду. Їх він зібрав майже 70 тисяч. Є й інші, цілком офіційні, свідчення. До прикладу, з найактивнішими противниками більшовиків – просвітянами – розправлялися, просто розстрілюючи їх. При цьому жертв обирали звичайним киданням жереба. Таким звірствам мешканці Сходу України опиралися дуже активно й організовано. Керівникам російсько-більшовицького уряду довелося застосовувати всі можливі методи, у тому числі й голодомор.

Все це свідчить про неабияку стійкість українців східних регіонів, - каже автор виставки Роман Круцик: "Ми дуже часто (бо я теж є галичанин) на Буковині, Галичина, Волинь любим говорити: «О, ті східняки, вони не такі патріоти як ми.» І тому мене це, я взагалі люблю історію, це моє хобі, я вирішив проїздити по архівах України, я заручився листом Наливайченка, голови СБУ і Державного архіву (такий професор Удуд), і десь біля 3 років я працював в архівах 18 східних областей України і взяв період 17-32 рік. По цих чекістських документах вдалося встановити, що в цей період, з 17 до 32 року, на Сході України було 268 збройних повстань. Це не просто збройні повстання. Це не просто повстання, що там пару чоловік повстало. Це збройні повстання, де об»єднувались кілька сіл, об»єднувались райони, проголошували окремі республіки, творили свої уряди. І це все взято з чекістських документів. Таким чином, масштаби боротьби на Східній Україні були значно більші, ніж тут, на Буковині, в Галичині. Але просто радянська влада зробила все – до 50-го року вони виловлювали, винищували всіх учасників визвольних змагань Східної і Південної України, а чекістські документи були під грифом «Секретно». І оці всі документи вдалося знайти і виявити, яка була потужні боротьба на Сході України."

Сама виставка складається зі стендів у формі панно і розділена на кілька історичних етапів – від пробудження українства у 1917 році до масового терору 1932 року. Автор планує показати її в усіх обласних центрах України.

«Чернівці. Коментарі»

1