Скандал навколо дверей у Чернівцях вичерпано

Скандал навколо дверей у Чернівцях вичерпано

23.01.2015, 19:57

Сьогодні міська рада розпочинає реставрацію вхідних брам в історичній частині міста. І відразу ж зі скандалом. Раніше в цьому будинку були подряпані старі двері. Мешканці зібрали кошти і замінили їх на сучасні металеві, не знаючи, що чіпати об'єкти зони ЮНЕСКО не можна без спеціального дозволу. 

- Металеві двері встановили деякі сусіди. Я не розумію, як можна було поставити такий жах, такі страшнющі двері, - обурюється Ірина, мешканка будинку.

Пані Ірина наголошує, сусіди встановили сучасні двері без погодження з тими, хто має іншу точку зору. Останні ж переконують, - безпека понад усе. 

- Коли стосується безпеки у наші тяжкі часи, то кращі були залізні двері, - вважає Віра, мешканка будинку.

- Про яку можна казати культурну спадщину? Чим були погані ті двері?, - апелює Микола, мешканець будинку.

Чернівчани кажуть, навіть не знали, що їх дім належить до зони ЮНЕСКО. Та й про демонтаж куплених ними дверей, мовляв, не попередили:

- Скажіть, будь ласка, чому нікого з мешканців не попередили? 
- Ну, попередження було. 
- Не було. Я розписувався? 
- Ну, питання не до мене. 
- А до кого? 

- Питання до начальника відділу охорони культурної спадщини.

Олена Пушкова, у свою чергу, зазначила:

 

- У даному випадку мешканці, коли є проблема, коли вони бачать, що є якісь негаразди в експлуатації самої будівлі, мали звернутися до органів охорони культурної спадщини, отримати консультації.

Але у міській раді не завжди вистачає коштів на реставрацію, каже Олена Пушкова. А чернівчанам простіше встановити сучасні двері - це майже втричі дешевше, ніж реставрувати старі. Що і зробили мешканці будинку. Тепер їм загрожують штрафи за самовільне втручання у вигляд історичної будівлі.

- Не хочуть платити штрафи. Для фізичної особи мінімальний штраф - 850 гривень. Максимальний - 1700, - пояснила Олена Пушкова, начальниця відділу охорони культурної спадщини. 

До того ж за металеві двері, які демонтували, аби поставити відреставровані, мешканці забрати кошти не можуть. 

- Вони можуть забрати тільки двері. А гроші ми їм не будемо вертати, - сказав Сергій Кравецький, виконуючий обов'язки начальника ЖРЕПу № 6.

Двері у цьому багатостраждальному будинку міняли тричі. Спочатку - старі на нові, потім нові - на відреставровані. Остаточний варіант багатьох влаштовує.

Конфлікти виникають лише через спосіб, у який це робиться.

Джерело: ТВА

 Як повідомила сьогодні журналістка Оксана Драчковська: "Встановили відреставровані двері на Штейнбарга. Фото пізніше".

Довідково: 

Старовинні австрійські двері будинку по вулиці Штейнбарга, 23, самовільно демонтовані мешканцями у травні, було відреставровано за кошти Чернівецької міської ради. Сьогодні їх встановлено на звичне місце.

Роботи вартували близько 20 тисяч гривень, виконав їх ПП Маслак, майстерня якого знаходиться в центрі міста. 

Як зазначила начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова, цим об’єктом розпочинається програма реставрації вхідних брам у будівлях історичного центру міста.

29 травня 2014 року мешканці будинку без відповідних погоджень самовільно замінили старі двері на нові броньовані. Будинок вулиці Штейнбарга, 23 знаходиться в межах комплексної охоронної зони Центрального історичного ареалу м. Чернівці, а також в межах буферної зони пам’ятки ЮНЕСКО. Він є пам’яткою архітектури місцевого значення. Цей житловий будинок поч. ХХ ст. взятий під охорону рішенням Чернівецького облвиконкому № 128 від 18.06.1986 р.

Фото Ірини Вишневської. 

1