Скандал навколо  “Антології майданівських віршів” вичерпано

Скандал навколо “Антології майданівських віршів” вичерпано

14.06.2014, 14:19

Сьогодні я закінчу одну історію про порушення авторських прав.

Уважні читачі моєї сторінки певно пам'ятають, що в квітні розгорівся дуже неприємний і гучний скандал навколо “Антології майданівських віршів” видавництва “Букрек”. Суть проблеми була у незаконному використанні авторських творів, візуальних і поетичних, у виданій збірці.

Справа наближалася до суду, однак переговори з директоркою видавництва Дариною Максимець вивели, так би мовити, на мирову. Попри все, що сталося не можу не відмітити, що саме спілкування з пані Дариною і її дипломатичні риси вирішили проблему. Було узгоджено, що гроші від продажу збірки будуть передані на благодійність (і таки були!), а з авторами буде підписана угода і виплачено гонорар.

Вчора я отримала гонорар, а сьогодні авторський примірник та підписану угоду. Врешті все вирішилося і закінчилось. Сподіваюся, я більше ніколи не матиму нагод писати такі речі про будь-яке видавництво в Україні.

Я хочу побажати видавництву “Букрек” та іншим видавництвам України мати гідність і робити свою (врешті прекрасну) роботу з гідністю. Тоді не доведеться обходити закон і економити на базових речах. Не можна економити на всьому: на юристові, який би уклав пакет типових угод (врешті угоду писав мій юрист, адже першу, яка була запропонована при ясній свідомості підписувати не можна було), на ілюстраторах (щоб не публікувати візуальний матеріал пікселізованим настільки, що по ньому можна вишивати хрестиком), на професійних упорядниках, які знайомі з законами. Ліпше робити просто, але чесно.

Мені здається, що зараз, по закінченню цієї історії, немає переможців і переможених. Перемогли ми всі: художники і поети, які добились поваги своїх прав, видавництво, яке отримало важливий, я б навіть сказала, ключовий досвід. Залишається лише побажати перемоги читачам, щоб отримувати якісний продукт. І, звісно, нашим хлопцям на сході! Але це вже інша історія.

Раніше ми повідомляли: Конфлікт навколо антології “Небесна Сотня” завершився компромісом

Презентацію збірки "Небесна Сотня" зіпсував скандал

1