Скандальна заява, що 'ліс - не дамба' і 19 вагонів кругляку на чернівецькому вокзалі коштували посади голові Держлісагентства

Скандальна заява, що "ліс - не дамба" і 19 вагонів кругляку на чернівецькому вокзалі коштували посади голові Держлісагентства

03.07.2020, 10:15

Уряд шукає нову людину, яка буде нести відповідальність за лісове господарство країни, пише https://ua.112.ua/.

2 липня  було звільнено голову Державного агентства лісових ресурсів Андрія Заблоцького. Про це на своєму Telegram-каналі розповів народний депутат України від фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський, який посилається на повідомлення з партійного чату.

"На засіданні уряду було знято з посади голова Держлісагентства пана Заблоцького. Сподіваюся, що незабаром буде знайдено і призначено на цю посаду професійну і порядну людину, здатну нарешті нести відповідальність за лісове господарство країни", - йдеться в повідомленні депутата.

Раніше Андрій Заблоцький заявив, що потопи в західному регіоні країни сталися не через вирубування лісу, а через рясні дощі, з якими дерева в горах не змогли би впоратися.

"Ліс може утримати певну кількість опадів, але не в таких обсягах, які ми спостерігаємо зараз у Карпатах. Ліс не може впоратися зі стихією гірських річок. Ліс - не дамба для попередження паводків та утримування такої кількості і сили води", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заяви, що причиною повеней є рубки лісу - це маніпуляція та популізм", - голова Держлісагентства

 Нагадаємо, що інтенсивні опади протягом 22-24 червня призвели до ускладнення паводкової ситуації в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській і Тернопільській областях. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив розробити комплекс невідкладних заходів щодо подолання наслідків стихії на території західних областей України.

Через негоду було знеструмлено сім населених пунктів у двох областях: в Івано-Франківській (6) і Чернівецькій (1). У 262 населених пунктах в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Тернопільській областях було підтоплено 7 731 будинок. Через повені зруйновано 154 км автодоріг і 57 мостів, також пошкоджено 598 км автодоріг, 172 мости і 650 м дамб.

Водночас у Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства заявили, що лісгоспи регіону не мають жодного відношення до деревини, що експортується за кордон.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби управління.

“Нещодавно у соцмережах набуло неабиякого розголосу і обговорення відео з вивозом лісу в Чернівецькій області. Так місцеві жителі зафільмували дев’ятнадцять вагонів, які рухалися по території області, і були заповнені деревиною. У соцмережах люди активно критикували побачене. Воно і не дивно, адже в області навіть ще не закінчили відновлювальні роботи після червневого паводку”, – йдеться у повідомленні.

Управління офіційно повідомило, що жодне з державних підприємств лісової галузі Буковини не має відношення до деревини, яка була у вагонах.

“Відповідно жодне з державних підприємств лісової галузі Чернівецької області не може і не проводить реалізацію за межі держави ділової деревини в необробленому вигляді, простіше кажучи, – лісу-кругляку. Через територію Чернівецької області проходять транзитні маршрути, в тому числі, залізничні, до Румунії. Скоріш за все, лісоматеріали, що були зафільмовані у Чернівцях, перевозились транзитом з республіки Білорусь до сусідньої держави. Вичерпну інформацію щодо відправника лісоматеріалів та напрямку їх руху, на нашу думку, можуть надати у Львівській залізниці та Буковинській митниці”, – йдеться у повідомленні управління лісового та мисливського господарства.

1