“Сімейні управління” виконавчої влади у Чернівецькій області

“Сімейні управління” виконавчої влади у Чернівецькій області

15.03.2014, 15:17

06 березня 2014 року Апеляційний суд Чернівецкої області  залишив без змін Постанову судді Першотравневого районного суду міста Чернівців від 31 січня 2014 року про визнання начальника територіального управління Держгірпромнагляду у Чернівецькій області Лугового І.В. винуватим у вчиненні адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ст.172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Постанова набрала законної сили з моменту проголошення є остаточною та оскарженню не підлягає.

Але це тільки маленький відсоток зловживань, посадових осіб теруправління який на даний час вдалося довести у судовому порядку. Хочу подякувати за роботу працівникам УБОЗ та прокуратури.

Чиновники на місцях перетворили державні органи на “сімейні” структури. Брати приклад було з кого. Віктор Федорович давав “майстер клас” всім чиновникам України.

На початок грудня 2013 року в територіальному управлінні Держгірпромнагляду у Чернівецькій області працювало десять осіб з приблизно сорока по штату, які були повязані різними родинними звязками. Частина сімейних отримувала премію по 120 % прості інспектори 20 %. Всю цю корупцію прикривав колишній працівник прокуратури – юрист теруправління. Неугодним різними методами створювалися такі умови, що вони звільнялися. За останні роки звільнилися кращі фахівці.

Керівниками теруправління в порушення чинного законодавства видавалися дозвола на роботи підвищеної небезпеки без експертного висновку, підписувалися акти про закінчення позамайданчикових і внутрішньомайданчикових підготовчих робіт і готовність обєкта до початку будівництва підприємствам, які не виконали ні однієї норми ДБН “Охорона праці і промислова безпека у будівництві”. Я не знаю чи це робилося безоплатно чи за мзду. Присутнім при цьому я не був. Але знаю точно, що такі дії створюють загрозу життю і здоровю найманих працівників. Тому що до початку будь яких робіт роботодавець повинен забезпечити безпечні та здорові умови праці.

Окрема тема яка неодноразово піднімалася в різних виданнях, нещасні випадки. Я розкажу про один нещасний випадок з власного досвіду. На одному будівельному підприємстві стався нещасний випадок. Потерпілий отримав групу інвалідності. Нещасний випадок стався повністю по вині роботодавця. Але в результатах розслідування винувати роблять потерпілого. Я відмінив акт розслідування, намагався притягнути до адміністративної відповідальності роботодавця. Але так нічого зробити і не зміг. Виконавча служба відмовляє у відкритті виконавчого провадження. Постанова не оскаржується керівництвом теруправління. А роботодавець який не поніс заслуженого покарання дальше не буде створювати належні умови праці.

Система призначень і відбору кадрів у виконавчу владу виписана так, щоб забезпечити не виконання “функцій та завдань держави”. А забезпечити виконання різних корупційних завдань. Наприклад: примушувати роботодавців виписувати потрібні “наверху” видання, примушувати роботодавців перераховувати гроші на різні “конференції – сходняки”. 

Такій системі вигідні “сімейні” та професійно непридатні державні службовці. Тому, що така категорія крім “вилизувати” одне місце керівникові та “стукати” на ближніх нічого більше робити не вміє. Приведу приклад підхалімства вищого класу. Заступник начальника, начальникові під час застілля: “ Івон Василович! У мене крім Вас і Вашої роботи нічого не має……………….” 

За часів радянської влади, була закладена така традиція. Більшість начальників підбирала собі заступників дурніших, … щоб добре виглядати на їхньому фоні. Як правило, з часом заступник ставав начальником і по такому самому принципу вибирав собі заступника. За час комуністичної влади і теперішній час помінялося не одне покоління начальників. Результат цієї кадрової політики на яву. Утримання такого баласту людям дуже дорого обходиться.

Я працював в територіальному управлінні з 2008 року. В грудні 2013 року був звільнений за результатами сфальсифікованої атестації. Фальсифікацію уже підтвердила перевірка територіальної Державної інспекції з питань праці у Чернівецькій області та Чернівецька обласна рада профспілок. В даний час вирішую свої проблеми в суді.

Я не журналіст. Ціль написання цієї статті, показати професійним та порядним державним службовцям, що не треба боятися. Питання стоїть дуже просто. Або ми їх, або вони нас. Маю багатий досвід захисту своїх прав. Якщо потрібна консультація пишіть на електронну адресу [email protected] буду радий допомогти.

 Костюк Д.Г. спеціально для BukNews

1


КОМЕНТАРІ (2)

Дуже вразила стаття. Браво. Молодець.

avatar

Лариса

15 березня 2014 17:45

При розслідуванні нещасного випадку в цьому управлінні, такса від 5000 гривень і вище.

 

avatar

Георгій

16 березня 2014 05:32