«Шишкеуць, де був Юрів двір, біля Пруту», що тепер називається Новоселиця: до 556-річниці міста оновлили музей

«Шишкеуць, де був Юрів двір, біля Пруту», що тепер називається Новоселиця: до 556-річниці міста оновлили музей

08.05.2022, 13:35
Час заснування Новоселиці сягає глибокої давнини.
 
Вперше про адміністративний центр громади згадується в документальних джерелах від 1456 року під назвою «Шишківці, де був Юрів двір, на Пруті». Пізніше, вже у документах 1617 року, село зазначається як «Шишкеуць біля Пруту», що тепер називається Новоселиця.
 
День міста святкується - 6 травня. Нині місту виповнилось 566 років.
 
Храмуватимуть мешканці затишного містечка над Прутом, звісно, після нашої Перемоги. А 6 травня тут провели акцію єднання і пізнавання. Юних новосельчан та їх ровесників з різних куточків України знайомили з традиціями, колоритом та історією Новоселиці.
 
О десятій ранку на Центральній площі міста керівники гуртків Центру позашкільної освіти провели майстер класи з виготовлення місцевих сувенірів – кожен з учасників зміг взяти собі на згадку власноруч виготовлену поробку. Тим часом учні художньої школи та їх гості традиційно малювали на асфальті перед будинком культури. Новоселицькі рятувальники продемонстрували свою майстерність, провівши видовищну акцію, яку щороку чекають: "Запобігти. Врятувати. Допомогти". Шанувальники історії мали змогу взяти участь у краєзнавчому квесті "Новоселиця - гостинна брама України", який стартував о 10:00 у коворкінг-просторі поблизу міської ради.
 
Об 11:00 в міському парку розпочалися «Старти надій» - щорічні пригодницько-спортивні змагання для найменшеньких.
 
Захопливу подорож сторінками історичного минулого Новоселиці та її околиць здійснили в оновленому музеї Новоселицького ліцею №2. Початок екскурсії – о 12:00.
 
На міському стадіоні о 12:00 стартували видовищні змагання з дзюдо, велоспорту. На штучному майданчику - турнір з баскетболу 3 х 3. І увінчалися спортивні змагання – футбольним турніром за участю дитячих команд з населених пунктів Новоселицької громади, його фінал відбувся у суботу.
 
 



Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском.   

 

1