Шкідники доїдають унікальний експонат у Чернівцях

Шкідники доїдають унікальний експонат у Чернівцях

13.08.2016, 01:15

І через це він може бути повністю знищений.

Дерев’яна церква із села Драчинці Кіцманського району - один з експонатів «Музею під відкритим небом», він унікальний не лише зважаючи на вік, а, перш за все, тому, що автентичний. Руйнують шкідники і інші дерев’яні  експонати музею.

Працівниця «Музею під відкритим небом» показує нам, наскільки шкідники вже зруйнували унікальний експонат вік якого понад 200 років.

Валентина Бордіян, працівниця «Чернівецького обласного музею побуту та архітектури»: «Не треба бути фахівцем, щоб помітити, ось бачите є такі заглиблення. Або ось тут є менші - це все шкідники. А іноді бувають навіть зовсім дрібненькі. Тому що шашіль, йому все одно потрібно повітря, тобто він виходить назовні. Але шкоду наносить лічинка. Саме він. - маленький черв’ячок. І шкода дуже велика, бо йдуть відшарування».

Цю церкву з села Драчинці Кіцманського району було збудовано ще у 1810 році. І найважливіше - це автентичний експонат. 

Валентина Бордіян, працівниця «Музею під відкритим небом»: «Вона відноситься до церков хатнього типу. подивіться на неї. Вона й схожа. Правда?зовні вона схожа на велику хату. Побудована, люди самі її будували. Оце каміння в лісі знайшли і принесли. Це літнього Миколая церква. Деревянихцерков взагалі зберігається мало. Їх безумовно можна віднести до унікальних».

Що потрібно зробити, аби зберегти унікальні експонат, розповідає працівниця «Музею під відкритим небом» Людмила Кучурян.

Людмила Кучурян, працівниця «Музею під відкритим небом»: «По-перше, потрібно в першу чергу відповідне обладнання. Відповідні працівники. Проблема - що це не є невеликий експонати, який ми можемо переслати, щоб зробити експертизу, скласти план реставрації, виконати реставраційні роботи. Це об’єкт, який знаходиться тут. Необхідно, щоб працівники приїхали сюди. і виконали обсяг робіт, який є великим і дорого вартісним».

Валентина Бордіян, працівниця «Музею під відкритим небом»: «Є зараз, читали ми, бачили. Є зараз сучасні засоби. Але воно все коштує дуже дорого. Потрібно шукати якихось спонсорів».

Та шкідники руйнують не лише дерев’яну церкву, а й автентичні ікони, які знаходяться в церкві і інші експонати музею «Під відкритим небом».

Тож працівники музею сподіваються, що небайдужі такі відгукнуться і допоможуть врятувати ці унікальні експонати. 

http://mtrk.com.ua/

1