Шістдесят відсотків парникових газів в Україні генерують об’єкти української енергетики

Шістдесят відсотків парникових газів в Україні генерують об’єкти української енергетики

16.05.2018, 22:23

Японія підтримує ініціативу України повернути у господарське використання інфраструктуру ЧАЕС. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак за результатами зустрічі в Токіо (Японія) з Державним міністром економіки, торгівлі і промисловості Японії Йоджі Муто.

«Японські колеги висловили підтримку Уряду України і, зокрема, нашому Міністерству щодо повернення у господарське використання інфраструктури ЧАЕС. Більше того, можемо очікувати на прихід японських компаній в Чорнобильську зону відчуження із сонячними, гідрогеновими та іншими проектами, націленими на розвиток відновлювальної енергетики», - сказав Остап Семерак, відзначивши, що Японія є однією з найактивніших країн світу з реалізації нової кліматичної політики та переходу до низьковуглецевої економіки.

Водночас Державний міністр економіки, торгівлі і промисловості Японії Йоджі Муто підтвердив готовність співпрацювати з Україною у багатьох сферах. Зокрема, у питаннях протидії зміні клімату, які є ключовими у контексті нової енергетичної політики Японії та України.

У свою чергу Остап Семерак повідомив, що 60% парникових газів в Україні генерують саме об’єкти української енергетики.

«Зменшення цього показника може бути спільним українсько-японським проектом. Адже світовий тренд зменшення викидів - це не лише екологічна безпека кожного мешканця планети, але й економіка майбутнього з її електромобілями та іншими надсучасними технологіями. Для України такий шлях означає додаткові інвестиції та конкурентні товари на світових ринках. У цьому бачу наш великий шанс», - резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, що українські та японські вчені тривалий час співпрацюють у питаннях ядерної безпеки та подоланні наслідків як аварії на станції «Фукусіма», так і в Чорнобилі. У 2016 р. Україна та Японія набули на два роки статусу непостійних членів Ради Безпеки ООН (РБООН), де продовжують свої зусилля з забезпечення ядерної безпеки. Також було створено спільний науково-дослідницький проект щодо покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених майданчиків.

Україна зацікавлена у встановленні японського обладнанням "чистих технологій" на вітчизняних підприємствах металургійної, вугільної та енергетичної промисловості. Про це під час робочої поїздки до Токіо (Японія) сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак за результатами зустрічі із Міністром навколишнього середовища Японії Накагавою Масахурою.

«Важливим під час зустрічі стало обговорення механізмів передачі Україні японських чистих технологій. Це б суттєво покращило життя українцям, зробило нашу продукцію більш конкурентною на міжнародних ринках, а Україну - успішною країною. Такою, як ми хочемо її бачити», - прокоментував Остап Семерак.

Крім того, сторони обговорили реформи у секторах атмосферного повітря і води, зокрема, можливість створення ефективної системи моніторингу, яка стане основою для запровадження нового управління, запобігання катастроф та оперативного реагування.

«Така система дозволить отримати дані про реальні викиди та скиди, а отже, застосовувати до забруднювачів увесь інструментарій, аби таки вийти на допустимі у світі норми. Це не лише сучасні стандарти чистоти повітря і води, але й прямий зв’язок із нашим здоров’ям і життям», - резюмував Остап Семерак.

Він нагадав, що Україна взяла зобов'язання впровадити Національний план скорочення викидів, який зобов’яже підприємства поступово скорочувати валові викиди забруднюючих речовин від усіх спалювальних установок.

1