Щоб змусити Федорука заговорити до справи підключили вже навіть політологів (оновлено)

Щоб змусити Федорука заговорити до справи підключили вже навіть політологів (оновлено)

17.09.2012, 23:31

Чернівецькі політологи прокоментували результати оприлюднених нещодавно соціологічних досліджень, за якими два найближчі кандидати в народні депутати по чернівецькому 201 округу майже зрівнялися між собою. Такі дані минулого тижня оприлюднили фахівці соціологічного консорціуму "За чесні вибори". Вони опитали 1000 чернівчан, старших за 18 років, і визначили: рівень підтримки двох основних кандидатів по 201 округу майже зрівнявся.

- Тут, як в "Алісі у країні чудес", щоб залишатися на місці, треба дуже швидко бігти, щоб утримувати якісь позиції, потрібно їх постійно надолужувати, щось робити, якось представлятися по-новому, в нових ракурсах. У даному випадку от ці 5,5 % різниці - це та цифра, яку Михайлішин може подолати, - вважає Володимир Фісанов, завідувач кафедри міжнародної інформації ЧНУ.

Cаме зараз, розповідають політологи, у передвиборчих перегонах розпочалася найактивніша фаза. До самого голосування залишилося близько шести тижнів, тож саме від того, що почує виборець у цей час, і залежать результати жовтневих виборів.  Тим часом, чималим залишається і відсоток людей, які до цих пір не визначилися, за кого голосувати. Таких, за даними опитування, 32%. Політологи зазначають: саме на боротьбу за голоси цих виборців і буде націлена подальша передвиборча агітація.

- Миколі Трохимовичу буде важче за них боротися, оскільки більшість людей, які визначилися зі своїми пріоритетами стосовно Федорука, вони не входять у ці 32%, вони вже і так його прихильники, тому для того, щоб йому боротися, йому треба щось вигадувати, а не просто мовчати, - підкреслив Олексій Кандюк, політолог.

Олексій Кандюк, голова чернівецького центру «Соціальних та правових досліджень»: «Очікувати, що як 16 років поспіль приходив і в2ге, в3тє, в4те, в5те підтримував Миколу Трохимовича за відсутності фактично реальної альтернативи на сьогодні ситуація зимінилась і я думаю, що просто із за того, що просто не має конкурентів виборець вже в6те Миколу Трохимовича просто так не підтримає. Однак, зараз настав більш відповідальний етап кампанії коли від того наскільки вдало і активно вона буде вестися напряму буде залежити власне результат виборів».

Політолог Ігор Буркут багато років спостерігає за діями та політичною кампанією Миколи Федорука і запевняє, що протягом 16ти років екс-мер Чернівців використовував тактику вичікування, що йому завжди й допомагало.

Ігор Буркут, історик, політолог: «Якщо навіть він буде продовжувати робити, що він робить нині в нього менше не стане голосів адже ці люди вони його оцінюють не за тими словами, що він говорив чи буде говорити, а за тими справами, що він робив 16 років поспіль. Щодо тих нових речей що нам може запропонувати пан віталій то тут важко вгадати, я більш менш маю таку уяву хто в нього в команді я можу сказати, що це креативні люди і вони можуть запропонувати досить цікаві речі».

Що до політтехнологій які нині використовують кандидати в народні депутати, то Ігор Буркут визначив малоефективною зовнішню рекламу, яка цього річ, на його думку є не креативною, а що ж до підкупу виборців політолог стверджує.

Ігор Буркут, історик, політолог: «Люди повинні розуміти – ну дають – бери це в тебе вкрали, а голосуй так як тобі голова твоя підказує, не серце, серцем голосувати не треба, іншими частинами тіла також, а от що тобі розум говорить, а розум повинен сказати – обирай лише того, хто себе вже проявив позитивно».

Продавати свій голос чи йти на вибори з власною політичною позицією – особиста справа кожного, але не варто забувати, що в цій країні після виборів жити саме вам.

За матеріалами citi.cv.ua та телеканалу "Чернівці". 

Соціологічний консорціум «За чесні вибори» заснований центром соціальних досліджень SOCIS (м. Київ) у грудні 2009 року. Творцями консорціуму виступили Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна, Центр прикладних досліджень «Пента», Інститут перспектив міста і Дніпропетровська соціологічна служба.
Партнером консорціуму у Чернівцях є Центр Євроатлантичної інтеграції та безпеки ЧНУ ім. Ю. Федьковича (директор Наталія Стрельчук).

1


КОМЕНТАРІ (9)

Ну, звісно! Спочатку намалювати зі стелі якісь цифри, а потім вимагати, щоб опонент почав їх коментувати. Або фактично визнав. Прикро, що в цю брудну технологію втягнули вже навіть науковців. Ніби небідні люди, але видно гроші не пахнуть. Особливо великі. Ганьба!

avatar

К)))

17 вересня 2012 17:39

Науковці не вимагають, щоб Федорук коментував цифри.  Йдеться про те, що це велике мовчання знижує рейтинг, ось і все, а це схоже на правду. Можливо ця інформація навіть піде Федоруку на користь.Виборець думає, як він   захищатиме мої інтереси, як він свої не захищає. А люди думають саме про це, а не про те, як працевлаштувати Миколу Трохимовчиа після того, як його сумнівно "пішли".

avatar

чичичитач

17 вересня 2012 19:42

Якби до цифр була довіра, то було би так, як написав чичичитач. Але довіра до Костіних цифр якраз нульова. Взяли зі стелі якісь показники і змушують Федорука коментувати поожнє стрясання повітря. Прикро, що Фісанов на це купився. Не інакше як Анциперов з Зав'яловим обробили професора.

avatar

Маленька неправда

17 вересня 2012 21:09

Звісно марно задавати риторичні запитання - що то за політологи???!!!))) І чи зав. кафедри підпорядковується ректору, який за дивним збігом обставин став (змусили стати) довіреною особою Нєдоразумєнія???!!!)))

Чернівчан цікавить інше, доволі просте й конкретне запитання - ДЕ ВИ ЗНАЙШЛИ ТИХ 18 %, ГОТОВИХ ПРОГОЛОСУВАТИ ЗА НЄДОРАЗУМЄНІЄ???!!!)))

Велике прохання - проінформуйте, де можна знайти стільки прихильників цього "гідного" кандидата))) С ким не спілкуєшся - НІХТО НАВІТЬ ЧУТИ НЕ ХОЧЕ ПРО НЄДОРАЗУМЄНІЄ!!!)))

Опитано 1000 чоловік... 18 % - це 180 чоловік!!! Що для Нєдоразумєнія вже суттєвий результат!!!))) Можливо "опитування" проводили в Чернівецькій міській раді та виконавчих органах??? Тоді такі результати ще можуть мати місце!!!)))

P.S. Панове "політологи" і "соціологи", а після виборів і після того як чернівчани проженуть Нєдоразумєніє зі свого міста як помийного кота - ЩО РОБИТЕМЕТЕ???!!!))) ЯК В ОЧІ ОТОЧЕННЮ ДИВИТИСЬ БУДЕТЕ???!!!)))

avatar

)))

17 вересня 2012 21:25

Дивно і не продумано, все зроблено. Самі розжають безкоштовну газету в якій політолог Кандюк мочить Федорука, а тут він ще щось коментує. Дійсно вигадані цифри і намагання здурити народ. Стрельчук давно вже працює на користь Міхайлішина та й опитування у неї завжди були сумнівні. Непогано раніше робила опитування Максімова, але певно не продається, як інші колеги.

avatar

Микола

18 вересня 2012 01:45

Дивно і не продумано, все зроблено. Самі розжають безкоштовну газету в якій політолог Кандюк мочить Федорука, а тут він ще щось коментує. Дійсно вигадані цифри і намагання здурити народ. Стрельчук давно вже працює на користь Міхайлішина та й опитування у неї завжди були сумнівні. Непогано раніше робила опитування Максімова, але певно не продається, як інші колеги.

avatar

Микола

18 вересня 2012 01:45

Зв"язок Кандюк-Подкідишевhttp://professionali.ru/~1402716/

avatar

Ігор

18 вересня 2012 02:26

А я б все ж таки не забував про те, що за ці майже 2 роки електоральна підтримка Федорука зменшилася за рахунок природніх факторів - смертності та втрати мобільності, а також за рахунок того, що та бабця і дідик, які раніше голосували за Федорука за лампочку, вкручену у підїзді, та будь-яке мізерне матеріальне привітання до будь-якого свята зараз цілком імовірно можуть віддати свій голос за ту ж лампочку, проднабір та увагу з боку представників комунальних служб. Плюс треба врахувати, що Михайлішин орієнтується, в основному, на спальні мікрорайони, а у Федорука була традиційно найбільша підтримка в центрі.

")))" не слід забувати й про те, що за бутності Федорука поголовно ВСІ депутати міськради (окрім "альтернативників", що створювали видимість плюралізму) на час виборів міського голови перетворювалися на його вірних агітаторів. Тепер же всі депутати вряд чи будуть переконувати своїх виборців у правильності подібного вибору. Звісно, можна припустити, що чернівчани втратили довіру й до депутатів, втім, чим ближче до виборів, тим реальніше вирішити ті ж комунальні чи якісь інші проблеми все через тих жедепутатів. Відповідно, електоральні вподобання змінюються.

І найголовніше: мабуть, все ж таки не варто так активно експлуатувати МІФ про опозиціність чернівчан та безальтернативність Федорука. Опозиційними чернівчани НІКОЛи не були і не будуть - вони завжди голосуватимуть виключно за власні інтереси. Тому й голосували всі ці роки за Федорука, адже він дуже добре знав, як ці інтереси задовільнити.

avatar

читач

18 вересня 2012 10:27

пускай этот Михайлишин едит в Киев,если он так сильно хочит,а мы Чернивчани как то без нево проживем,зато ево морды везде не будут клеить.а то надоел уже,как скорая помощ всюду и везде.

avatar

ЛЕВИЦЬКИЙ Р.

18 вересня 2012 19:52