Ще один район на Буковині висловився за мораторій на продаж землі

Ще один район на Буковині висловився за мораторій на продаж землі

28.10.2019, 13:41

Депутати Заставнівської районної ради в Чернівецькій області звернулися до центральної влади України щодо продовження до 2025 року мораторію на продаж земель

сільськогосподарського призначення. Як повідомляє прес-служба обласної парторганізації ВО «Батьківщина», звернення ініціювала фракція «Батьківщина» Заставнівської райради.

Заступник голови райради – голова Заставнівської районної «Батьківщини» Василь Мельник обгрунтував необхідність цього звернення тим, що «наша країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні в правовому, ні в економічному сенсі». «Батьківщинівці» переконані, що земля може стати заручницею спекулятивних дій, внаслідок яких буде зірвано злагоджену роботу агропромислового комплексу, що може вплинути на продовольчу безпеку і призвести до дестабілізації ситуації в Україні. «Країні потрібна комплексна земельна реформа, а не поспішне відкриття ринку землі», - вважають вони.

«Сумнівними є спроможність і бажання державних органів влади забезпечити прозорість ринку землі, захист землевласників перед шахрайськими та спекулятивними схемами, - каже Василь Мельник. - Високим є ризик масового скуповування  земельних паїв і формування на цій основі не орендодавців, а монопольних власників-латифундистів на одному з останніх неприватизованих ресурсів країни. На сьогодні не розроблені механізми щодо забезпечення пріоритетності в купівлі землі для дрібних землевласників на перших етапах після зняття мораторію. Відсутні ринкові механізми, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю. Відсутній порядок реалізації програми пільгового кредитування українського сільськогосподарського товаровиробника, зокрема, і малих фермерських господарств, що ставить сільського господаря у нерівні умови перед агрохолдингами та агрокорпораціями, що мають можливість користуватися необмеженими фінансовими ресурсами, в тому числі і іноземними».

Зважаючи на ці аргументи, депутати просять президента України, Верховну раду і Кабінет Міністрів продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня2025 року; розпочати широке публічне суспільне обговорення щодо впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення; винести питання щодо зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення на всеукраїнський референдум, а при напрацюванні нових законопроектів про ринок земель  сільськогосподарського призначення врахувати викладені депутатами зауваження.

Звернення прийняте сесією Заставнівської районної ради одностайно.

 Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина»

1