Шантаж не пройшов: джерело розповіло, як Порошенко відступився з важливого питання в Раді

Шантаж не пройшов: джерело розповіло, як Порошенко відступився з важливого питання в Раді

10.07.2018, 09:53

Переговори про зміну складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) можуть закінчитися отриманням посад усіма 14 заявленими кандидатами.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, голова Верховної Ради Андрій Парубій під час брифінгу зізнався журналістам: існує ідея на законодавчому рівні збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, щоб всі 14 кандидатів отримали посади.

Спікер не відповів, хто саме запропонував розширити склад ЦВК, але, за інформацією "Апострофа", дана задумка - результат пошуку компромісів з боку Адміністрації президента.

Це виданню підтвердили в НФ. "Але це виглядає як "імпульс" АП на кризу ЦВК. Шантаж минулого тижня не пройшов. Ось президент і відреагував", - прокоментував співрозмовник, близький до керівництва партії.

При цьому він вважає, що ідея не має перспектив. "Питання Центрвиборчкому буде відкладено на осінь", - уточнив він.

Нагадаємо, що у 12 з 15 членів ЦВК, включаючи її голови Михайла Охендовського, закінчився термін семирічних повноважень ще 1 червня 2014 року. Але, незважаючи на цей факт, вони продовжують роботу, так як парламент до цього скасував норму про автоматичне припинення повноважень членів ЦВК після закінчення встановленого терміну.

У зв'язку з цим в січні Адміністрація президента внесла список кандидатур до нового складу ЦВК. Через це стався великий скандал. Причиною його стало те, що з самого початку в список увійшли 13 кандидатів по квотам "Блоку Петра Порошенко" (БПП), "Народного фронту" (НФ), Радикальної партії, депутатських груп "Відродження", "Воля народу" і "Самопоміч". Потім за наполяганням "Батьківщини" АП внесла і її кандидатуру. В результаті виявилося 14 осіб на 13 вакантних місць.

Детальніше про конфлікт навколо ЦВК читайте в матеріалі "Апострофа": Залишилось мало: у Порошенка три варіанти для бунтарської Ради.

"Апостроф"

1