Сесія облради розпочалася скандалом: керівник фракції ПР Г.Галиць намагався стягнути з трибуни народного депутата Геннадія Москаля (додано відео)

Сесія облради розпочалася скандалом: керівник фракції ПР Г.Галиць намагався стягнути з трибуни народного депутата Геннадія Москаля (додано відео)

24.12.2011, 17:05

Сьогодні Чернівецька обласна рада зібралася на чергову сесію. Як повідомляє з місця подій кореспондент сайту bnbnews.com.ua, депутати від опозиції внесли пропозицію надати слово присутньому на сесії народному депутатові України Геннадієві Москалю. Після того, як нардеп вийшов на трибуну, головуючий намагався позбавити його слова, відключив мікрофон. Очевидно, це відбулося через те, що Геннадій Москаль запропонував депутатам визнати виконання обов’язків голови облради В.Манілічем нелегітимним, і в цьому разі сьогоднішню подію – лише зборами депутатів, а не сесією. Нардепа з трибуни намагалися стягнути керівник фракції ПР Георгій Галиць і депутат цієї ж фракції Ауріка Божеску. Перед цим Г.Галиць керував голосуванням своєї фракції так, як це робить нардеп Чечетов у верховній раді: «диригував» руками.

Зрештою фракції «Батьківщини» і «Фронту змін» покинули залу.

Пропозицію перенести розгляд питання про обрання голови Чернівецької обласної ради  з 59-го на перше місце депутати більшості провалили. Відповідна пропозиція депутата Назара Горука, поставлена на голосування, набрали лише 13 голосів "за". Зареєстрованим у залі на момент цього голосування був 71 депутат. Проти висловилися 28 народних обранців, 1 - утримався та 29 взагалі не голосували

Нижче наводимо ексклюзивне інтерв'ю  Івана Мунтяна для кореспондента bnbnews.com.ua 

 -          Ми вимагаємо першим розглянути питання обрання голови обласної ради, - заявив депутат від фракції «Батьківщина» Іван Мунтян. – Адже без легітимного голови це засідання не може називатися сесією. Згідно з Законом про місцеве самоврядування, заступник голови облради може головувати на сесії, якщо в нього є відповідне розпорядження голови. Такого розпорядження в пана Маніліча немає, тож уся ця подія – це лише збори депутатів. Збори не мають повноважень вирішувати питання, які   може вирішувати лише сесія. Тим паче, що серед них – таке важливе питання, як бюджет!»

-          То як ставиться фракція «Батьківщина» до розгляду обласного бюджету?

-          Ми не підтримуємо сьогоднішнього поспіху з розгляду бюджету з чотирьох причин. По-перше, як я вже казав, без легітимного голови обласної ради сесія перетворюється на збори і також не є легітимною, як і всі рішення, які вона прийматиме. По-друге, навіть президентом ще не підписаний Державний бюджет України – то про який обласний бюджет може йти мова, якщо державного немає? Ну і по-третє, навіть у прийнятому верховною радою бюджеті враховано лише 3 з понад 80 пропозицій фракції «Батьківщина». А це означає, що провладна більшість знову ігнорує не лише опозицію, а й ту величезну частину громадян України, які делегували депутатам опозиції повноваження  захищати свої права.

-          А четверта причина?

-          Четверта – не менш важлива. Як можна приймати обласний бюджет, якщо з ним ніхто не знайомий. За кілька годин прийняли державний бюджет - і в такий самий спосіб є спроба прийняти обласний бюджет. Як можна голосувати за те, чого ніхто не вивчив? Це грубе порушення регламенту обласної ради. Врешті – це просто неповага до депутатів обласної ради. І не витримана 20-денна норма щодо оприлюднення проекту бюджету. Наша фракція не може брати участі в голосуванні за такий проект бюджету. Заявляю про те, що наша фракція «Батьківщина» участі в голосуванні з даного питання брати не буде.

-          Які зауваження в опозиції до прийнятого верховною радою Державного бюджету?

-          Ми знаємо, що в державному бюджеті прийнята норма, яка дозволяє Кабінету Міністрів, всупереч чинному законодавству, в ручному режимі вирішувати виплачувати чи не виплачувати соціальні виплати десяткам пільгових категорій громадян. Це стосується чорнобильців, афганців, дітей війни, малозабезпечених сімей, сімей із дітьми і так далі. В той же час в державному бюджеті заплановано 180 млн гривень на чартерні авіарейси для високо посадовців, 350 млн гривень на лікування ВІП персон. Значно збільшено кошториси на утримання прокуратури, СБУ, міліції. І це все супроводжується галасом про відсутність коштів в бюджеті.

 Нагадаємо, на сьогодні була запланована 8-а сесія Чернівецької облради 6-го скликання. На її розгляд внесено питання: Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету області і здійснення делегованих радою повноважень у 2011 році; Про Програму економічного і соціального розвитку Чернівецької області на 2012 рік; Про обласний бюджет на 2012 рік; Про затвердження Комплексної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів соціальної інфраструктури до 2015 року; Про Регіональну програму запобігання дитячій бездоглядності та захисту прав дитини в Чернівецькій області на період до 2016 року; Під останнім, 59-м номером проекту порядку денного цієї сесії, значиться пункт "Про обрання голови Чернівецької обласної ради".