Серце зупиняють на 60-100 хвилин, а кров продовжує качати апарат штучного кровообігу: на Буковині започаткували кардіохірургію

Серце зупиняють на 60-100 хвилин, а кров продовжує качати апарат штучного кровообігу: на Буковині започаткували кардіохірургію

17.10.2020, 18:41
16 жовтня на базі обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецька обласна клінічна лікарня» відбулось два оперативних втручання на відкритому серці зі штучним кровообігом.
 
Досі подібні операції не проводили в Чернівецькій області, оскільки техніка цих оперативних втручань є найскладнішою в хірургічній практиці. Серце людини зупиняють на 60, 90, 100 хвилин, а кров організмом продовжує качати апарат штучного кровообігу. Хірурги проводять потрібну маніпуляцію на серці, після чого орган заново запускають.
 
Надзвичайно складні, але при цьому дуже потрібні операції. Їх проведення дозволяє повернути людині із серцевими вадами повноцінне життя, а у багатьох випадках це оперативне втручання стає єдиним порятунком для безнадійно хворих. Раніше мешканцям Чернівецької області, аби отримати таке лікування доводилось їздити до столиці, що важко, затратно та збільшувало ризик ускладнення стану хворого в дорозі. Віднині високотехнологічні оперативні втручання на серці будуть доступні для буковинців у межах нашої області.
 
У рамках співпраці з ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» операції виконала бригада медиків Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова НАМН України Андрій РУСНАК та Андрій ПЕРЕПЕЛЮК, котрі є вихідцями з Буковини, а хірурги, торакальні хірурги, анестезіологи та медсестри обласної лікарні їм асистували.
 
- Близько місяця тому я з фахівцями нашого інституту перебував з робочим візитом у Чернівецькій області. Тоді ми відвідали 3-4 заклади охорони здоров’я. Вибирали місце, де можливо провести оперативні втручання на відкритому серці. І найбільш придатною для таких операцій було визначено обласну лікарню, - відзначив під час візиту до Чернівецької обласної клінічної лікарні Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ. – Початок розвитку напрямку кардіохірургії на Буковині – це результат нашої співпраці з Чернівецькою обласною державною адміністрацією, Департаментом охорони здоров’я, Національною академією медичних наук.
 
Заплановано, що надалі бригади Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова НАМН України приїжджатимуть до Чернівецької обласної клінічної лікарні раз у місяць. Вони проводитимуть аналогічні оперативні втручання й навчатимуть фахівців.
 
P.S. Апарат управління висловлює вдячність Вадим Соколов за зроблений ним фоторепортаж.
1