Сергія Жадана, який 1 квітня планував виступити у Чернівцях, номінували на Нобелівську премію з літератури

Сергія Жадана, який 1 квітня планував виступити у Чернівцях, номінували на Нобелівську премію з літератури

13.03.2022, 19:57

Жадан - автор багатьох поетичних збірок.

Польська академія наук ухвалила рішення висунути кандидатуру відомого українського письменника Сергія Жадана на здобуття Нобелівської премії у галузі літератури.

Про це йдеться у відозві Комітету літературознавчих наук Польської академії наук, передає Укрінформ.

“Також ми прийняли ухвалу про висунення Сергія Жадана на Нобелівську премію у галузі літератури. Жадан – один серед найвидатніших поетів України та блискучий прозаїк, його твори перекладені багатьма мовами та нагороджувані у світі, – ми переконані, що це письменник щабля Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно вслухається у них. Сьогодні поет у своєму Харкові. Він бореться”,- йдеться у заяві Комітету літературознавчих наук ПАН.

У прийнятому документі рішуче та одностайно засуджується збройний напад росії на Україну.

“Агресивні дії кремля проти українського народу та української держави не мають виправдання”,- підкреслюють польські літератори.

Вони наголошують, що надаватимуть тимчасову допомогу українцям – як у Польщі, так і в Україні.

Підкреслюється, що польські літератори хочуть створити у Польщі простір, в якому науковці з України могли б тимчасово продовжувати свою наукову й дидактичну працю.

“На нашу думку, польські університети мають допомогти у будуванні такого простору”,- зазначається у відозві.

Сергій Жадан - не тільки автор багатьох поетичних збірок, а й музикант. Він учасник українських рок-гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма". Автор романів "Депеш Мод", "Ворошиловград", "Месопотамія", "Інтернат", поетичних збірок "Цитатник", "Ефіопія", "Життя Марії", "Тамплієри", "Антена".

Літературні твори Сергія Жадана отримали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені більш ніж двадцять мов.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

НАГАДАЄМО, ДО ВІЙНИ ПЛАНУВАЛОСЯ, ЩО Жадан виступить у Чернівцях 1 квітня

Як відбувається висунення на Нобелівську премію з літератури?

Органом присудження Нобелівської премії є Шведська академія, яка с кладається з 18-ти шведських письменників, поетів, вчених та істориків. У виборі лауреата Нобелівської премії працює Нобелівський комітет, що складається з 4 або 5 осіб вибраних з числа членів академії на термін 3 років.

Право номінації мають члени Шведської академії та інших академій та інститутів аналогічного характеру. Це право також мають університетські професори літератури та філологічних наук, переможці попередніх номінацій, і президенти асоціацій відповідальних за літературну творчість в країні. У вересні члени Нобелівського комітету відправляють приблизно 600-700 формулярів особам, що мають право на висунення. Кандидатури повинні бути представлені до 31 січня наступного року. У лютому комітет створює список та передає академії для затвердження, - нагадує https://zaxid.net/news/

 

ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS????????

 

 

1