Сергій Осачук відвідав підтоплені населені пункти Герцаївщини для організації евакуації мешканців

Сергій Осачук відвідав підтоплені населені пункти Герцаївщини для організації евакуації мешканців

24.06.2020, 16:22

У Чернівецькій області через негоду евакуювали понад 100 людей, з них 24 дитини, а мешканці села Лунка у Герцаївському районі, які залишилися відрізаними від сполучення, відмовляються від евакуації. 

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук відвідав Герцаївський район.

Тут через паводок та значне підняття рівня води у річці Прут підтопило декілька населених пунктів. Вода залила будинки та присадибні ділянки.

Крім того, пошкоджено тимчасовий міст, що з’єднує Маршинці Новоселицького району та Лунку Герцаївського району.

Також у районі є декілька будинків, довкола яких стоїть вода, однак люди відмовляються покидати свої оселі. Поблизу таких будинків чергують рятувальники. Якщо рівень води зростатиме, вони готові евакуювати мешканців на човнах.

"Є евакуйовані. Понад 100 людей, з них 24 дитини. Є така досить несподівана ситуація, коли у Герцаївському районі у селі Лунка 13 домогосподарств, які залишились відрізаними від твердого сполучення на підвищенні, на острові, відмовляються від евакуації. Староста села, і голова громади, і райдержадміністрація, і ДСНС просять, пропонують, але вони відмовляються. Вони посилаються на свій досвід великої повені 2008 року: кажуть, що їхні будинки не затопить, а якщо і буде підніматися вода, то вони піднімуться на другий поверх", - повідомив Осачук у коментарі  https://tsn.ua/

Він також додав, що наразі у місті Чернівці критична ситуація склалася на Калинівському ринку, який повністю затопило. "Критична ситуація на комунальному підприємстві Чернівців - Калинівський ринок. Дві доби підприємці виносили свій товар, вивозили, і наразі тут чергують, практично цілодобово, спостерігаючи за тим, як уже до крайніх рядів вода з Пруту надходить. Гідрометеорологічний прогноз на після обіду такий, що вода може піднятися ще на півтора метри і таким чином затопити наступні квартали", - додав голова Чернівецької ОДА.

Сергій Осачук запевнив, що у разі потреби влада готова до евакуації, а соціальні виплати в першу чергу будуть спрямовані у населені пункти, які найбільше постраждали від паводків. "Ми обов'язково всіх підтримуємо, в кого яка є потреба. Є велика кількість автобусів у разі необхідності для евакуації. Усі забезпечені продуктами харчування. Особливий контроль і наголос на сім'ях у складних життєвих обставинах. Департамент соціального захисту, в першу чергу, звертає на них увагу, так само соціальні виплати спрямовуються в першу чергу в населені пункти районів, які постраждали", - наголосив він.  

За матеріалами прес-служби ЧОДА та https://tsn.ua/

1