Сергій Качмарський: 'Побратими України' обурені спробами політиків посварити українців із румунами

Сергій Качмарський: "Побратими України" обурені спробами політиків посварити українців із румунами

26.09.2017, 10:40
Керівник організації "Побратими України" в Чернівецькій області Сергій Качмарський каже, що його "обурює ганебна поведінка та принизливі вислови деяких румунських політиків стосовно "міфічного" утиску румуномовного населення на Буковині".
 
Про це від заявив у коментарі для ЗМІ
 
- Останнім часом усе більших обертів набирає непорозуміння навколо прийнятого Верховною Радою України Закону "Про освіту". Особливо ця проблема стосується Буковини. Нагадаю, 5 вересня 2017 року 255 голосами народних депутатів Верховна Рада України ухвалила закон "Про освіту", який регулює питання використання державної української мови в процес і навчання, а не принижує та обмежує національні меншини, як це дехто намагається подати. Президент Румунії Клаус Йоханніс навіть переніс на інший час свій офіційний візит до України, нібито через  можливі утиски румуномовного населення на теренах України  (слова президента Румунії), внаслідок ухвалення даного закону.
 
 - Наводжу слова президента Румунії стосовно "Закону про освіту": новий закон жорстко обмежує права національних меншин навчатись рідною мовою. Суть проблеми, яку роздмухують недруги України полягає в тому, що з 1 вересня 2018 року в початковій школі діти зможуть отримувати освіту національною мовою паралельно вивчаючи  державну мову, якою в Україні є українська!!! З  5 класу ці діти будуть навчатися державною мовою, а свою рідну мову вивчатимуть, як окрему дисципліну. Ось це і вся суть даної "проблеми".  Кількість румуномовних шкіл на Буковині більше 60-ти, а  українських шкіл в Румунії -  одна. Та й та існує, я так вважаю, щоб "замилити очі" Європі. Так хто кого утискає, шановна європейська спільното? - запитує Сергій Качмарський.
 
- В Україні проживають майже 400 тисяч  румунів. Думаю, що всі ми розуміємо, як з'явилася така цифра - це наслідок отримання подвійного громадянства,  яке може бути кроком на шляху до розколу цілісності нашої держави.  Даний сценарій особисто мені  нагадує події на Сході України. Хтось дуже бажає, щоб іскра ненависті і розбрату, яку хоче розпалити Росія, переросла  в справжнє полум'я війни між двома братніми народами. Цьому ніколи не бувати!!!
 
- 27 вересня в 17.00 відбудеться мітинг біля стін Генерального консульства Румунії (вулиця Шкільна, 16). Ініціаторами даної акції є Національний Корпус. Члени організації "Побратими України" також прийдуть і висловлять свою позицію. У нас різні політичні погляди, але ціль одна: зберегти цілісність та суверенність України!! - заявив Сергій Качмарський
 
ДОВІДКОВО

27 вересня о 17:00  відбудеться мітинг біля стін Генерального консульства Румунії (вул. Шкільна, 16). Акцію проводитиме Національний Корпус разом з іншими громадськими організаціями, освітянами та місцевими активістами.

Причиною даної акції стала так звана декларація щодо прав румунів в Україні, яка була зачитана 20 серпня 2017 року на конференції «Сторіччя об’єднання та Бессарабія» у Парламенті Румунії низкою шовіністичних організацій, які утворили «Альянс сторіччя».

Метою мітингу є закликати румунську сторону звернути увагу на дії, що спрямовані на розхитування ситуації у Чернівецькій області на національному ґрунті. Генеральному консулу – Елеонорі Молдован буде передано звернення, підписане низкою громадських організацій Буковини. У зверненні йдеться про стурбованість чернівчан діями румунів, які втручаються у внутрішні справи України.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Якийсь йолоп захотів піару на питаннях національних меншин! То лавиці ставить, то тепер міжнаціональні конфлікти провокує! Думаю цією бандитською особою повинна зайнятися СБУ!

avatar

Володимир

26 вересня 2017 22:08