Середній показник ведення передач українською мовою у Чернівецькій області становить 99%

Середній показник ведення передач українською мовою у Чернівецькій області становить 99%

13.02.2020, 09:54

В ефірі місцевих і регіональних радіостанцій мовлення та ведення передач українською мовою в середньому за 2019 рік становило 93%, що на 1% більше, ніж у 2018 році. Про це повідомив під час пресконференції “Мовні квоти на радіо: 2019 рік” член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, передає кореспондент УНН.

"Не було жодних проблем у веденні передач українською мовою, незалежно від того, в якому регіоні працює радіостанція. Обсяг ведення передач українською мовою в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій у 2019 році у середньому становив 93%. Це на 1% більше, ніж попереднього року. Можливо, це не великий показник, але, знаєте, ми бачимо зростання. Перевиконання квоти в результаті становить 33%", - розповів Костинський.

Він також повідомив, що в 11 областях України середній показник ведення передач українською мовою становить 95% і вище, а саме: Волинська і Рівненська область – 100%; Чернівецька область – 99%; Чернігівська, Черкаська, Львівська – 98%; Сумська, Івано-Франківська, Хмельницька – 97%; Харківська – 96%; Закарпатська – 95%.

"Найбільше зростання частки ведення українською мовою зафіксовано у п’яти областях України. Це Сумська, Харківська, Житомирська та Луганська області – на 4%", - додав Костинський.

Додамо, що у 2019 році Нацрада провела моніторинги ефірів 15 загальнонаціональних радіостанцій та 198 регіональних і місцевих FM-радіостанцій. Предметом моніторингу стало дотримання українськими радіостанціями вимог закону про мовні квоти, частки пісень українською мовою і мовою ведення передач.

Моніторинг охоплював 24 тисячі годин ефіру всіх видів FM-радіостанцій на предмет дотримання мовних квот. З них обсяг моніторингу загальнонаціональних радіостанцій становив більше ніж 4 тисячі годин радіоефіру. Фіксація відбувалась упродовж доби та у проміжках часу з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00.

Нагадаємо, що обсяг україномовних пісень в ефірі має складати не менше 35%. Обсяг ведення передач державною мовою не менше як 60%. Для радіостанцій, які транслюють понад 60% пісень мовами країн ЄС, частка пісень українською мовою має бути не менше 25%.

Як раніше повідомляв УНН, минулого року загальнонаціональні радіостанції вели ефіри на 90% українською мовою.

Джерело: УНН
1