Привид 'Унірі': депутат облради, який тривалий час перебуває за кордоном, закликав створити на Буковині «румунський» район

Привид "Унірі": депутат облради, який тривалий час перебуває за кордоном, закликав створити на Буковині «румунський» район

15.11.2019, 21:36

Депутат Чернівецької облради від фракції "Опозиційний блок" Дмитро Павел заявив про необхідність в межах Герцаївського району Чернівецької області створити румунську громаду і адміністративно оформити район як Румунський.

Про це повідомляє видання "Ведомости".

"На території Чернівецької області серед районів, які є переважно румуномовними або де проживає велика кількість етнічних румунів – це Сторожинецький, Глибоцький, Новоселицький, частково Хотинський. Але Герцаївський район переважно румуномовний. Останній перепис в 2001 році показав, що там на 95% румуномовне населення . тобто такий район де-факто є, він повністю румуномовним, навчання проводилося в школах румунською та українською. Треба підкреслити, що стереотипи, що навчання проводилося на румунською, тому діти не володіють українською – абсолютна неправда. Фактично даний район – найменший район Чернівецької області та абсолютно румунський. Тому його жителям необхідно самовизначитися як румуни і створити громаду в межах району і, глобально кажучи, адміністративно і політично оформляти його як Румунський", – заявив Павел.

Він зазначив, що в Герцаївському, Глибоцькому та Сторожнецькому районах Чернівецької області в більшості проживає румунське населення, на їх основі всередині кожного району необхідно створити румунські територіальні об’єднання громадян. При цьому пропозиції об’єднати румунський район з українським для створення ОТГ порушить комунікацію і історичні особливості регіону.

"При формуванні ОТГ, колись йшли розмови про міжрайонне формування ОТГ, тобто якщо взяти населення з двох районів і спільно збирати, але це відпало. Тому що була поставлена задача – формувати ОТГ в межах районів, розривати райони.Тоді були певні розмови, що ось румунський Герцаївський район його об’єднувати наприклад з Глибоцьким, з поселенням Глибока, де проживають українці. Це було б неправильно", – вважає Павел Дмитро.



Його пропозицію нібито підтримав керівник Румунської спільноти України Іван Попеску, який також висловився про необхідність створення в Україні міністерства у справах національностей.



Наразі реакція правоохоронних органів з приводу цих заяв невідома.

Оновлено.

Дмитро Павел на своїй Facebook-сторінці назвав "провокативним" видання, яке оприлюднило аудіозапис його коментаря.

"Шановні друзі, прошу не звертати уваги на провокативні видання з мережі. Тривалий час перебуваю за кордоном та жодних інтерв‘ю не надаю. Фото із соціальних мереж 10 річної давності", – написав депутат облради.



Раніше повідомлялося, що Павел має подвійне громадянство.

Джерело: https://molbuk.ua/

1