«Сандармох – трагедія без строку давності»: у Чернівцях згадають жертв каральної операції НКВС

«Сандармох – трагедія без строку давності»: у Чернівцях згадають жертв каральної операції НКВС

23.10.2019, 13:51
24 жовтня 2019 року за ініціативи ГО «Чернівецьке обласне товариство політв’язнів та репресованих» у Чернівецькій гімназії № 5 відбудеться вечір – реквієм «Сандармох – трагедія без строку давності».
 
82 роки тому, у розпал радянського великого терору, в урочищі Сандармох у далекій Карелії відбулася одна з найбільших каральних операцій НКВС.
 
За п'ять ночей з 27 жовтня до 4 листопада 1937 року розстріляли 1111 в'язнів, серед яких — кілька сотень українських селян, політиків, вчених, письменників, митців та священників. Зокрема, Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Микола Куліш, Антон Крушельницький, Мирослав Ірчан та інші. Ці люди були одними з найяскравіших постатей тодішнього українського мистецтва.
 
Розкриття невідомих сторінок трагічної історії України сприяють вихованню у молодого покоління поваги до національної спадщини, формування почуття історичної пам’яті та гордості за репресований цвіт української нації.
 
У заході візьмуть участь вчителі та учні Чернівецької гімназії №5 і Кіцманської гімназії, а також члени ГО «Чернівецьке обласне товариство політв’язнів та репресованих».
1