Рибак розповів про ризики, які можуть виникнути у процесі децентралізації влади в Україні

Рибак розповів про ризики, які можуть виникнути у процесі децентралізації влади в Україні

27.09.2017, 17:05

Народний депутат України Іван Рибак сьогодні взяв участь у засіданні регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування у Чернівецькому регіональному відділенні Асоціації міст України.

Говорили про актуальність змін до Конституції України в частині децентралізації. В рамках заходу обговорили впровадження реформи децентралізації в Чернівецькій області, проблемні питання в діяльності ОТГ, стан формування місцевих бюджетів на 2018 рік та інше.

Під час свого виступу народний депутат України Іван Рибак звернув увагу присутніх на ризики, які можуть виникнути у процесі децентралізації влади в Україні.

А саме:

1. Ризики, пов’язані з необхідністю перегляду меж адміністративно-територіальних одиниць (з метою забезпечення їх фінансової спроможності). Укрупнення, скоріше за все, очікує територіальні громади та, можливо, адміністративні райони. 

Зокрема, мова йде про недостатність механізмів, передбачених Законом “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, для здійснення адміністративно – територіальної реформи, можливий політичний спротив локальних еліт, із перспективою залучення на свою підтримку широкої громадськості, а також про можливу активізацію та радикалізацію політичних об’єднань, які представляють інтереси меншин, що мають компактний характер проживання.

2. Послаблення державного контролю органів місцевого самоврядування на регіональному та субрегіональному рівнях за реалізацією повноважень, які будуть передані виконавчим органам місцевих рад, в умовах слабкості інститутів громадянського суспільства поза межами великих міст. Негативним наслідком цього може стати зростання порушень українського законодавства у процесі діяльності органів місцевого самоврядування.

3. Зниження якості місцевого управління та легітимності прийнятих рішень .

4. Легітимізація у суспільній свідомості претензій регіонів на правосуб’єктність щодо тих політичних інтересів, які суперечать загальнонаціональним.

Тому, беручи до уваги досвід зарубіжних країн, які зіткнулися з певними проблемами під час впровадження адміністративно – територіальних реформ, необхідно вжити відповідні заходи з метою нейтралізації негативного впливу на політичний процес усіх потенційних ризиків, що можуть виникнути у процесі децентралізації в нашій країні.

Світлина від Ivan Rybak.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Якщо підсумувати сказане Рибаком в одному реченні, то вийде сумне "ми котимося в прірву з реформою місцевого самоврядування". Тільки вдуматися, що сказав Рибак: зниження легітимності (тобто правомірності) ухвалених рішень! Те саме, тільки ще страшніше, у п2. І головне - Рибак правий! Ми котимося у прірву. Скажу чому: бо у нас нема у місцевому самоврядуванні юристів - по-перше, які знають закони, по-друге, які мають совість. немає юридично і економічно грамотних керівників місцевих рад та профільних комісій. При цьому прокуратура закриває на все очі. Звідси - незаконні рішення. Звідси - махінації з майном, земельними ділянками, бюджетними коштами. 

Думаю, Рибак самий не зрозумів, що він сказав (тобто, що йому написали сказати). Бо це, за виеликим рахунком, не прогноз, а вирок.

avatar

27 вересня 2017 21:42