Рибак пояснив, чому Росію не влаштовує Порошенко

Рибак пояснив, чому Росію не влаштовує Порошенко

13.11.2018, 15:23

Фейкові вибори в ОРДЛО є елементом гібридної битви Росії за вплив на президентських та парламентських виборах в Україні.

Таку думку під час ефіру на одному з всеукраїнських телеканалів висловив народний депутат України Іван Рибак

Перше, що нам необхідно розуміти, для чого це було потрібно окупантам. З одного боку, це спроба легімітизації того мешканця, який сьогодні проживає на окупованій території. З іншого боку, слід згадати, як влітку Кремль заявив про проведене соціологічне опитування, яке засвідчило, що на окупованих територіях не все благополучно. Що там на той час не було реальної підтримки у нині покійного Захарченка, як і у керівництва ЛНР. Отож, виникла необхідність щось змінювати.

Російська Федерація зробила все, аби прибрати у наглий спосіб Захарченка, щоб його місце посів Пушилін. Але при цьому, вбивство Захарченка намагалися списати на наші спецслужби. Тому ці показушні вибори потрібні були росіянам, якраз щоб продемонструвати у першу чергу своїм громадянам та нашим людям на окупованих землях, що Кремль нікого не боїться і з міжнародною думкою рахуватися не збирається.

З іншого боку, вони прагнуть провести через вибори владу, яка матиме хоч якусь буцім-то легітимність. Ми прекрасно розуміємо, що президентські вибори 2019-го року в Україні, а також осінні парламентські вибори є дуже важливими як для нас, так і для росіян у рамках гібридної війни. Саме бажання створити підгрунтя для майбутнього зараз дуже примарного діалогу між українською владою та фейковими владами ОРДЛО, є ще одним завданням того, що відбулося у неділю. Вони все ще сподіваються, що таким чином 3,5 мільйони українців, котрі опинилися під окупацією, зможуть за українським законодавством взяти участь у наступних виборах Верховної Ради. Ми ж прекрасно розуміємо ті настрої, які там пануватимуть, і той тиск на людей, який там буде. Не кажучи вже про наслідки такого організованого під інтереси Росії голосування.

Такі ходи також виразно демонструють, що Президента України Петра Порошенка у ролі переговорника вони не розглядають апріорі. Він непоступливий, а тому не вигідний Кремлю, тож Росія буде робити ставку на будь-кого іншого. Зрозуміло, що після того, як Петро Порошенко виграє вибори, Кремль жорстоко боротиметься за контроль над частиною українського парламенту, оскільки це буде його останнім шансом у стратегії не військової експансії. І це є ще однією ключовою причиною фейкових виборів в ОРДЛО і головною загрозою - 2019 року.

1