Рибак обурений неповороткістю митниці, а також Державної фіскальної служби в освоєнні коштів, виділених ЄС на облаштування КПП на кордоні з Румунією

Рибак обурений неповороткістю митниці, а також Державної фіскальної служби в освоєнні коштів, виділених ЄС на облаштування КПП на кордоні з Румунією

20.04.2018, 13:54

Митний кодекс України повинен встигати за економічними процесами, зростанням експорту і розширенням ринків збуту в нашій державі.

Таку думку висловив народний депутат України Іван Рибак. 

- Зараз на стадії розгляду у Верховній Раді Законопроект  № 5627, який покликаний узгодити транзитні процедури до вимог Конвенції про єдиний режим транзиту та спрощенню формальностей у торгівлі товарами. Ці зміни у Митному кодексі є елементами імплементації європейського законодавства, пожвавлення торгівлі із західними країнами, що є важливим для подальшої інтеграції, у першу чергу у Європейський Союз.

- На мою думку, українська митниця не встигає за економічними процесами, за зростанням товарообороту, за експортом української продукції, який виходить на все нові ринки збуту. У першу чергу, це стосується аграрного комплексу. Разом з тим, Митниця ДФС буксує з впровадженням реформ, з спрощенням митних процедур через налагодження спільних з країнами ЄС митних операцій. Ми ніяк не можемо перетворити процес розмитнення на сервіси, забезпечити повну прозорість усіх операцій через відеофіксацію, що знівелює корупційні ризики, - сказав Іван Рибак. 

- Як представник Чернівецької області у парламенті, я поділяю обурення мешканців Буковини тим, що через неповороткість Державної фіскальної служби в освоєнні коштів, виділених Євросоюзом на облаштування трьох контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Румунією, ми можемо втратити це фінансування. Тому переконаний, що зміни до Митного кодексу України повинні проходити через Верховну Раду оперативно.

- Адже зволікання з відкриттям пунктів перетину кордону, на які виділяв кошти ЄС, є дуже негативними для розвитку інфраструктури Буковини, налагодження міжлюдських зв'язків і організацій спрощеного сполучення з Румунією, тобто з Європейським Союзом.

- Відкриття контрольно-пропускних пунктів у Путильському, Сторожинецькому та Герцаївському районах Чернівецької області є вкрай важливими для їх розвитку, особливо для їх гірських депресивних населених пунктів. Будуть митні переходи, будуватимуться дороги, запрацює туристична галузь, прийде інвестор. Мешканці області не розуміють, як ДФС не змогла освоїти кошти, які їм фактично дарували європейці.

- Зміни, запропоновані ЗП № 5627, передбачають запровадження окремого зразка митних декларацій для транзиту товарів торгівлі між Україною та Договірними сторонами Конвенції, що має значно спростити процедуру оформлення. Наша держава має долучитися до єдиної, комп'ютеризованої, транзитної системи ЄС, яка використовується підписантами Конвенції. 

- № 5627, який покликаний узгодити транзитні процедури до вимог Конвенції про єдиний режим транзиту та спрощенню формальностей у торгівлі товарами. Ці зміни у Митному кодексі є елементами імплементації європейського законодавства, пожвавлення торгівлі із західними країнами, що є важливим для подальшої інтеграції, у першу чергу у ЄС, - підсумував парламентар. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Пане Іване,Ви народний депутат України.Подайте законодавчу ініціативу і прийміть новий Митний Кодекс

avatar

М.Салагор

20 квітня 2018 16:03