Рибак обіцяє законодавчий захист українського бізнесу від «маски-шоу»

Рибак обіцяє законодавчий захист українського бізнесу від «маски-шоу»

06.12.2017, 12:47

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» наполягає на ухваленні необхідних підзаконних актів для виконання підписаного Президентом України Закону №7275 «Про захист прав учасників кримінального провадження», який Парламент підтримав на минулому пленарному тижні. Про це повідомив народний депутат України, голова Чернівецької територіальної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Іван Рибак.

«Даний Закон покликаний припинити безпідставне вилучення комп’ютерної техніки та серверів, що паралізує роботу підприємств та спричиняє їм значні збитки. Фактично, завдяки Закону, механізм тиску на бізнес через «маски-шоу» та необґрунтовану агресію силовиків буде зруйновано. А це сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні», – зазначив Рибак, якого цитує прес-служба регіональної організації партії. 

За його словами, Парламент та Президент виконали свою частину роботи для ухвалення якісного і ефективного Закону, тепер черга за Урядом, адже необхідно привести у відповідність до Закону підзаконні акти та інструкції. 

«Переконання у необхідності посилювати захист підприємців, які своїми податками фактично утримують державу та створюють робочі місця для мільйонів українців, є повністю обгрунтованим. Тому необхідно, щоб Закон вже зараз повноцінно захищав бізнес від терору недобросовісних правоохоронців, які діють начебто від імені держави. Необхідно якнайшвидше ухвалити відповідні підзаконні акти. До речі, варто нагадати, що велику роль у остаточній редакції цього документу відіграли представники бізнесу», – додав Іван Рибак.
 
ДОВІДКОВО
 

16 листопада, Верховна Рада 312 голосами підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (№7275), підготовлений за ініціативи Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Законопроект входить в пакет законодавчих актів, ухвалення яких сприятиме пожвавленню ділової активності в Україні та розвитку підприємництва, що дозволить досягти показників зростання економіки на рівні 5-7%. Напередодні голосування урядові ініціативи підтримали представники ділових кіл України. Бізнес-асоціації визнали законопроект вкрай актуальним і здатним стати ефективним інструментом поліпшення умов ведення бізнесу в Україні та роботи з інвесторами.

Новий закон зупинить вал незаконних обшуків бізнесу силовиками, детально регламентує процедуру досудового розслідування і посилює відповідальність представників силових структур за порушення встановлених правил.

 Як буде зупинено «маски-шоу»

 Запроваджується обов’язкова звуко- та відеофіксація  під час розгляду питань слідчим суддею

Законопроект встановлює нове правило: визнаються недійсними докази, отримані під час виконання ухвали про обшук без технічної фіксації. Цим запроваджується контроль за судами: це рішення унеможливлює використання суддів для тиску на бізнес.

 Гарантований захист адвоката під час обшуків

Будуть визнані недопустимими докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника. Це попередить можливі фальсифікації і порушення з боку правоохоронців.

 Підприємства, що потрапили під слідство, зможуть працювати в нормальному режимі

Законопроектом встановлюється заборона на вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів, мобільних телефонів СПД. Таким чином діяльність підприємств, проти яких проводять слідчі дії, не буде паралізована і це не зможе використовуватись як інструмент тиску на них.

 Ліквідовується такий інструмент тиску, як відкриття кримінальної справи

Забороняється повторно порушувати закриті кримінальні провадження. Якщо слідством не знайдено порушень і звинувачення зняті, ніхто не зможе повторно їх вносити і цим «кошмарити» бізнес, який довів свою невинуватість. Особам, чиї права обмежуються, надаються права оскаржувати бездіяльність слідчого, вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Це захистить бізнес від навмисного затягування справи.

 Посилюється захист прав громадян

Заявник має право отримати підтвердження реєстрації кримінальної справи (витяг з ЄРДР). Таким чином, постраждалий може переконатися, що справа дійсно відкрита, а відтак надалі зможе контролювати хід слідства. Нова норма має припинити надумані відмови у внесені відомостей до ЄРДР.

Уряд розробив законопроект щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес

У вересні цього року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звернуся до керівників Міністерства внутрішніх справ та Державної фіскальної служби з вимогою не застосовувати силових методів при перевірках підприємців, в разі відсутності реальних загроз життю службовців, і вибудовувати цивілізовані стосунки з бізнесом. І вже сьогодні Уряд запропонував рішення, яке законодавчо захистить права підприємців і унеможливить тиск на них. Відповідний законодавчі ініціативи будуть направлені до Верховної Ради України . Уряд  розраховує на їх ухвалення вже до кінця цього року.

Проект урядових змін до законодавства передбачає наступні важливі кроки:

Обов’язкова звуко- та відеофіксація під час розгляду питань слідчим суддею

Докази, отримані під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації, визнаються недопустимими. Це рішення унеможливлює використання судів для тиску на бізнес.

Під час проведення обшуків підприємці отримають гарантований захист адвоката

Будуть визнаватись недопустимими докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника. Це попередить можливі фальсифікації і порушення з боку правоохоронців.

Заборона на вилучення оригіналів документів та серверів

Буде заборонене вилучення:

- оригіналів фінансово-господарської документації

- комп’ютерної техніки

- серверів

- мобільних телефонів СПД

Таким чином діяльність підприємств, проти яких проводять слідчі дії, не буде паралізована і ці дії не стануть інструментом тиску на бізнес.

Заборона безпідставно відкривати одні й ті самі справи

Забороняється повторно порушувати закриті кримінальні провадження. Якщо слідством не знайдено порушень і звинувачення зняті, ніхто не зможе повторно їх вносити і цим постійно тиснути на підприємця, який довів свою доброчесність.

Посилюється захист прав громадян

Заявник має право отримати підтвердження реєстрації кримінальної справи (витяг з ЄРДР).

Розумні строки провадження кримінальної справи

Особам, чиї права обмежуються, надаються права оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Це захистить бізнес від навмисного затягування розгляду справи.

«Наступного року ми забезпечимо економічне зростання більше 3%, але маємо забезпечити не менше 5-7% і створити належні умови для розвитку економіки та підприємництва, - підкреслив Глава Уряду, коментуючи необхідність ухвалення змін. – Маю надію, що спільно з Президентом та Парламентом ми зможемо вже до кінця року ухвалити необхідні зміни».

 Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України

1