Рибак нагадав, що підняти ціну на газ МВФ обіцяла ще  Тимошенко і звернувся до Міненерго оприлюднити формулу розрахунку ціни до 8 055 гривень за тисячу кубометрів

Рибак нагадав, що підняти ціну на газ МВФ обіцяла ще Тимошенко і звернувся до Міненерго оприлюднити формулу розрахунку ціни до 8 055 гривень за тисячу кубометрів

01.11.2018, 11:57

Народний депутат України Іван Рибак пояснив, які чинники впливають на формування ціни на газ для населення. 

- Щодо підвищення ціни на газ. Насамперед, потрібно повернутися у 2008 рік до меморандуму, який був підписаний між українським Урядом та МВФ. У ньому ще тоді була закладена норма підвищення ціни на газ до рівня ринкової.

Про це народний депутат України Іван Рибак повідомив під час ефіру на одному з вітчизняних телеканалів

Але є країни, у яких ціна на блакитне паливо формується з урахуванням ціни на газ власного видобутку плюс маржа транспортуючих компаній. Є великі країни-експортери газу, які можуть собі це дозволити, і є країни, які відповідно формують ринкову ціну для свого населення, бізнесу, юридичних осіб та промисловості, згідно з вартістю газу на європейських хабах. Іншої формули наразі не існує.

Різниця у цінах на газ сьогодні дотується державою. Якщо ми з вами не отримуємо субсидій і є платниками податків, то з цих податків частина коштів якраз і йде на компенсацію різниці вартості газу, який ми купуємо за кордоном. Це той газ, який сьогодні використовує наше населення.

Так, у нас є частина газу якраз національного видобуваня - український газ, але сьогодні його недостатньо для потреб українського населення. Крім цього, є інша проблема - непрозорість у видачі дозволів на користування надрами, у частині видобутку вуглеводнів. І це я вбачаю ключовою проблемою. Наприклад, у Чернівецькій області. Обласна рада отримала звернення від Мінприроди щодо надання спецдозволу на користування надрами, у частині геологічного вивчення на певній ділянці. Це є достатньо складна і тривала процедура, котра потребує певного розгляду у часі. З іншого боку, "Укргазвидобуванням" було проведено розвідувальні роботи на певній ділянці, і нічого там не було виявлено.

Видобуток газу і його собівартість помилково визначається тим фінансовим ресурсом, який вкладається у підняття на верх 1 тисячі кубометрів газу. Але тут закладено й інші витрати, такі як геологічно-пошукові роботи з залученням великої кількості людей, з проведенням маштабної проектної роботи, з великим ресурсом, котрий вкладений в обладнання, що потрібно постійно переміщати, використовувати для того, щоб провести відповідні геологічні роботи. Тут і сейсмічні виклики, а це серйозний і відповідальний об'єм робіт, які необхідно провести, для того, щоб один кубометр газу був піднятий на поверхню і поданий на наші комфорки.
Шкода, що про це сьогодні ніхто у публічній площині не говорить.

Іншу проблему я вбачаю у непоінформованості населення. А вона породжує чутки, недовіру, озлоблення і закиди українській владі. Людей треба чесно інформувати про структуру вартості газу. Чому 8 гривень 55 копійок складає ціна на цей енергоносій. Адже якщо говорити про розрахунок середньої ціни на газ, про формулу за якою ця ціна має визначатися, то необхідно розуміти звідки взялося 8 055 гривень за тисячу кубометрів.

Кого не питаю, з ким не спілкуюся, з експертами, з економістами, з людьми, котрі працюють у сфері видобування, на моє запитання, чому саме така вартість, я відповіді отримати не можу. Ніхто пояснити цю формулу не може. Тому з цього приводу звернувся до Міненерго з проханням надати відповідну інформацію.

Окремо потрібно бути готовими, що у ринкових умовах ціна на газ буде ринковою. Здешевлення вартості газу для населення має закладатися у заходи енергоефективності, що нам дає реформа децентралізації. Це і теплокредити, і гроші донорів на цю сферу, і кошти Фонду енергоефективності, який невдовзі буде запущено.

В Україні вже є ОСББ, які вчетверо, вп'ятеро зменшують споживання енергоносіїв завдяки тепломодернізації житла. Це реальна можливість знизити комунальні платежі. І до цього треба йти. Тим більше, що майже 50% вартості тепломодернізації будинків готова погашати держава і мультидонорські програми. Не треба пасти задніх у цьому процесі, потрібно реформуватися на рівні ОТГ, на рівні ОСББ і використовувати пропозиції і кошти, які нам дає ЄС та програми енергоефективності та тепломодернізації. Адже сьогодні Європа споживає у 4-5 разів меньше енергоносіїв на 1 кв. м житла.

1