Іван Рибак жорстко розкритикував ДФС за зволікання із добудовою пунктів пропуску 'Дяківці' та 'Красноїльськ'

Іван Рибак жорстко розкритикував ДФС за зволікання із добудовою пунктів пропуску "Дяківці" та "Красноїльськ"

17.01.2019, 23:23

Народний депутат України Іван Рибак обґрунтував необхідність термінової добудови пунктів пропуску "Дяківці" та "Красноїльськ"  на нараді у ДФС України.

- Мені набридло говорити очевидні речі, вислуховувати претензії людей, пояснювати чому євроінтеграція для багатьох залишається ненаочною і незрозумілою. Наші люди у гірських районах прагнуть розвиватися разом з країною, використовувати свої лісові багатства і ландшафт, як преференції у бізнесі. Великі надії вони покладають на розбудову інфраструктури своїх районів аби мати логістичні зв‘язки з Євросоюзом. Тут і робочі місця, і нові бізнеси, і розвиток інфраструктури, і подолання тавра депресивних територій, - розповів парламентар. - Тому будівництво пунктів пропуску "Дяківці" та "Красноїльськ" на Буковині необхідно терміново продовжити. Про це говорив на нараді у ДФС України.

- Шановні, відповідний проект розвитку інфраструктури на кордоні України з Румунією був розпочатий ще в 2013 році, і за 5 років роботи виконано лише на 75%. Така ситуація неприпустима, адже це не тільки зупиняє економічний та туристичний розвиток Чернівецької області, а й негативно впливає на міжнародний імідж України та подальші європейські перспективи для нашої держави. Такі дії не мають логічного економічного пояснення, і тим більше, морального підґрунтя.

- Також я намагався привернути увагу присутніх на нараді відповідальних осіб до проблеми КПП "Руська" та "Шепіт" у Путильському районі, розбудова та ввід в експлуатацію яких наразі лише обговорюється. Буцімто через брак коштів на їхнє впорядкування.

- Усім нам потрібно розуміти, що відкриття цих пунктів пропуску дасть поштовх розвитку цілих районів, сприятиме розбудові інфраструктури у прикордонних населених пунктах, приведе інвестора у туристичну галузь, у переробку екологічно чистих продуктів, і, як наслідок, створить робочі місця для горян.

- Сподіваюся, що ДФС після нашої спільної атаки разом з колегами Андрієм Антонищаком та Богданом Матківським на захист інтересів Буковини, дослухається до наших аргументів та якнайшвидше повернеться до вирішення цього питання. Наголошую, воно має неабияке значення не тільки для мешканців Чернівецької області, а й для української економіки загалом.

- А сьогодні реалії такі: проект "Розвиток інфраструктури кордону між Україною та Румунією у частині реконструкції пунктів пропуску "Красноільськ" та "Дяківці", що був розпочатий ще в 2013 році вже шість років не освоюється. Виділені Євросоюзом кошти у розмірі 3,8 мільйонів євро через бездіяльність наших державних структур і заклопотаність ДФС більш нагальними на їхню думку, і більш швидкими у сенсі коштів справами, зависли у повітрі. Хоча, ми вже вийшли на 75% готовності.

- Я розумію, що це не живі гроші, і вони на жорсткому контролі ЄС, але вважаю, що знехтувати ними, неприпустимо. Це не по-державницьки і не по-господарськи.

- Зараз триває реорганізація ДФС, тому сподіваюся, що врешті-решт на вимогу Уряду, митною службою буде знайдено і час, і можливості повернутися обличчям до людей.

- Вкотре наголошую, гроші вкладені у розвиток Карпатського регіону - повернуться сторицею, - запевнив Іван Рибак. 

1