Румуни Чернівецької області просять Президента накласти вето на Закон «Про освіту»

Румуни Чернівецької області просять Президента накласти вето на Закон «Про освіту»

07.09.2017, 18:15

Румунська спільнота Чернівецької області звернулась з відкритим листом до Президента України Петра Порошенко, нарікаючи на неконституційність Закону „Про освіту”, повідомляє портал bucpress.eu. 

"Звертаємось до Вас, як до Гаранта Конституції України, у зв’язку з прийняттям у другому читанні та в цілому Закону України  „Про освіту”, в якому ст.7. про мову освіти містить норми, що суперечать статтям 10, 22, 23, 53  Конституції України та прокладають шлях до мовної асиміляції національних меншин" – йдеться у відкритому листі.  

Підписалися під зверненням представники громадських організацій: Божеску А.В., відповідальний секретар МО „Румунська Спільнота України”, член громадської ради при Міністерстві Освіти і Науки України, Попеску І.В., президент МО „Румунська Спільнота України”, народний депутат України 5-ти скликань, Почесний Асоціат ПА Ради Європи, Терицану В.Д.,  голова сенату МО „Румунська Спільнота України”, Пентелейчук Е.Т., голова Спілки Румунських Товариств „За Європейську Інтеграцію”.

Також на порталі BucPress є реакція МЗС Румунії щодо нового Закону про освіту

Далі дослівно: 

Міністерство Закордонних Справ Румунії із занепокоєнням взяло до відома форму, прийняту 5 вересня 2017 року Верховною Радою України нового Закону про освіту, зокрема статті 7 даного закону, яка стосується освіти мовою національних меншин. Міністерство Закордонних Справ Румунії нагадує, що відповідно до положень Рамкової конвенції про захист національних меншин, держави зобов’язуються визнавати право кожної особи, яка належить до національної меншини, на вивчення своєї рідної мови.

Про необхідність дотримання міжнародних норм в галузі румунська сторона завжди вказувала в діалозі із українською стороною на тему просування та захист прав осіб, які належать до румунської національної меншини в Україні. В цьому сенсі, тема освіти рідною мовою для етнічних румунів з України стане пріоритетною на порядку денному державного секретаря Віктора Мікули, який відвідає Київ наступного тижня саме для того, щоб обговорити питання стосовно румунської меншини в Україні.

Висловлюємо очікування, що права осіб, які належать до румунської меншини в Україні, будуть збережені, і підкреслюємо постійну турботу румунської влади щодо цієї проблеми.

Джерело: http://acc.cv.ua/ 

Водночас народний депутат України Григорій Тіміш розмістив на своїй сторінці кілька коментарів щодо щойно ухваленого закону. 

Щодо прийнятого Закону "Про освіту"... Я не поспішив на емоціях розповідати про цю новину освітянській сім'і України, також не привітав всіх з великою перемогою - прийняттям закону і тому є пояснення, - написав Г.Тіміш у ФБ

По-перше, закон дуже важливий і на відміну від попереднього закону "Про освіту" призведе до дійсного реформування галузі: більше освітніх повноважень громадам, педагог отримає певну академічну свободу, за ним офіційно закріплено право на індивідуальну освітню і наукову діяльність, відбудеться підвищення заробітньої плати, що в результаті дасть покращення в рази якості освітніх послуг. 12 -ти річне навчання суттєво розвантажить учнів і наближає до світових освітніх стандартів...

Але наспіх модифікована мовна стаття закону, в остаточній редакції перекреслила все те добре, що міститься в законі...

Мені дуже прикро за те, що ми не знайшли однодумців серед колег-депутатів в питанні відстоювання конституційних прав на здобуття освіти рідною мовою національними меншинами України. 53 стаття Конституціі України читко регламентує це право, також ми повинні дотримуватися норм міжнародного права (Європейська хартія мов меншин, Рамкова конвенція про захіст нацменшин). Впевнений, що ВЕЛИКА 46-ти мільйонна украінська родина підтримає 400 тисяч громадянин України - етнічних румун, молдован в їхньому законному праві на здобуття освіти рідною мовою. Надіюсь, що Президент України поверне закон в парламент для повторного розгляду.

Конституція України в оригіналі, стаття 53 ...Constitu?ia Ucrainei in original, articolul 53... Стаття 53. Кожен має право на освіту, - підписав Г.Тіміш свою фотографію

Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

{Офіційне тлумачення положень частини третьої статті 53 див. в Рішенні Конституційного Суду № 5-рп/2004 від 04.03.2004}

Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

Світлина від Григорія Тіміша.

 

Світлина від Григорія Тіміша.

1