Румунському міністру у Чернівцях пояснили, що румуни Буковини отримують від влади необхідну підтримку і допомогу

Румунському міністру у Чернівцях пояснили, що румуни Буковини отримують від влади необхідну підтримку і допомогу

01.09.2014, 22:32

Днями з нагоди Дня румунської мови область відвідав з робочим візитом Міністр-делегат Румунії у справах румунів звідусіль Богдан Станоєвіч. Про це BukNews повідомили в прес-службі ОДА. 

В рамках візиту Богдан Станоєвіч зустрівся з в.о. заступника голови обласної державної адміністрації, директором Департаменту соціального захисту населенняОленою Веригою та взяв участь у покладанні квітів до пам`ятників Міхаю Емінеску і Тарасу Шевченку, відвідав тематичну книжкову виставку та 25-ий фестиваль «Наша мова».

Міністр-делегат Румунії у справах румунів звідусіль також зустрівся з представниками румунських національних культурних товариств краю у Генеральному консульстві Румунії в Чернівцях та обговорив питання поглиблення співпраці громадських організацій Буковини з урядовими структурами Румунії.

Під час зустрічі йшлося й про те, що представники румунської національної спільноти можуть безперешкодно звертатися до відповідних органів виконавчої влади краю й отримають у межах можливостей необхідну підтримку і допомогу.

Як повідомляє прес-служба обласної ради, 31 серпня відбулась зустріч голови обласної ради Михайла Гайничеру з Міністром делегатом Румунії у справах румунів за кордоном Богданом Станоєвіч, який вперше прибув до Чернівців для участі у святкуванні Дня рідної мови, що відзначається сьогодні румунською громадою. В зустрічі також взяла участь Генеральний Консул Румунії в Чернівцях п. Елеонора Молдован.

Пан Міністр запевнив Михайла Гайничеру у рішучості Румунії щодо підтримки України в міжнародному вимірі на шляху євроінтеграції та висловив думку, що єдиним шляхом вирішення конфліктної ситуації на сході України, є діалог. Румунія, в свою чергу, приєднується до всіх європейських ініціатив, які можуть вплинути на мирне розв’язання конфлікту. Сторони торкнулися актуального питання запровадження режиму малого прикордонного руху на території Чернівецької області та сусідніх повітів Румунії. В цьому напрямку румунська сторона зазначила, що найближчим часом відбудеться офіційний візит Міністра закордонних справ України П.Клімкіна до Бухаресту, під час якого буде підписано Угоду про малий прикордонний рух.

Також голова обласної ради виступив з ініціативою створення спільної програми підтримки малого та середнього бізнесу і створення нових робочих місць, яка б діяла на прикордонній території України та Румунії. Ця пропозиція була підтримана паном Богданом Станоєвіч, який обговорить цю можливість в уряді Румунії. Першим кроком у створенні такої програми може стати зустріч бізнесменів з обох боків кордону з посадовцями Румунії, відповідальними за даний напрямок.

Ішлося під час зустрічі і про готовність Чернівецької області до співпраці з румунськими громадами в напрямку отримання медичного обладнання для закладів охорони здоров’я краю. Сторони дійшли згоди щодо необхідності створення позитивних політичних умов для економічного розвитку та залучення іноземних інвесторів у економіку територій.

1