Дітям етнічних румунів Чернівецької області слід вивчати державну українську мову, - глава МЗС Румунії

Дітям етнічних румунів Чернівецької області слід вивчати державну українську мову, - глава МЗС Румунії

11.01.2018, 22:38

Про це міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану заявив у Чернівцях на спільній з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним прес-конференції, відповідаючи на запитання журналіста.

"BukNews", зокрема, поцікавився, чи повинні громадяни України румунського походження вивчати у державних школах, окрім рідної, також державну українську мову? Так, як це роблять громадяни Румунії українського походження, вивчаючи у державних румунських школах румунську.   

- Моя відповідь на це запитання буде короткою: так, вони повинні це робити, - відповів міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОБСЄ ще десять років тому рекомендувала докласти зусиль, щоб поліпшити навчання державної мови членів румунської меншини в Україні (ДОКУМЕНТ)

Водночас Румунія продовжить тиск на Україну через мовну статтю Закону України "Про освіту".

Румунська влада наполягає на тому, що мовна стаття українського закону "Про освіту" має негативний вплив на національні меншини, які проживають у країні.

Про це заявив міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану під час візиту до Чернівців, передає "Інтерфакс-Україна".

"Румунія і надалі дотримується точки зору, що стаття 7 нового закону "Про освіту" має негативний вплив на етнічні меншини", - сказав він на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у четвер .

За словами Мелешкану, Румунія вважає за необхідне проведення консультацій із представниками місцевих громад щодо процесів, які стосуються їхніх прав.

"Румунська сторона вважає за необхідне, щоб усі ті пропозиції, які лунали з боку Румунії, знайшли своє відображення в додаткових документах, які могли б бути введені в українське законодавство", - додав він.

28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Як відомо, 11 грудня Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить низку рекомендацій для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія обурена ініціативою Австрії, яку Румунія та Угорщина давно практикують щодо України

Водночас міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану не бачить проблеми у тому, що його країна видає паспорти громадянам України попри існуючу заборону на це в українському громадянстві.

Про це він заявив у Чернівцях на спільній з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє "Укрінформ".

 "Що стосується подвійного громадянства, не існує жодних норм міжнародного права або певних практик, які не дозволяли б чи забороняли подвійне громадянство. Це право кожної держави - надавати просте єдине чи подвійне громадянство", - сказав Мелешкану.

Він також відмовився назвати кількість уже виданих громадянам України румунських паспортів, пославшись на норму румунського законодавства, яке забезпечує міжнародне право на захист особистих даних. 

Насамкінець Мелешкану зауважив, що не розуміє "інтересу до цього питання на сьогоднішній зустрічі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мунтян розповів дипломатам з ЄС як вчив українську мову і для чого це слід робити етнічним румунам

Натомість, міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що нацменшини України досягнуть євроінтеграції тільки завдяки вступу країни до Євросоюзу, а не шляхом отримання паспортів інших держав.

Про це глава МЗС України заявив на брифінгу в Чернівцях 11 січня, повідомляє ZIK.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи планує уряд врегулювати питання видачі Румунією паспортів представникам нацменшин, Клімкін зазначив:

"Я, як правило, намагаюся не проводити паралелі, оскільки вони в міжнародних відносинах недоречні, але хочу згадати, що я сказав у Будапешті, коли мене запитали щодо аналогічної ситуації з Угорщиною.

Я сказав чітко: я вважаю, що угорській громаді шляхом видачі паспортів допомогти не вдасться. І євроінтеграцію цій громаді таким чином не досягти".

"Так само ми ведемо діалог з нашими румунськими друзями. І я так само казав і попередникам пана Мелешкану (глава МЗС Румунії), і пану Мелешкану: шляхом видачі паспортів ми не досягнемо євроінтеграції румунської громади. Ми це досягнемо шляхом входження України до Європейського союзу", – повідомив Павло Клімкін.

"І саме це – шлях вперед. Румунія, до речі, це послідовно підтримує. І я вважаю, що тільки це – шлях вперед, а не роздача паспортів десь під столом. Це всі питання, які обов’язково у нашому дружньому діалозі – так само, як і по закону "Про освіту", – будуть врегульовані", – додав глава МЗС.

У Чернівцях 11 січня відбувається зустріч міністрів закордонних справ України Павла Клімкіна та Румунії Теодора Мелешкану. Керівники зовнішньополітичних відомств обговорюють широке коло питань двосторонньої співпраці на міждержавному та регіональному рівнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖІван Мунтян пояснив, чому діти етнічних румунів Буковини повинні добре володіти українською мовою

1