Румуномовні депутати Чернівецької облради запропонують повторити на Буковині  сценарій східних областей України

Румуномовні депутати Чернівецької облради запропонують повторити на Буковині сценарій східних областей України

08.10.2012, 14:12

«Я не у вагоні, я – на пероні». Цей вислів депутата Чернівецької обласної ради від фракції «Партії регіонів» можна застосувати не тільки як цитату з подячної промови з нагоди його нагородження званням «», а й до всієї сесії облради.

«У вагоні», котрим фігурально можна назвати «Звернення до Верховної ради з приводу недопустимості реалізації мовного законодавства в Україні і на Буковині зокрема», не захотіла «їхати» більшість присутніх у сесійному залі. За проект звернення проголосували тільки 27 обранців, що було, звичайно, недостатньо для його прийняття. Хоча перед тим депутати Максим Бурбак («Фронт змін») та Михайло Павлюк («Наша Україна») активно доводили колегам із «сесійного цеху», що так звані регіональні мови в Україні – це приниження для українців, і представницька влада Буковини мусить на нього відреагувати.

Представники ж Партії регіонів, натомість, «засипали» Максима Бурбака процедурними питаннями, а виступ Михайла Павлюка просто обмежили у часі.

Голова фракції «Партії регіонів», перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць звинуватив у прийнятті мовного закону саме формальних представників опозиційних сил, котрих нині називають «тушками».

– Партія регіонів свою позицію щодо мовного питання декларувала з самого початку, тому до неї питань не може бути. А Чернівецька область ніколи не була ініціатором відторгнення загальноприйнятого в державі правового поля. Як каже народна мудрість: «Посієте вітер – пожнете бурю», – застеріг колег пан Галиць.
Можливо «бурі» й побоялися регіонали, бо звернення не прийняли.

– Я побачив депутатів, які виголошували популістські заяви, казали, що захищатимуть мову, а насправді нічого не вдіяли. Сором такому складу, котрий не може висловитись перед буковинською громадою. Ми мусили так чи інакше відреагувати на цей ганебний закон. Владі не сподобався пункт про імпічмент Президента, однак я переконаний, що 2015 року українці оцінять діяльність чинного глави держави і без імпічменту, – прокоментував Михайло Павлюк результати голосування.

Натомість румуномовні депутати, зокрема Ауріка Божеску (Партія регіонів), мають намір виступити з ініціативою в облраді «імплементувати» в області мовний закон. Іншими словами, цілком імовірний сценарій східних областей України, де мови національних меншин стали регіональними.

Роман МАРЕНІН

Джерело: gazeta-bukovyna.cv.ua

1