Рукшинська (Хотинщина) і Корчинська (Польща) громади тепер побратими

Рукшинська (Хотинщина) і Корчинська (Польща) громади тепер побратими

21.03.2019, 16:12

Між Рукшинською громадою та гміною Корчина (Польща) підписано угоду про побратимство та співпрацю.

Співдружність передбачає обмін досвідом у таких сферах: місцеве самоврядування, освіта, культура, медицина, сільське господарство, безпека, торгівля.

Для Рукшинської ОТГ – це перший договір про міжнародну співпрацю.

Як повідомив очільник Рукшинської ОТГ Олег Горбатюк, угоду укладено під час нещодавньої поїздки у Польщу делегації Хотинщини. Від цієї громади у сусідню країну їхали також Заступник сільського голови Валерій Мариняк та фермер-садівник Василь Фурлет.

Про враження від відвідин цієї громади та перспективи, які відкриває побратимство, розповідає Олег Горбатюк.

  • У чому схожість та які відмінності між гміною Корчина та Рукшинською ОТГ?

  • - Гміна – найменша адміністративна одиниця в Польщі, є самоврядною громадою мешканців певної території.. Це так би мовити аналог української ОТГ, - зазначив О.Горбатюк. – Корчина – теж сільська громада, вона за польськими мірками небагата, із середніми доходами. Належить до Кросненського повіту Підкарпатського воєводства.

Це гірська громада за складом населення – досить строката. Колись там проживало багато етнічних українців, потім сюди переселяли німців. Показово, що керівництво гміни Корчина, турбують схожі з нашими проблемами. Наприклад – утримання малокомплектних шкіл, які не хочуть закривати, але їх дуже важко забезпечити. Проте загалом, у Польщі краще фінансування освіти, медицини, а навчальні та лікувальні заклади ліпше оснащені новітнім обладнанням, ніж наші. У значній мірі цього досягнуто завдяки реалізації різноманітних проектів за співфінансування європейських партнерів.

До речі, такий досвід, накопичений польськими побратимами, хотіли б перейняти. Ми теж працюємо у цьому напрямку, однак їхня практика співробітництва з європейськими донорами більша.

  • У якому ще обміні досвідом та співпраці зацікавлена Рукшинська Громада?

  • Цікавить також написання спільних проектів у галузі культури, освіти, медицини, сільського господарства, у сфері безпеки.

Ми розповіли польським партнерам, що у Рукшинській ОТГ започатковується кооператив бджолярів. У них теж є подібний союз пасічників, тож висловили пропозицію організувати зустріч пасічників наших громад.

У садівництві, інших галузях сільського господарства співпраця їх менше цікавить, бо польські фермери мають вагому державну підтримку. Напри клад їм надають компенсацію на вирівнювання цін. А в Україні аграрії увесь господарський рік трудяться над вирощуванням урожаю, вкладають кошти та працю, але не рідко ціни на продукцію, які склалися на ринку, їх розчаровують, як приміром цієї осені дуже дешеві яблука. Немає стабільності.

Також нас цікавить польський досвід формування налагодження роботи добровільних пожежних команд. Так хотіли б організувати у Рукшині.

У відповідь на запрошення поляків ми запросили делегацію гміни Корчина приїхати до нас, - розповів Олег Горбатюк.

Ігор Гайсенюк.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Невже смотрящий за Рукшинською ОТГ Бурбак не зміг своєму підлеглому Горбатюку знайти побратима в Англії?

avatar

Не солідон вийшов

21 березня 2019 17:17

домнул Горбатюк - барига, а не господар!

avatar

Попєрєднік

22 березня 2019 16:15