Рух Чесно презентував у Чернівцях аналіз доброчесності кандидатів

Рух Чесно презентував у Чернівцях аналіз доброчесності кандидатів

13.10.2012, 23:20

12 жовтня Рух ЧЕСНО на прес-конференції у Чернівцях презентував результати дослідження кандидатів у народні депутати України, що балотуються за списками партій та у мажоритарних округах Чернівецької області. В ході презентації прозвучали відповіді на питання: скільки порушників ховається в списках партій; чи є чесні кандидати на Буковині та хто вони; який конкурс порушників на одне місце в парламенті? 

Як зазначив Андрій ЗІНЧЕНКО, регіональний координатор Київської координаційної ради Руху ЧЕСНО, в рамках дослідження кандидатів-мажоритарників учасники Руху ЧЕСНО проаналізували 2008 кандидатів у 225 мажоритарних округах, самовисуванців та висуванців від партій, та виявили 684 кандидатів, які порушили принаймні 1 з 4 критеріїв ЧЕСНО. Таким чином, відповідно до результатів аналізу доброчесності кандидатів в народні депутати Рухом ЧЕСНО на один мандат депутата у Верховній Раді України претендують 2,09 порушників. Кандидати мали 3 дні для ознайомлення з результатами дослідження ЧЕСНО перед їх оприлюдненням та надсилання аргументованих відповідей, оскільки ще 4 жовтня Рух ЧЕСНО передав штабам 22 політичних партій результати перевірки кандидатів-мажоритарників, що були висунуті цими політичними силами.

За словами Георгія БОДНАРАША, координатора Руху ЧЕСНО в Чернівецькій області, аналіз діяльності кандидатів у депутати відповідно до Критеріїв доброчесності відбулося у формі громадського аудиту, до якого долучилися експерти, аналітики, журналісти, громадські активісти та волонтери. До загальних принців оцінювання діяльності кандидата необхідно віднести те, що в рамках кожного критерію доброчесності, діяльність кандидата оцінювалася за відповідними індикаторами. Якщо діяльність кандидата суперечило (не відповідало) одному з індикаторів, то вважалося, що вона не відповідала критерію в цілому. Подача інформації, що містила оцінку діяльності депутатів та кандидатів, здійснювалася з дотриманням принципів достовірності, повноти та неупередженості. Таким чином, відповідно до аналізу діяльності кандидатів в депутати у мажоритарних округах Чернівецької області, на думку Руху ЧЕСНО, 5 кандидатів не відповідають хоча б одному критерію доброчесності: двоє не відповідають одному критерію, а троє – двом критеріям доброчесності.

Переглянути досьє кожного кандидата можна за посиланням www.chesno.org, ввівши прізвище кандидата, вибравши свій округ на карті, або партію зі списку.

Журналісти, представники громадськості та політичних сил присутні на конференції достатньо жорстко прокоментували відсутність на ЧЕСНОметрі відомостей про невідповідність критеріям Руху кандидата по 204 виборчому округу Артема Семенюка. Представники Руху ЧЕСНО готові врахувати отримані данні та внести відповідні зміни до ЧЕСНОметру.

Коментуючи запитання журналістів Вадим МІСЬКИЙ, співкоординатор Руху в Чернівецькій області, зазначив: «ЧЕСНОметр – це динамічний інструмент. Кожний, хто володіє інформацією, що підтверджує порушення Критеріїв кандидатом, може цю інформацію надати, і вона буде врахована».

Зі своєї сторони, закликаємо небайдужих громадян і надалі досліджувати своїх кандидатів та стежити за оновленнями ЧЕСНОметру.


Прес-офіс Чернівецької координаційної ради Громадянського Руху «ЧЕСНО»

[email protected]
 
З повагою,
Вадим МІСЬКИЙ
тел. +38 066 569 2098
facebook.com/vadms

1