Руйнівні повені на заході України розслідують як екоцид: Що це означає?

Руйнівні повені на заході України розслідують як екоцид: Що це означає?

28.06.2020, 11:11

Служба безпеки України розслідує причини паводків у західних регіонах країни за статтею "Екоцид" Кримінального кодексу.

Співробітники відомства зафіксували масове знищення рослинного світу, яке, як припускають в СБУ, могло призвести до екологічної катастрофи. Причини і передумови, які призвели до тяжких наслідків, включаючи загибель людей, руйнування житла та інфраструктури, оперативники спецслужби поки вивчають. Але.

За однією з версій слідства, вони можуть критися в незаконному веденні господарства, бездіяльності відповідальних за природоохоронні заходи посадових осіб різних органів влади. Тому і було відкрито кримінальну справу за статтею "Екоцид".

Екоцид – це

Масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. Так прописано в статті 441 Кримінального кодексу. 

Приклад екоциду

З останніх гучних – лісові пожежі в Амазонії, до яких минулому році була прикута увага всього світу. 

Масштабні лісові пожежі в Амазонії

 Як відомо, в деяких екосистемах загоряння відбуваються з природних причин. Проте вчені, які вивчали супутникові зображення пожеж в дощових лісах Амазонії, запевнили, що ця катастрофа має рукотворне походження.

За їх словами, більшість пожеж були влаштовані місцевими фермерами, які таким чином звільняли собі землю для посівів. На жаль, в останні роки серед них це стало звичною практикою.

За ситуацією з пожежами в лісах Амазонки без перебільшення спостерігав весь світ, бо саме вони є "легенями планети", виробляючи 20% кисню на всій Землі, і маючи вплив на зміну клімату.

 Повертаючись до головної теми матеріалу – паводків на заході України і відкритого  кримінальній справі, з'ясуємо ще одне важливе питання.

Що загрожує винним?

Якщо їх знайдуть, то – покарання у вигляді позбавлення волі на термін від восьми до п'ятнадцяти років.

Масштаби катастрофи в фото і відео

Чернівецька область. Поблизу села Банилів Вижницького району негода пошкодила газопровід та місцеві жителі частково залишилися без газу. 

Пошкодження газопроводу в Чернівецькій областіГУ Держнс в Чернівецькій області
 
Пошкодження газопроводу в Чернівецькій областіГУ Держнс в Чернівецькій області

 Між Маршицами і Лункою повінь повністю зруйнувало аварійний міст. 

Зруйнований містЗ відкритих джерел

 Так зараз виглядає річка Черемош. Відео з квадрокоптера.

Джерело: https://ua.112.ua/golovni-novyni/ruinivni-poveni-na-zakhodi-ukrainy-rozsliduiut-iak-ekotsyd-shcho-tse-oznachaie-540976.html

1