'Забезпечені апаратами штучної вентиляції легень, у котрих тільки назва': розпіарений Папієвим найсучасніший апарат ШВЛ від Фірташа чернівецькій лікарні виявився «акордеоном на колесах»

"Забезпечені апаратами штучної вентиляції легень, у котрих тільки назва": розпіарений Папієвим найсучасніший апарат ШВЛ від Фірташа чернівецькій лікарні виявився «акордеоном на колесах»

06.05.2020, 15:52

 У рамках проєкту #ShpaltaTalks Докієн Олександр поговорив із лікарем-анестезіологом, реаніматологом Миколою Рихліцькимпро різницю між італійською й українською системами охорони здоров’я, масові інфікування медпрацівників, брак персоналу та умови, у яких доводиться працювати лікарям.

Під час розмови, зокрема,  зайшла мова про апарати штучної вентиляції легень. Повний текст розмови можна прочитати на сайті https://shpalta.media/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташ і Папієв передали чернівецькій лікарні медичне обладнання та засоби захисту

Про «баяни на колесах» і відсутність системи охорони здоров’я

У нас немає системи охорони здоров’я. Вона є у звітах, на словах наших очільників у медіа, а насправді її не існує. Ми у реанімаційних умовах не маємо права проводити штучну вентиляцію легень, враховуючи відсутність у області жодного газового аналізатора крові. Це заборонено скрізь робити. Ми не можемо критично оцінити стан пацієнта. Так у нас все і відбувається.

Ми забезпечені апаратами штучної вентиляції легень, у котрих тільки назва, що він апарат. В області є один інтелектуальний апарат ШВЛ – у пологовому будинку №2. В опорних лікарнях таких приладів, які могли б насправді врятувати пацієнта, немає. Нас забезпечили «акордеонами на колесах», зокрема деякі наші так звані ексочільники разом із поплічниками місцевими – Папієв, не буду приховувати. Може, чули, що подарували ультрасучасний, експерт класу, котрий буде лікувати вкрай важких пацієнтів, обласній лікарні. Ми всі зраділи, поплескали в долоні, що у нас тепер буде апарат експерт класу, котрий дійсно лікуватиме і рятуватиме. Відкриваємо – а там бліза. Це вам, звичайно, ні про що не говорить, це є баян на колесах. Коли ці ексочільники до нас дійдуть, цей «ультрасучасний апарат» буде їм допомагати жити. От так у нас усе.

У першу міську лікарню доставили єдиний газовий аналізатор, але без тест-систем, реактивів, електродів. Так само деякі наші місцеві владники виконали певні роботи з влаштування резервуару зрідженого кисню. Він працює – це чудово, це їхня робота, ми за це їх і вибрали. Але немає відповідних труб, через які постачали би кисень, немає редукторів. Кисень у потрібній кількості не доходить до пацієнта, і він, грубо кажучи, через аварійний стан тієї системи може вмерти. Не один, а одразу 5 – гуртом. Так у нас все робиться, на жаль.

Звернення до місцевих очільників і лікарів

Закликаю пробудитися, завтра ви можете бути пацієнтом, ваші батьки, діти. Допомоги, як раніше, у vip-палатах і з найкращим устаткуванням не буде. Будете у черзі, так само сортовані, як і всі інші люди. Зараз треба прокинутися і почати думати.

Так само закликаю нас, медпрацівників: якщо ми зараз, на цій хвилі або після неї, не станемо як лікарі, не почнемо себе поважати, не почнемо голосно говорити, не перестанемо боятися, не почнемо страйкувати у крайньому разі, то гріш нам ціна. Тоді ми так і залишимося напризволяще – один з одним, пацієнт із лікарем.

Джерело: https://shpalta.media/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецький лікар, який повернувся з Італії: Між нашими системами охорони здоров’я – прірва

Повне відео розмови: 

Тим часом, депутат Чернівецької обласної ради Oleksandr Boltunov повідомив, що 5 травня,  "за підтримки нашого земляка Дмитра Фірташа, Народного депутата України Михайла Папієва та команди Чернівецької обласної організації "Опозиційна Платформа - За Життя", до Чернівецької обласної лікарні було передано 3 найсучасніших апарати ШВЛ".

СЕРГІЙ ЦИНТАР, ГОЛОВНИЙ ЛІКАР ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ КЛІНІЧНОЇ ЛІКАРНІ

На сьогоднішній ранок у нас у лікарні перебуває 160 хворих із підтвердженням або підозрою на Covid. Із них 14 хворих перебувають у реанімаційному відділенні. На апараті ШВЛ перебувають 4 хворих.

Медичне обладнання та засоби захисту потрібні тут як ніколи. 10 квітня лікарня отримала 10 тис. захисних масок, 19 тис. рукавичок і надсучасний апарат штучної вентиляції легень. Все це закупили за сприяння Дмитра Фірташа. Нині привезли ще три надсучасні апарати ШВЛ.

МИХАЙЛО ПАПІЄВ, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"

Це апарати іноземного виробництва, але їх сертифіковано в Україні й вони мають відповідну гарантію в країні та мають відповідну пуско-налагоджувалку в Україні. Тобто повний цикл обслуговування і сертифікації в Україні.

Аналогів цих апаратів в області немає, кажуть медики.

КОСТЯНТИН ДРОНИК, В. О. ЗАВІДУВАЧА ВІДДІЛЕННЯ АНАСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ КЛІНІЧНОЇ ЛІКАРНІ

Він має стандартні режими, які необхідні для лікування пацієнтів із пневмоніями. Він є зручний у використанні. Простий, з ним легко працювати. Це дуже важливо для нашого персоналу, для медсестер, лікарів.


ОЛЕГ ЧОРНИЙ, ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОДА

Чотири апарати – це чотири інтубації важких хворих. Це вже щонайменше 4 врятованих людських життів. Слова вдячності всім спонсорам. Нині світ згуртувався.

Апарати доправили до реанімаційного відділення лікарні. Їх одразу ж налаштують. Благодійники кажуть: готові й надалі допомагати лікарям.

МИХАЙЛО ПАПІЄВ, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ"

Якщо буде звернення і, знаючи людину, яка допомагає нам, то я впевнений, що допомога завжди буде.

У нелегкий час поширення хвороби допомога медзакладам є для них пріоритетною, кажуть благодійники, адже саме лікарі перебувають нині на передовій і здатні подолати недугу.


ДОВІДКОВО:

 За час боротьби із коронавірусом для медичних закладів Буковини за кошти місцевих бюджетів придбано 4 апарати штучної вентиляції легень – три високого класу та один середнього.

На це обладнання витратили близько 1,6 мільйона гривень.

Купили також 34 кисневих концентратори на суму близько 1,3 мільйона гривень.

Лікарням, котрі надають допомогу хворим на коронавірус пацієнтам, благодійники подарували 14 апаратів ШВЛ – 6 високого та 8 середнього класу. Загальна вартість їх складає понад 5 мільйонів гривень.

Доброчинці також придбали та передали лікарням 11 кисневих концентраторів.

Крім того, аби підсилити госпітальну базу обласної лікарні, сюди перевезли 4 концентратори з інших медичних закладів – один із протитуберкульозного та три з онкологічного диспансеру.

Також Вижницька та Красноїльська ОТГ передали для тимчасового користування 2 кисневих концентратори Сторожинецькій центральній районній лікарні.

1