Розганяти силою чи підтримати: що думають у Чернівцях про ЛГБТ-прайд?

Розганяти силою чи підтримати: що думають у Чернівцях про ЛГБТ-прайд?

11.06.2016, 20:02

12 червня в Києві пройде Марш рівності. Навколо цієї події вже багато розмов і обговорень. В обласних центрах таку подію сприймають неоднозначно

Тим паче, можливість проведення подібних маршів на вулицях міст, віддалених від столиці. Ми вирішили поцікавитись у чернівчан — представників ЛГБТ-спільноти, Правого сектору, профільних організацій щодо їхнього ставлення до Маршу рівності.

 Гомосексуал з Чернівців Олександр вважає, що суспільство треба готувати до таких маршів. І що в Чернівцях, до прикладу, такий захід може закінчитись масовим побиттям.

 «Краще не проводити тут. Бо це будуть тільки тикати пальцем, будуть на кожному кроці бити. А в Києві можна проводити. Там якось спокійно і толерантно», — зауважив Олександр.

 Голова правління місцевої ЛГБТ-організації «Люди Буковини» Ніна Копельчук не підтримує власне марш як формат привернення уваги до проблем спільноти. І, переконує, то її суб’єктивна думка.

 «Я абсолютно розділяю цілі і завдання цього заходу, про те, що треба про це говорити, треба відстоювати свої права і боротися, але особисто мені не дуже подобається формат. Я з задоволенням читала програму «КиївПрайду», і воркшопи, і цікаві дискусії, і робота з журналістами, і Школа молодих активістів, — це все дуже класно і треба проводити. І я б хотіла бачити там соціальний театр також. Але стосовно маршу, то мені не подобається, — розповіла Ніна.

 В свою чергу соціологиня Софія ідею проведення Маршу рівності підтримує, адже переконана, що права людини — понад усе. А для проведення таких заходів в обласних центрах, має бути проведена перед тим широка просвітницька кампанія.

 «Ноги ростуть від незнання. А ті радикальні групи та рухи, які мають вплив, вони знають, що завжди є відсоток людей, які не мають своєю думки і ними дуже легко маніпулювати, — зауважила Софія.

 Категорично проти маршів виступає керівник Чернівецького осередку Правого сектору Олександр Паращук. Він заявив, що роздмухування цієї теми в ЗМІ спеціально кимось спровоковане. Правда, не сказав, ким саме:

 «Такі події і взагалі таке явище в суспільстві — це те, що суперечить християнській позиції народу України. Паралельно вірі в Бога, паралельно посиленню для більшості громадян України надії на Бога для виходу з такої складної ситуації, анонсувати, проводити подібні заходи, — то, напевно, злочин».

 На наше запитання щодо можливого насильства під час Маршу рівності в Києві і можливої участі там Правого сектору, Олександр Паращук відповів досить емоційно.

 «Чому ви не питаєте, чи не вважаєте ви, що дана подія — це насильство над свідомістю людей і свідомістю дітей? Діти це бачать, чують, до них це доносять. Це ненормально. І, звичайно, такі заходи ми будемо блокувати, і якщо правоохоронні органи, а я їх так назвати не можу, владоохоронні органи будуть охороняти людей, подію, яка загрожує безпеці моєї нації, то, звичайно, ми будемо втручатись в це. Можливо і силовим методом», — зауважив Олександр.

 Він не прокоментував інформацію про те, чи будуть представники Правого сектору в Києві 12 червня.

 Нагадаємо, в Чернівцях була зареєстрована петиція щодо проведення мирної ходи в підтримку ЛГБТ спільноти. Вона зібрала 81 з 250 потрібних підписів. Одразу на противагу їй була зареєстрована інша петиція з вимогою заборони проведення вказаного заходу, яка набрала необхідну кількість голосів. У відповіді міська влада зауважила, що до ради ніхто не звертався з повідомленням про проведення мирної ходи.

 Надія Вірна з Чернівці для «Громадського радіо»

 Джерело: http://hromadskeradio.org/programs/prava-lyudyny/rozganyaty-syloyu-chy-pidtrymaty-shcho-dumayut-u-chernivcyah-pro-lgbt-prayd

1


КОМЕНТАРІ (1)

Гидота!!! Бійтеся Бога, не перевтілюйти Україну в Садом і Гомору. Аж бридко від таких людей.

avatar

Вадим Костик

11 червня 2016 21:42