'Російська культура несе людям злидні, ненависть і нещастя', - ректор університету 'Києво-Могилянська академія'

"Російська культура несе людям злидні, ненависть і нещастя", - ректор університету "Києво-Могилянська академія"

07.03.2022, 09:26
"...зараз мова йде саме про вигнання з глобального контексту і нищення позицій російської культури, яка ніколи не знала ніяких людяних зразків політичного устрою, не шанувала людську гідність. Ця культура несе людям злидні, ненависть і нещастя".
 
Писав щось подібне днів три-чотири тому. Не від усіх знайомих чернівчан знайшов підтримку та розуміння. Тепер радий, що маю серед однодумців ректора університетут Києво-Могилянська академія.
 
Кілька цитат із допису Сергія Квіта: "...відповідальність росіян також має бути колективною. Не може бути повернення до поширеної в радянські часи практики, коли всі закиди про злочини російського комунізму нівелювалися визнанням досягнень російського балету або фігурного катання.
 
(...)
 
Тобто зараз мова йде саме про вигнання з глобального контексту і нищення позицій російської культури, яка ніколи не знала ніяких людяних зразків політичного устрою, не шанувала людську гідність. Ця культура несе людям злидні, ненависть і нещастя. Якщо такий спосіб життя підходить людям з російськими паспортами, його треба залишити цілому російському суспільству як тому суб'єкту, який робить для себе такий вибір".
 
Браво, пане професоре! Політичні українці розуміють одне одного і розмовляють однією мовою!
 
Юрій Чорней
 
 
З повним текстом допису можна ознайомитися на особистій сторінці ректора університету"Києво-Могилянська академія" Serhiy Kvit
 
Хто такі "хороші росіяни"?
 
Зараз на міжнародній арені розгортається кампанія вигнання Росії, російських інституцій та окремо взятих росіян звідусіль, що стосується академічної сфери і культурної галузі. Мова йде про міжнародні угоди, у т.ч. Єдинй європейський простір вищої освіти, різноманітні програми міждержавної співпраці, участь у недержавних організаціях, міжнародні обміни, спільні освітні проекти, об'єднання зусиль у найважливіших наукових дослідженнях, в яких беруть участь росіяни.
 
Поруч з тим, виникають голоси на захист т.зв. "хороших" росіян, які ніби також страждають від путінського режиму і яким тому треба співчувати і навіть підтримувати. Тож як їх ідентифікувати? - Краще навіть не намагатися цього робити, оскільки це неможливо. Оскільки таких майже немає. Якщо почати їх шукати, то совісних відповідальних інтелектуалів знайдеться так мало, що їхня потенційна наявність (вони справді можуть існувати, але ми їх не чуємо і майже нічого про них не знаємо), буде лише підтвердженням правила, що російська політична культура здатна лише продукувати тиранів і садистів.
 
В такому випадку, відповідальність росіян також має бути колективною. Не може бути повернення до поширеної в радянські часи практики, коли всі закиди про злочини російського комунізму нівелювалися визнанням досягнень російського балету або фігурного катання. Елементарне розуміння причинно-наслідкових зв'язків вимагає від кожного росіянина пов'язати у власній голові обвал і наступне знищення національної економіки та всі супутні побутові "незручності" з особистою підтримкою путінського режиму і військових злочинів російської армії.
 
Тобто зараз мова йде саме про вигнання з глобального контексту і нищення позицій російської культури, яка ніколи не знала ніяких людяних зразків політичного устрою, не шанувала людську гідність. Ця культура несе людям злидні, ненависть і нещастя. Якщо такий спосіб життя підходить людям з російськими паспортами, його треба залишити цілому російському суспільству як тому суб'єкту, який робить для себе такий вибір.
 
1