Росія успадкувала цинізм і безжальність СРСР

Росія успадкувала цинізм і безжальність СРСР

15.03.2019, 16:00

Росія є спадкоємицею підходів, маніпуляцій, цинізму і безжальності каральної машини Радянського Союзу. Про це під час прес-брифінгу в Ужгороді сказала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, коментуючи репресії СРСР проти свого діда – Головного команданта Карпатської Січі Дмитра Климпуша.

«Коли я торік улітку була в архіві СБУ, то бачила, як у справі мого діда було сфальшовано намагання визнати його німецьким шпигуном на основі того, що якийсь нібито свідок казав, що мій дід був у Німеччині. Дід заперечував це, він ніколи не був у Німеччині, це можна було перевірити. Але це не було аргументом для радянської влади. Я думаю, що абсолютно той самий цинізм і неправду ми бачимо сьогодні, коли РФ активно не сприймає закликів усього світу, включно уже з ООН, визнати наших моряків, які були захоплені біля Керченської протоки в листопаді 2018 року, військовополоненими і такими, до яких має застосовуватися Женевська конвенція», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Довідково

Дід Іванни Климпуш-Цинцадзе – Дмитро Климпуш – був Головним комендантом Карпатської Січі (збройних формувань Карпатської України). 15 березня 2019 року виповнюється 80 років з дня проголошення Карпатської України. З нагоди цієї дати 15 березня на Красному полі поблизу Хуста Закарпатської області відбудуться урочистості за участі перших осіб держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні 80-річчя з часу проголошення Карпатської України

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає порушення Слідчим комітетом РФ кримінальної справи щодо нього показником нездорової ситуації в Росії. Про це він повідомив у коментарі журналісту УНН.

"Черговий маркер абсолютно нездорової ситуації в Російській Федерації, в російській владі, слідчих органах і, на жаль, в російському суспільстві", - зазначив В’ятрович.

За його словами, РФ забуває, що вона вже не є Російською імперією, а Україна є незалежною державою, тому з юридично-політичної точки зору, політика національної пам’яті й Інститут національної пам’яті України не є в сфері юрисдикції РФ.

"З історичної точки зору теж багато чого викликає скептичну посмішку, зокрема, постійне посилання на матеріали Нюрнберзького процесу. Ми прекрасно знаємо, що ці матеріали, які, на жаль, ніколи не були в повному обсязі опубліковані російською мовою, містять нацистські документи, які розповідають про боротьбу ОУН і бандерівців з Третім рейхом, які, якраз навпаки, в повній мірі заперечують тези сучасної російської чи колишньої радянської пропаганди про співпрацю українських націоналістів з нацистами", - повідомив В’ятрович.

Такі дії РФ, на думку В’ятровича, в першу чергу, спрямовані на власних громадян. За його словами, РФ будує образ єдиної захисниці правдивих поглядів на минуле, намагається експлуатувати радянські міфи про те, що ніби тільки Росія була силою, яка протистояла нацизму та звільняла світ від нього.

"Саме заради утримання всіх тих міфів та стереотипів з’являються такі безглузді повідомлення", - додав В’ятрович.

Нагадаємо, Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу про "реабілітацію нацизму" стосовно голови Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимира В'ятровича.

Джерело: УНН
1