Роман Безсмертний піде в Президенти, бо набридло підносити патрони тим, хто не вміє стріляти (ОНОВЛЕНО)

Роман Безсмертний піде в Президенти, бо набридло підносити патрони тим, хто не вміє стріляти (ОНОВЛЕНО)

22.09.2018, 08:51

Майбутній кандидат в Президенти України Роман Безсмертний 19 вересня провів у Чернівцях зустріч-дискусію «Якої ми хочемо України». Тему дискусії сформульовано без знаків запитання чи оклику наприкінці, тому що головною метою спілкування відомого українського політика з співвітчизниками є бажання почути позицію самих людей. Подібні до нинішньої чернівецької зустрічі у форматі живого спілкування з аудиторією, запитань-відповідей уже відбулися у Львові, Харкові, Одесі, Вінниці, Дніпрі, Луцьку й Чернігові.

«Київ нас не чує!»

Розмова у кожному місті мала свою регіональну особливість, яку політик намагався вловити. У Чернівцях Романа Безсмертного прикро зачепило твердження, яке йому довелося почути у кулуарах: «нам намагалися нав’язати галицьку модель». За словами політика, він почув ці слова, пропонує буковинцям і сам буде над ними міркувати.  

Міста, в яких він уже провів зустрічі-дискусії, - абсолютно різні за своїм характером і специфікою.

«Приємно, що майже кожна зустріч – це колосальна інтелектуальна насолода від спілкування з розумними людьми, - розповів Роман Безсмертний. - Харків – це технологізація найвищого ґатунку,  усяку проблему там розкладають на чіткі пункти. Дніпро – це колосальна втома від війни, суцільна рана. При цьому під час зустрічі лунає фраза: «ми ніколи їм не пробачимо, що вони забрали у нас наш Київ». Її я теж почув. Одеса – це творчість, геніальність, багатогранність, яка межує з художністю,  десять варіантів відповіді на будь-яке запитання. І при цьому обов’язково твердження: «Одеса – це Україна!» Львів – іноді складалося враження, що це вже Європа. Здається, що подекуди ми суттєво відстаємо від розуміння цінностей, які формує це місто. Луцьк – ще одне «портове» місто в Україні і місто, яке швидкими темпами розвивається. Інтелектуально воно ще здивує Україну – це відчуття висить  там у повітрі. Чернігів росте, місто скучає за київським троном і готується до походу на Київ. Вінниця відчуває сором за київський престол, водночас каже: «їх там не так вже й багато, як було донецьких». А загалом Вінниця стрімко розвивається. Гарнішає і стає центром Поділля… Оце повсюдне багатоманіття сподобалося мені  найбільше. Це ще розсипані перли, але чіткий український візерунок вже проглядається». Водночас у кожному з них людей турбують спільні проблеми.

Діагноз скрізь один

За словами Безсмертного, він обрав формат саме дискусії, бо на таких зустрічах планує більше слухати, аніж говорити сам. І саме відповіді українців на питання «Якої ми хочемо України» стануть тією основою, на якій буде підготовлена програма Романа Безсмертного як кандидата у Президенти  України.

«Діагноз всюди один – це розрив між державою і суспільством. Вони існують окремо. Інколи навіть здається, що в якихось паралельних реальностях. Суспільство прагне одного, а держава цього не чує. Суспільство уже давно переросло державу у своєму розвитку. Воно активне і прогресивне, що не раз і не два довело починаючи з 1991 року, під час подій 2004 та 2014 року. Натомість держава – законсервована і зосереджена переважно на собі. Державні інституції працюють самі для себе. В Україні повний інституційний розвал, - вважає Безсмертний. -  А людина займається виживанням. Українська політика грішить багатьма проблемами, особливо тим, що вона ніколи не замовлялась громадянами, а нав'язувалась згори. Тому важливо кожному відповісти на питання, що ми хочемо"

Програма подолання бідності і відсутність перспектив для молоді, вільний обіг землі і роль кума Путіна Віктора Медведчука у вітчизняній політиці, перспективи закінчення війни на Сході та вирішення проблем людей з особливими потребами, ціни на газ та оцінка реформи децентралізації – короткий перелік питань, які порушили буковинці під час спілкування з Романом Безсмертним.

Роман Безсмертний готовий до розмови з ворогом. Бодай для того, щоб отримати перепочинок. І витратити його із користю, зробивши для країни те, що потрібно зробити.

"Парадокс: п'ятий рік люди гинуть, але держава досі не знаходиться у стані війни. Я знаю, що це звучить не популярно, але нам треба починати діалог з Москвою. Саме звідти ідуть боєприпаси і зброя, там утримуються наші полонені. З Путіним говорять і Трамп, і Меркель. Тільки ми, держава по якій проходить війна, уникаємо такого діалогу. Світова спільнота може схилити Москву до переговорів, але наповнити їх конкретним змістом має Україна"

Також під час дискусії Роман Безсмертний відповів на запитання про найголовніші здобутки та втрати під час військових дій на Сході.

"Перша головна перемога – це патріотизм українського суспільства, яке усіма силами втримує ситуацію на Сході. Ще одна перемога - це те, що ми показали всьому світу, хто насправді є винуватцем війни. Перша поразка – це втрата людських життів. Друга поразка – це те, що український Донбас став початком міжконтинентального і глобального конфлікту в усьому світі, третя поразка – це те, що ми втратили свою суб’єктність. Зараз гаряча фаза бойових дій. Ви розумієте, що бойові дії можна припинити лише в діалозі з Кремлем. Одночасно слід створювати систему тиску, яка б припинила поставки зброї. Друге – тема мирної фази. Це не пройде швидко, треба вже вести діалог з населенням, яке на окупованій території є заручником фактично, і визнане українським населенням", - зазначив політик.

 Що стосується економіки, то росту немає, тому що уряд зайнятий тим, що "кошмарить" бізнес. Люди бояться, бо державні інституції питаннями безпеки практично не займаються. Я наводжу такий приклад – якби на засідання уряду не ходив Міністр внутрішніх справ, цього б не помітили в принципі. Тому що Кабінет Міністрів зайнятий лише тим, що 365 днів «кошмарить» бізнес. Існує лише один шлях підвищення зарплат, пенсій і взагалі добробуту – зростання економіки. А щоб вона росла потрібні елементарні умови, діалог із підприємцями, невтручання держави у бізнес", – вважає Роман Безсмертний. 

Водночас Роман Безсмертний солідарний із викладачами Львівського національного університету імені Івана Франка, які готові у вересні вийти на акцію протесту через малу зарплатню.

- Я сам за освітою вчитель, сьогодні – викладач. І як ніхто, розумію проблеми цієї галузі. Цей труд недооцінений державою. Саме тому ми щодня втрачаємо еліту. Викладачі – серед тих людей, які формують цінності для всієї держави. Держава тим часом створює для них такі умови, що викладачі змушені виїжджати – збирати полуницю в чужих країнах.

- І це в той час, як у проекті Бюджету на 2019 рік передбачено підвищення зарплатні, наприклад, силовикам. Зразу видно, кого захищає ця держава, хто захищає її, і які цінності їй дорожчі. (19 вересня Роман Безсмертний був у Чернівцях, тому відео записували на території Чернівецького університету імені Федьковича).

Після дискусії Роман Безсмертний зауважив, що чернівчани добре розуміють, яким чином можна вирішувати існуючі проблеми.

"Що дуже цікаво, тут відчутний глибокий аналіз ситуації і розуміння механізму розв’язання проблеми. Це цілком зрозуміло, адже тут зібралось багато викладачів вищих навчальних закладів, інтелігенція. Погано, що держава не використовує власний потенціал. Люди відчувають, що вони незатребувані, їх навіть не запитують. При цьому, в цих умовах вони роблять свою роботу максимально відповідально", – сказав політик.

Роман Безсмертний також додав, що вранці з дружиною побував у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича. 

"Поїхали подивитися, як він зараз виглядає. Університет – це маленька перлинка, і дай Боже, щоб це було збережено і примножено. Таких місць в Україні дуже-дуже мало", – сказав він. 

«Міняю власний розум на нашу перспективу»

Роман Безсмертний пояснив, чому вирішив балотуватися у Президенти України:

«Відповіді на деякі нагальні питання лежать буквально на поверхні і мене завжди вражало, чому це не робиться. Коли я 2010 року вирушав працювати Надзвичайним і Повноважним Послом України до Білорусі, то був переконаний: ключові для майбутнього України питання  вже вирішено.  Мені легко було їхати на дипломатичну роботу, бо було відчуття, що країна швидко змінюється і з нею все буде гаразд. Натомість, коли я повернувся з Мінська, мене не покидало прикре запитання: що трапилося з країною? І це сформувало чітке розуміння того, що реванш і реваншизм – це речі, які, на жаль, супроводжують українців. І цьому необхідно протистояти.  Оскільки людей, які усвідомлюють цей виклик не так багато, то довелося брати відповідальність на себе».

Про намір брати участь у виборах Президента України Роман Безмертний заявив ще 29 травня 2018 року. За його словами, «він втомився підносити патрони тим, хто не вміє ними стріляти. Бодай тому, що не більше бачу, кому їх (патрони, - ред.) варто підносити. Я більше не партійний організатор і не технолог.  Тому не запитуйте мене про жодні домовленості. Я не буду домовлятися з тими, хто просто не здатен вирішувати проблеми».

Гість Чернівців пояснив, які особисті якості, життєвий, політичний та управлінській досвід дозволяють йому сподіватися на успіх в управлінні державою. «Мене переконували: ти, звичайний шкільний вчитель – ніколи не станеш народним депутатом України. Я ним став! Потім мені розповідали, що Ющенко, чий виборчий штаб я очолював,  ніколи не стане Президентом. Ющенко став ним. Казали, що ми ніколи не обміняємося вірчими грамотами із Білоруссю про визнання кордону. Я поїхав до Мінська і зробив це.

Вдруге із Мінськом мене пов’язав 2015 рік, коли працював у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі. Коли почав роботу у Мінській групі, то в Україні вже міняли Конституцію на вимогу окремих районів Донецької та Луганської областей. А про те, які переговори ведуться там у Мінську, в Україні майже ніхто не знав. Натомість повертаючись, досягнув того, що тут уже не тільки знали, що там відбувається, але й перестали говорити про внесення змін до Конституції. Багатьох тоді застеріг: можна багато на що піти заради досягнення результату. Не можна робити тільки того, що руйнує загальну перспективу.

Для мене не є проблемою стати Президентом. Важливо розуміти,  як потім  реалізувати на посаді бажання людей.  «Якої ми хочемо України» – це не означає –  «я хочу». 2005 року допустив помилку: територіальна реформа – це правильна ідея. Але це я хотів її провести, але не всі були до цього готові. Ощасливити насильно нікого не можна. Тому я тепер зустрічаюся з людьми і слухаю їх. Тепер я міняю власний розум на нашу перспективу. Бо задля її досягнення я можу застосувати власні навички, досвід і розуміння».

- До нинішньої децентралізації я ставлюся як до експерименту, - відповів Роман Безсмертний на одне з численних запитань. - Можливо, не зовсім вдалого, проте все одно експерименту. Причому я прекрасно розумію, що до нього доведеться вносити корективи. І до того ж серйозні. Бо навіть цей експеримент показав, що правильно робилося, а що ні. На жаль, робилося не так, як пропонував робити я ще 2005 року. За основу має братися перспектива громад, держава має забезпечити громадам однакові стартові можливості для подальшого розвитку, а не створювати громади під місцевих князьків. Закінчилися князьки, які мали забезпечити необхідний результат, і вже не потрібно проводити вибори до нових ОТГ? На жаль, мушу констатувати, що значна частина створених об’єднань вже від самого початку є нежиттєздатними з точки зору подальшого самостійного розвитку.  

 «Нам уже мало просто мати державу»

Політик переконаний, що сьогодні настав час перезаснувати державу. Адже, стверджує майбутній кандидат у Президенти України, інакше нас чекає чергова революція.  «Нам уже мало просто мати державу, - каже Роман Безсмертний. – Нам потрібно відповісти на питання, якою вона повинна бути. А це вже питання цінностей».

В оновленій державі, на думку Безсмертного, кожен орган влади повинен займатися своєю роботою, а головною цінністю має стати людина. Власне в цьому основна відмінність Романа Безсмертного від переважної більшості вітчизняних політиків.  У той час, коли найвищою цінністю для них залишаються гроші, які визначають усі подальші кроки цих людей, Безсмертний перше місце відводить людині. Тільки дослідивши реальні потреби людей навколо  них можна вибудувати оптимальну модель влади і державного управління.

«Просто реформувати і лагодити вже нічого неможливо. Потрібно створювати все з нуля. Будувати. Необхідне повне перезаснування держави і нова якість політики», - впевнений майбутній кандидат у Президенти України.

Відсікати нежиттєздатні частини і органи державного організму

Безсмертний вважає, що перезаснувати державу можна через нову Конституцію. Проте цього недостатньо. Можна як завгодно перерозподіляти повноваження між різними гілками влади, проте, якщо в центрі перетворень не стоятимуть інтереси людини і громади, зміна Основного Закону жодним чином не позначиться на повсякденній практиці вітчизняних політиків. Зміняться назви інституцій і набір владних повноважень, проте якість надання державою послуг суспільству залишиться незмінною. Єдиний легітимний шлях для оновлення Конституції України, на думку Романа Безсмертного, це ухвалення Конституційного акту. Перехідний період, який для цього необхідний, він обчислює у три роки.

«Цього часу цілком достатньо, щоб підготувати і перезаснувати через посередництво  нової Конституції нову модель держави, підготувати управлінські кадри і запустити роботу нового державного механізму. Тільки таким чином громадянському суспільству вдасться отримати до своїх послуг  нову державу з оновленими політичною та економічними системами», - каже Роман Безсмертний.

Водночас Роман Безсмертний не заперечує потреби відсікати, як це роблять хірурги, нежиттєздатні частини та органи державного організму. А  ставши Президентом України готовий застосувати цю терапію на практиці.

«Мусимо виконувати взяті на себе зобовязання щодо забезпечення прав етнічних груп»

Під час прес-конференції у Чернівцях журналісти, зокрема, поцікавилися думкою Романа Безсмертного щодо практики роздачі Угорщиною та Румунією своїх паспортів громадянам України. Зокрема, кричущим випадком, який стався у консульстві Угорщини. Процедура там супроводжується келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягають на вірність Угорщині.

 «Якщо це правда, то ті люди - дипломати, які це організували, через декілька годин мають бути визнані персонами нон-грата. Тому що йдеться про порушення існуючих угод і пряме порушення законів України. Стосовно самої теми, то тут я бачу дві її складових. Перше, це міждержавні стосунки по лінії Україна-Угорщина, Україна-Румунія. Тоді ця ситуація означає, що на цій ділянці політики у нас повний провал у роботі. Друга складова проблеми – внутрішня. Це вже стосунки української держави зі своїми національними громадами:  румунською, угорською тощо. Ці питання теж потребують відповіді. Якщо ми вже заявили про шлях до Європейського Союзу, то мусимо виконувати усі взяті на себе зобов’язання щодо забезпечення прав етнічних, а тим більше автохтонних груп. Тоді питань до нас не буде. Якщо ж після цього подібні до згаданої ситуації повторяться, то на це є відповідні служби, покликані це припиняти у зародку».

Питали політика про ешелони лісу, які вивозять з України. 

"Є проблема із вивозом лісу. Чому ми на неї відповідаємо – дозволити чи заборонити? Це дві крайні відповіді, які обидві є безглуздими. Треба вирішити питання, як це робити? Яка має бути інфраструктура, як має перероблятись ліс. З одного боку, частково переробка має бути в Україні, а з іншого боку – частина може експортуватись, проблеми тут ніякої немає. Тема правил гри – це набагато серйозніша річ, ніж забороняти чи дозволяти. Бо забороняєш – вивозитимуть у вигляді дров, дозволяєш – робитимуть як попало. Тут питання головне  - як? Як зробити переробку, експортувати, проводити рубку", - наголосив Р.Безсмертний.

За сприяння та підтримки Романа Безсмертного у Чернівцях відкрилася персональна виставка «Невичерпний океан краси» Ігоря Калинчука з Вижниччини. Талановитий митець, картини якого зберігаються у приватних колекціях України, Молдови, Німеччини, Румунії, Лівану, США, Латвії, Італії, за фахом – вчитель образотворчого мистецтва. Військовослужбовець ВМС України, учасник АТО. 

Довідка
Роман Безсмертний – політик, дипломат, викладач, один із авторів Конституції України 1996 року. Народний депутат 4-х скликань, віце-прем’єр-міністр України (у 2005 р.). Працював послом України в Білорусі. Представляв Україну у тристоронній контактній групі з мирного врегулювання конфлікту на сході України, вимагав прозорості процесу та зняття з повістки питань про особливий статус ОРДЛО.

29 травня 2018 року заявив про намір брати участь у виборах президента України.

Іван ПЕТРОВ

(частково використано цитати molbuk.ua та http://acc.cv.ua/)

1


КОМЕНТАРІ (1)

Хвала, Юрчис! Вже встиг усе скомпонувати

У мене часу більшенько, либонь

Устигну дещо і зіперти

Щоб плуг не так з надривом перти!

avatar

міхал

20 вересня 2018 14:15